Holiday Season

Moikka! Tämän blogin aiheena on Joulu, ja miten täällä Joulun odotus sujui, sekä mitä eroja Suomeen.

Joulun odotusta

Joulu ”kausi” alkaa jo Kiitospäivä viikonloppuna, heti Kiitospäivä illallisesta seuraavana aamuna monet lähtevät metsästämään joululahjoja Black Friday alennusmyynneistä. Omalla kohdallani tuli paljon shoppailtua, ei ehkä niinkään paljoa joulu lahjoja. Mentiin Kiitospäivä viikonloppuna host- perheeni kanssa ostamaan uusia joulukoristeita, ja tämä joulukoriste liike oli aivan uudella tasolla minun silmiin.

Joulun odotukseen kuului muun muassa, talon koristelu sekä sisä-että ulkopuolelta. Paikalliset joulukoristeet otetaan tosissaan, ja tietyillä naapurustoilla on aivan huikeita valokarnevaaleja. Oman host-perheeni joulukoristeet tuntui minun silmiin aika huikeilta, mutta host-äiti pyysi odottamaan, että näen ne ”oikeat joulukoristeet”. Ja kyllä ne ylittivät kaikki oletukseni, kun kävimme ajelemassa viikkoa ennen joulua, paikallisella asuinalueella, jossa joulukoristeet ei todellakaan ole mikään vitsi. Joulun odotukseen kuuluivat myös joulukeksien leipominen, joka on todella perinteinen jouluherkku. Ei ainoastaan piparkakkuja, vaan kaiken maailman keksejä suklaahippukekseistä, 3D-joulukuusi kekseihin. Ja tietysti joululahjojen ostaminen on tärkeä osa jouluvalmistelua ja niiden paketoiminen, jossa ei tietysti suurempaa eroa Suomeen nähden ole.

Joulu vaihtarina USA:ssa

Joulun aatto ja päivä

Vihdoin oli kauan odotettu Jouluaatto. Minulle oli aivan uutta nähdä, miten pääjuhlapäivä ei ole aattoilta, vaan Joulupäivän aamu. Joulu aattona, sekä edellisenä päivänä, kokkasimme koko päivän täydellä urakalla, illalla järjestettyihin Jouluaatto illalliskutsuihin, host-perheeni ystävien kesken. Kaiken kaikkiaan paikalle saapui lähes 40 vierasta, ja kaikki saimme nauttia hyvästä ruuasta ja seurasta illan ajan. Ennen nukkumaanmenoa laitettiin takan eteen pukille lasi maitoa sekä muutama keksi. Host-siskoni luki meille ”Ilta ennen Joulua”, lastensadun, ennen kun mentiin nukkumaan ja odottamaan milloin joulupukki tulee kylään. ;)

Aamulla oli aikainen herätys, kun ei host-siskoni millään malttanut, niin kuin kukaan muukaan lapsi, rynnätä alakertaan avaamaan lahjoja. Aluksi avasimme joulusukat, joihin joulupukki lähetti pienet terveiset, sekä sen jälkeen avasimme kuusenalla odottavat lahjat toisillemme. Itse pidän todella paljon lahjojen antamisesta, ja oli ilo huomata, kuinka kokkikirja täynnä suomalaisia kotiruokia ilahdutti melkein kaikista eniten host-äitiäni. Lahjojen jälkeen syötiin maittava jouluaamiainen, katsellen Hallmark - channel jouluelokuvia. Host-perheelleni on varsin perinteistä pitää kyseinen kanava auki läpi Jouluaaton sekä-päivän. Iltapäivällä vierailimme host-äitini siskon luona, jossa juhlimme koko perheen kanssa joulua myöhäisellä joululounaalla. Perheeseen kuuluu paljon lapsia, joten perinteenä, host-siskoni setä pukeutuu joulupukiksi ja tulee ja kamaan vielä yhden lahjan jokaiselle lapselle.

Uudenlaiset pukinkontit

Joululahjojen lisäksi, kokeilin ensimmäistä kertaa Secret santa ja White Elephant ns. Pukinkontteja. Secret Santa on todella tyypillinen tapa vaihtaa lahjoja kavereiden kanssa, mutta lahja on juuri mitä itse toivot. Jokainen saa kaveriryhmässä yhden kaverin jolle ostaa lahjan. Ryhmä julkaisee oman toivelistansa pienistä jutuista, mitä toivoo. Esimerkiksi Starbucks-lahjakortti, kynttilä, suklaa tai jotain erikoisempaa mikä juuri sillä hetkellä olisi todella tarpeellista. Esimerkiksi yksi kavereistani toivoi näyttösuojaa puhelimeensa, koska edellinen oli vaihdon tarpeessa. Omasta mielestäni tämä oli kiva tapa vaihtaa lahjoja, kun kaikki saivat omaan makuun juuri mitä halusi. Tietysti lahjojen vaihto on yhtä kivaa yllättäessä kaveri, jollain mitä hän ei odota. White Elephant toisaalta ei ole tehty lahjansaajan iloksi, vaan enemmänkin vitsinä. Teimme normaalin pukinkontin
sijasta tämän joukkueeni kanssa. Jokainen paketoi lahjan, jonka löytää kotoa tai tekee itse. Ajatuksena on, ettei kaupasta haeta mitään uutta. Ja lahjat annettaan vitsinä. Esimerkiksi omatekemä kuvataide projekti, vanha t-paita tai kuva signeerattu omalla nimikirjoituksella. Tämä pukinkontti oli minulle aivan uusi ja lahjoille tulee vieläkin naurettua joukkueen kesken.