Ready- Set- Explore!

Moikka, mä oon Olga ja yksi Exploriuksen oppilastoimittajista tänä vuonna. Vietän vaihtovuoteni Amerikassa Illinoisin osavaltiossa. Mun vaihtovuosi on hieman erilainen, sillä jatkan USA:ssa pitkäaikaista harrastustani, muodostelmaluistelua. Oon jo pienestä pitäen odottanut vaihtoon lähtemistä ja nyt on vihdoin sen aika. Kaksi viikkoa ennen lähtöä mulle iski pieni paniikki. Apua, mihin se kaikki aika katosi? Pitää aloittaa pakkaamaan, mutta mitä? Mitä tuliaisia viedä? Pitäisi vielä ehtiä nähdä kavereita ja järjestää läksiäiset. Kaiken tän kiireisen kahden viikon aikana mukaan mahtui myös suurta innostusta ja odotusta lähtöpäivää ajatellen. Ajattelin tässä ekassa blogissa kertoa hieman omia pakkausvinkkejä ja lähtötunnelmia mitä itse huomasin valmistautuessa vaihtovuotta varten.Toppeja vai villapaitoja?


Voin hieman nolona myöntää, että aloitin pakkaamin jo viikkoja ennen lähtöä. Toisaalta suosittelen pakkaamisen ajoissa aloittamista lämpimästi, sillä muutama vuosi sitten isosiskon pakkailut viimeisenä iltana ennen lähtöä ei vaikuttanut parhaimmalta vaihtoehdolta. Omissa pakkailuissani oli tietysti ongelma, että matkalaukussa luistimet vievät puolet tilasta, joten ei auttanut muu kuin ottaa kaksi matkalaukkua mukaan. Oma nyrkkisääntöni vaatteiden pakkaamisessa on, jos joudun muistelemaan, milloin viimeksi käytin vaatetta, jää se kotiin. Pääasiassa näin mukaan lähti vain lempivaatteet sekä treenikamat. Toinen vinkkini pakkaamiseen on ottaa toilettitarvikkeista vain pienet pakkaukset mukaan, joilla selviää ensimmäisen viikon New Yorkissa, Soft Landing Camp:lla. Host-perheen luokse tultaessa kaupasta voi ostaa isommat pakkaukset. Näin säästät huimasti tilaa ja painoa matkatavaroista.

Ennen vaatteiden pakkaamista tarkistin myös millaisiin sääolosuhteisiin pitää varautua ja kysyin myös asiaa host-perheeltäni. Illinoisin kesä on useimmiten kuuma ja talvi on kylmä. Pohdin pitkään, otanko jo nyt talvitakin mukaan, mutta päädyin ostamaan talvitakin vasta Amerikasta. Koska saapuessani osavaltioon, sää on lämmin, pakkasin mukaan eniten kesävaatteita, koska niitä tarvitsisin eniten. Syksyä ja talvea kohden ehdin shoppailemaan lisää vaatteita. Myös koska kesävaatteet ovat kevyitä ja eivät vie paljon tilaa, jäi matkalaukkuihin hyvin tilaa.Entäs ne tuliaiset?


Odotin itse innolla lähtövalmisteluissa tuliaisten ostamista. Olin katsonut muutamia Exploriuksen aikaisempia oppilastoimittajien vinkkejä, mitä kannattaisi ostaa viemisiksi, ja sainkin niistä paljon hyviä ideoita. Omaan host-perheeseeni kuuluu äiti ja 12-vuotias pikkusisko, kaksi koiraa ja marsu. Päätin ostaa host-siskolleni Marimekon penaalin ja täytin sen erilaisilla makeisilla ja äidille ostin Aarikan kaulakorun. Nappasin myös Moomin-shopista mukaan lasinalusia. Toinen osa viemisiä oli tietenkin lukuisat suomalaiset karkit ja ksylitoli purkat. Koska sattumoisin nyt juhlimme Suomen 100-vuotispäiviä, yritin etsiä kaupasta klassisia karkkeja teemapapereissa. Kuten kuvasta voi huomata löytyi kyseisiä ”Suomi 100”-makeisia. Oma vinkkini, jonka huomasin ostaessa tuliaisia, on itse pohtia mitä haluaa antaa. Ei ole tärkeintä mitä annat host-perheelle vaan ajatus lahjojen antamisesta.

Valmiina lähtöön!

Lähtövalmistelujen ehdoton huippukohta oli läksiäiset. Oli ihana viettää viimeisiä hetkiä kavereiden kanssa ennen lähtöä. Itse pidin kavereille läksiäiset tasan viikkoa ennen lähtöäni. Lähtöviikolla lähisukulaiset kävivät vielä tervehtimässä ennen vaihtoon lähtöä. Vaikka vuodeksi kavereiden ja läheisten hyvästeleminen tuntuu hetkellisesti vaikealta, on parempi suunnata katse kohti tulevaa ja kauan odotettua vaihtovuotta USA:ssa!