Koulunkäynti Amerikassa

Amerikkalaisen jalkapallon pelissä vaihtarina

Vaihtarin arkea Amerikassa

Moikka! Ajattelin tämän kuun blogissa kertoa, miten mun normaali arkipäivä kulkee ja kokonaisuudessaan koulunkäynnistä Amerikassa. Pakko myöntää, että ekat viikot koulussa täällä toi paljon uusia kokemuksia tullessaan ja kesti hetki totutella uudenlaiseen arkeen.

Aikainen aamu

Päivän suurin haaste: nousta ylös 6.20 joka aamu. En itse ollut tottunut heräämään näin aikaisin aamulla, joten ekojen viikkojen aikana herääminen oli ehdottomasti haaste. Kun, vihdoin saan raahattua itseni ylös, laittaudun valmiiksi ja menen alakertaan syömään aamupalaa. Yleensä mun host-äiti on aikaisin hereillä ja tv on auki. Pakko myöntää, että mulle aamu tv:n katsominen oli aivan jotain uutta. Mutta näiden parin kuukauden aikana on siitä tullut osa mun arkiaamurutiinia ja musta on ihana katsoa uutiset ja sää ennen kuin astun ovesta ulos.

Sitten onkin jo aika lähteä kouluun. Mun koulubussi pysähtyy onneksi ihan mun talon edessä, joten lähden ovesta ulos pari minuuttia ennen, kun bussi tulee. Ekan kerran, kun menin koulubussiin, musta tuntui niin oudolta. Olen nähnyt näitä keltaisia busseja vain tv:ssä ja elokuvissa ja tuntui jotenkin epätodelliselta kulkea, sillä joka päivä kouluun.

Vaihtarin koulu USA:ssa

Ekat oppitunnit valtavassa koulussa

Käyn Highland Park High Schoolia, 2500 oppilaan kanssa. Totta kai ekana päivänä kaikki tuntui valtavalta ja en ikinä uskonut löytäväni tunneille. Onneksi ekana päivänä mulla oli oppilas auttamassa mua löytämään luokkahuoneisiin. Mulla on 9 eri oppituntia päivässä ja tunnit kestää noin 45 minuuttia. Musta on ehdottomasti virkistävää, kun on niin monta eri oppiainetta päivittäin, ja tunnit menevät ohi nopeasti.

Päivän eka tuntini on espanja, jonka aloitin täällä. Toinen tunti (oma suosikkini) on Business Law, jossa opiskellaan sekä taloustiedettä, että lakioppia. Molemmat aiheet ovat mulle tosi kiinnostavia ja oon oppinut paljon tällä kurssilla. Lisäksi opettajani on aivan mahtava! Seuraavat oppitunnit ovat US History ja matikka. Lounas on mulla keskipäivän aikaan.

Vähän erilainen koululounas

On kyllä tosi erilaista, kun lounas tuodaan kotoa. Koulun kahvila on tosi iso ja valikoima tosi kattava, mutta kyllä täällä alkaa arvostaa enemmän Suomessa tarjottavaa kouluruokaa. Toisaalta mun aivan ihana host-äiti vapaaehtoisesti tekee mulle lounaan päivittäin ja ei oo kyllä yhtään valittamista.

Vaihto-oppilaana katsomassa jenkkifutista

Uusia aineita

Lounaan jälkeen mulla on liikuntaa. Täällä kouluissa voi valita monesta erilaisesta liikuntamuodosta, oman maun mukaan, minkä valitsee liikka-kurssiksi. Esimerkiksi jooga ja unique pe ovat molemmat mulle aivan uusia muotoja koululiikunnasta. Itse valitsin joogan ja tähän mennessä oon tykännyt tosi paljon. Opettaja on aivan mahtava ja todella kannustava. Välillä joogatunneilla kuntoillaan täydellä teholla ja välillä keskitytään rentoutumaan meditoimisella.

Tämän jälkeen mulla on hypäri ja oon useimmiten kavereitten kanssa kirjastossa tai ruokalassa tekemässä läksyjä. Päivän viimeiset tunnit ovat keramiikka ja American Literature. Keramiikka oli aine, jota halusin kokeilla ihan huvin vuoksi. En ole koskaan ollut kovin lahjakas taideaineissa. Mutta tämä kurssi yllätti mut täysin, koska aluksi aattelin, että ottaisin vain kurssin, koska se kuulosti helpolta. Mutta tykkään tosi paljon, kuinka erilainen tää kurssi on normaalista kuviksesta ja on todella mielenkiintoinen oppiaine. Suosittelen lämpimästi kaikille mahdollisesti tuleville vaihtareille, kokeilemaan aineita, joita et ehkä ikinä voisi ottaa suomessa ja kokeilemaan rohkeasti jotain uutta ja erilaista. Näin voit saada paljon irti koulunkäynnistä toisella puolella maailmaa.

Sitten onkin jo koulupäivä ohi ja yleensä pääsen kaverin kyydillä kotiin tai jäähallille treeneihin. Oon tykännyt tosi paljon koulusta täällä ja huomaan koko ajan uusia asioita, jotka ovat toisin täällä, kuin Suomessa. Musta on ollut tosi virkistävää ja mielenkiintoista nähdä miten paikalliset opiskelevat.