Vinkki vitoset tuleville vaihto-oppilaille

Satamassa

Vaihtovuosi lähenee loppuaan

Moikka, en voi uskoa, että kirjotan mun vaihtovuoden vikaa oppilasblogia. Aika on mennyt niin nopeasti ja tuntuu että vasta kirjoittelin lähtötunnelmista ja matkasta rapakon toiselle puolelle vuodeksi tietämättä mitä odottaa. Paljon unohtumattomia ja uusia kokemuksia rikkaampana halusin jakaa viisi vinkkiä tuleville vaihtareille. Löysin ite näistä viime vuonna paljon apua, joten toivottavasti voin auttaa omien kokemuksien kautta saman lailla!

1. Älä stressaa liikaa papereista

Ennen lähtöä on varmasti monien stressin aihe saada kaikki paperit valmiiksi ja saada kuulla sijoituksesta ja host perheestä. Itse hain harrastukseni kautta perheen (koska luistelin paikallisessa joukkueessa vuoden ajan, piti mun aluksi löytää joukkueesta paikka ja näin myös host perhe jotka ovat tuttuja luistelun kanssa, usein samasta joukkueesta/seurasta). Mutta stressasin kovasti, että täytinkö hakupaketin ja viisumihakemuksen paperit oikein ja tarpeeksi ajoissa. Saanko viisumin, koulupaikan tai pääsenkö kielitesteistä läpi. Ensinnäkin turhaan stressata kielitestiä, vaihtoon lähdetään ennen kaikkiaan oppimaan lisää kieltä! Viisumihakemus voi vaikuttaa pelottavalta mutta Exploriuksen henkilökunta auttaa kyllä paketin täytössä ja kaikille saadaan viisumi!

2. Pidä mieli avoinna

Itse mietin paljon juuri ennen lähtöä millaista elämä jenkeissä tulisi olemaan. Voin sanoa, että turha ottaa minkäänlaisia oletuksia muiden kokemusten perusteella. Jokaisen vuosi tulee olemaan omalaatuinen ja eroaa muista. Turha asettaa oletuksia tai vertailla muihin vaihtareihin. Voin luvata, että sun vuosi tulee olemaan unohtumaton mutta kannattaa yrittää lähteä mahdollisimman avoimin mielin ja kokea kaikki ilman ennalta oletuksia, näin säästät turhaa energiaa, ja nautit alusta alkaen täysillä.

3. Pakkaa vuoden alussa vähemmän kuin kuvittelet tarvitsevasi

Tiedän, kuinka vaikea on yrittää päättää mitkä vaatteet kannattaisi ottaa mukaan ja etenkin kun on mahdoton arvata mitä oikeasti paikan päällä tulee käytettyä. No itse, vaikka kuvittelin tarvitsevani kaikkea mitä tuli pakattua, muuttui pian näkemykseni asetuttua uuteen ympäristöön. Ostin itse paljon uusia vaatekertoja ennen koulun alkua, mutta kaduin pian päätöstä. Pian omaksuin paikallisten ”tyylin” ja ei tullut enää käytettyä vaatteita joita ostin ennen koulun alkua. Ja eikä tämä tarkoita, että näin tapahtuu jokaisen kohdalla mutta itse koin että olisin ehkä voinut toimia toisin.

Vaihto-oppilaan isäntäperhe

4. Älä pelkää puhua asioista host-perheelle

Olen vuoden aikana oppinut, miten parhaiten sain itse toimimaan suhteen isäntäperheeni kanssa. Ei juurikaan, että ongelmia olisi ollut, mutta löysin muutaman vinkin, jotka koin omasta mielestäni hyödyllisiksi jakaa. Kaiken a ja o on avoimuus host-vanhempien ja- sisaruksien kanssa. Ei auta myllätä ongelmia yksikseen ja koin että sopuun tuli mutkitta, kun pystyi rehellisesti sanomaan ja puhumaan asioista. Eikä suinkaan, että mulle olisi paljon ollut pelkoa puhua host-äitini kanssa asioista, jos joku sattui painamaan mieltä. Mutta mitä nopeammin otin hyvän hetken tullen asian puheeksi, saattoikin käydä ilmi, että asia oli heitäkin huolestuttanut. Esimerkiksi jos koti-ikävä painaa, kannataa tämä ottaa puheeksi host-vanhempien kanssa. Mua pelotti sanoa host-äidilleni, koska ei heidän kanssa ollut minkäänlaisia ongelmia, ja pelkäsin että asian voisi ottaa väärin, ja he voisivat loukkaantua. Ja ihan vaan muistutuksena koti-ikävä tulee ja menee, eikä sitäkään kannata pelätä. Puhuttuani host-äitini kanssa mulla oli jo paljon parempi fiilis, ja ehdottomasti näin jälkeenpäin miettien, olisin voinut tuoda asian esille paljon nopeammin.

5. Kokeile uusia asioita

Ja on sitten kyse koulusta, vapaa-ajasta tai harrastuksesta. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan ihan kaikkea. Saat vaihtovuodesta niin paljon enemmän irti, tapaat uusia ihmisiä ja kokeilet uusia asioita, joista saatat yllättävästi nauttia. Itse koin kun luistelukauteni ohi tuntui, etten löytänyt mitään tekemistä, ja tuntui vaikealta kokeilla jotain uutta, kun luistelu on niin sanotusti aina ollut se mun oma juttu. Ja vaikka on se vieläkin suuri osa elämääni, oli mulla enää muutama kuukausi aikaa jenkeissä. Siispä lähdin kokeilemaan erilaisia ja uusia aktiviteettejä ja sain paljon uusia unohtumattomia kokemuksia. Koin, että mitä enemmän kokeilin juttuja joille useimmiten päätyisin sanomaan ei. Eli vinkki vitosena sano mahdollisimman paljon kyllä uusille ja vieraille asioille! Mutta tietysti älä lähde kokeilemaan mitään mistä olet epävarma. Vaikka kannattaa olla rohkea ja olla myönteinen uusille asioille, ei ikinä kannata mennä liikaa omalta mukavuus alueelta pois, on hyvä tietää myös omat rajansa. Nauti, koe ja ihastu

Vaihto-oppilaan harrastukset