HakuprosessiKoko vaihtoon lähteminen alkaa tästä pitkästä ja työläästä prosessista, eli hakuvaiheesta, joka kestää melkein viimeisiin päiviin asti ennen lähtöä. Siihen kuuluu haastattelu, GetReady- tilaisuudet, hakupaketti, viisumi, uusi passi ja huhhuh, mitä muuta? Olin jo pitkään halunnut vaihtoon jekkeihin, joten olin todella ajoissa liikkeellä ja hakuprosessini alkoi jo aikaisin viimevuoden loppupuolella. Siitä huolimatta ei kaikki ollut vieläkään valmista vielä pari päivää sitten. Vielä funfact: Jenkkeihin olin päättänyt lähteä siksi, sillä olen jo kerran ollut Amerikassa ja silloin rakastuin siihen.

Viimeiset päiväni ennen jenkkeihin lähtöä lähestyvät ja kesäloma alkaa olla ohi. Edelleen tsekkailen hakupakettini koulunumeroita ja rokotustietoja, vaikka High Schoolini ja host-perheeni on ollut tiedossani jo monta kuukautta. Kaikki kannattaa siis todellakin aloittaa hyvissä ajoin ja tehdä asiat kerralla, eikä jättää kaikkea viimetippaan ja jättää asioita tekemättä. Niihin tulee törmäämään vielä myöhemmin eikä nopeudesta ja tehokkuudesta ole koskaan haittaa!

Hakupaketti

Kaikki on siis itsestään kiinni. Hakupakettia tehtäessä olin kokoajan innokas, sillä juttu mistä olin haaveillut jo niiin kauan alkoi käydä toteen. Oli mahtavaa sekä jännittävää tehdä koko juttu yhdessä kaksoissiskoni kanssa, sillä itseasiassa hänkin lähtee vaihtoon. Itsestään kertoessa kannattaa kertoa mahdollisimman paljon, jotta vaihtareita hakevat sijoitusperheet saavat juuri oikeanlaisen kuvan. Informaatio on kaiken A ja O ja siten sinulle löydetään juuri sopiva perhe. Muista AINA olla todenmukainen ja rehellinen! Pienetkin yksityiskohdat voivat taata sinulle sopivimman perheen.

Vaikka hakupakettiin menee paljon aikaa ja siitä on innoissaan, en silti saanut unohtaa koulua Suomessa samaan aikaan. Täytyy muistaa panostaa kouluun kokoajan, jotta numerot pysyvät hyvinä ja kohdemaasta saa juuri sopivan koulun. Mitä korkeammat numerot, sitä parempi. Sen ohella täytyy muistaa ottaa selvää vaihtoon tarvittavista rokotteista, jotka on tärkeätä käydä ottamassa. Osa niistä täytyy käydä ottamassa todella ajoissa, jotta sen ja seuraavan rokotuksen välissä on ollu tarpeeksi aikaa. Itse vihaan piikkejä yli kaiken, mutta vaihtovuotta vartenhan ne piti saada, joten siitä sain kyllä paljon rohkaisua.

Itse halusin myös yrittää aluevalintaa jenkkeihin ja sitä varten tein videon, jossa kerroin itsestäni, perheestäni, harrastuksistani ja vapaa-ajastani. Minulle sanottiin, että minut voidaan sijoittaa haluamaani osavaltioon suuremmalla todennäköisyydellä, jos tekisin videon ja kuinkas kävikään…sain ihanan perheen ja koulun sieltä minne toivoin pääseväni. Ahkeruus siis selvästikin voidaan palkita!! Wohoo!!

Viisumi ja jännitystä

Näiden asioiden jälkeen tuli viisumin hoitaminen ja ilman sitä ei ainakaan jenkkeihin vaihtoon pääse. Se hoituu kuitenkin helposti ja aloitin sen täydentämisen helposti koneella sähköisesti. Pakko sanoa, että itse alotin sen tekemisen hieman myöhässä ja sitä tehtäessäni tulikin pieni paniikki, kun kaikkia kohtia en tajunnutkaan heti ja jouduin alkaa lähettelemään sähköposteja Exploriukselle kysellen viisumista. Hankin myös uuden passin ja kuvan viisumiin. Jännittävin kohta minulle tässä vaiheessa oli se, kun mentiin Amerikan suurlähetystöön viimeistelemään viisumimme. Siinä vaiheessa kaikki alkoi tuntua niin todelliselta ja lähtö alkoi vain jännittää enemmän ja enemmän. Kaikki tarkastettiin todella tarkasti, jopa huulirasvani sisältö :D

Nyt kaikki on valmista ja tehty ja sain aloitettua tämän bloginkin, eikä minun tarvitse tehdä muuta kuin ottaa selvää mitä pakkaan mukaan. Se tuleekin olemaan vaikeaa!