Ensimmäinen joulu USA:ssa

Joulu amerikkalaisittain

Joulu täällä oli kyllä ihan erilainen kun Suomessa. Kauppojen hyllyt täyttyi joulutavaroista heti Thanksgivingin jälkeen ja eriväriset jouluvalot tulee ihmisten pihoille. Joillakin joulukoristelu menee kyllä vähän yli. Kuulin vaihtarikaveriltani joka on Missourissa, että hän oli löytänyt talon jolla oli oma radio kanava jossa soi musiikki valojen tahtiin. Itse en ole löytänyt noin ekstra taloa, mutta aikamoisia valoviritelmiä minäkin löysin täältä meidän alueelta. Joulukuusi meillä nousi pystyyn jo ennen joulukuuta (monet hankkii muovikuusen täällä), joten meilläkin joulutunnelma tuli nopeasti. Meidän koulu loppui jo 20.12 ja jatkui sitten 3.1 eli noin kahden viikon joululoma.

Park Cityn joulutunnelmia

Ensimmäisenä lomapäivänä ajoimme host perheen kanssa Park Cityyn, mikä on noin tunnin ajomatkan päässä ja tapasimme host äitini perheen ja söimme päivällistä. Päivällisen jälkeen menimme joulupukin paja tyyppisen tapahtumaan, jossa pääsi ajamaan junalla, tekemään lunta ja totta kai näkemään joulupukin. Mun host vanhemmat halusi totta kai että mäkin menen istumaan joulupukin syliin, niin kyllähän mä sitten menin. Perjantai ja lauantai ei tehty mitään järkevää. Me vaan hengailtiin ja syötiin ja pelattiin pelejä.
Odotettiin jouluaattoa.

Jouluaatto vaihtarina USA:ssa

Jouluaatto oli sunnuntai joten normaaliin tapaan mentiin kirkkoon. Yleensä meidän kirkko kestää kolme tuntia, mutta jouluaaton takia se oli vain tunnin. Kirkon jälkeen tultiin kotiin ja mä aloin tekemään suomalaisia jouluruokia eli porkkanalaatikkoa, punajuurilaatikkoa ja joulutorttuja. En oo ikinä aikaisemmin tehnyt jouluruokia yksin, joten sen huomioon ottaen ne onnistu aika hyvin. Jouluillallisella meillä oli lihaa, mun jouluruokia ja muita lisukkeita. Porkkanalaatikosta tykättiin, mutta punajuurilaatikko oli liian
eksoottinen. Olin myös viikkoa aikaisemmin tehnyt karjalanpiirakoita, joten niitäkin tuli jouluna syötyä. Ja niin kuin täkäläisiin perinteisiin kuuluu, joululahjat avattiin vasta 25 päivä. Oli jotenkin outo avata lahjoja aamulla, koska meidän perheessä ne avataan vasta joskus ilta kahdeksan aikaan jouluaattona.

Uuden vuoden odottelua

Joulun ja uuden vuoden välipäivinä me pelailtiin pelejä mun host isän sisarusten ja heidän perheiden kanssa ja syötiin paljon ja koko ajan. Joulun aikana lihoin varmaan 5 kiloa. Ha ha ha. Mutta toisaalta kävin myös treenaamassa muutamana päivänä ja menin laskettelemaan kahdeksi päiväksi. Mulla ei kyllä ollut melkein mitään laskettelu kamoja (ei edes sukkia), mutta sain onneksi lainattua tarvittavat vaatteet ja vuokrasin sukset ja monot. Suomessa meillä on yleensä ankkurihissejä, mutta täällä kaikki on tuolihissejä ja etenkin Wyomingissa ja Utahissa on aika hyviä ja isoja laskettelu paikkoja. Ihanteellinen paikka laskettelua rakastaville.

Uusi Vuosi

Uutena vuotena tein juusto fondueta ja kutsuttiin kavereita syömään. Tosin Uusi Vuosi tuntui oudolta, koska täällä meidän kaupungissa ei oikein tehdä uuden vuoden ilotulituksia. 4th of July on paljon isompi juttu ja silloin ilotulituksia on joka lähtöön. Muutama hassun hauska ilotulitus keskiyöllä ammuttiin, mutta ei mitään Suomeen verrattuna. Todennäköisesti riippuu tosi paljon kaupungista, että tehdäänkö siellä ilotulituksia ja varmasti ainakin isoissa kaupungeissa tehdään.

Uuden vuoden jälkeen oli kaksi päivää lomaa ja sitten taas alkoi herätys 5:15 joka aamu. En anna sen kuitenkaan lannistaa mua, koska nyt on uusi vuosi ja uudet kujeet ja tästä tulee mahtavin vuosi mitä mulla on koskaan ollut. Aion ottaa kaiken irti vielä mitä saan, mun vaihtovuodesta ja se tulee olemaan ikimuistoinen.

xoxo Sofia