Miten USA poikkeaa Suomesta?

Multa kysellään melkeinpä päivittäin täällä vähän erikoisia ja omiin korviin särähtäviä kysymyksiä. Nyt voisin jakaa osan niistä ja samalla kertoa, että onko Yhdysvalloissa asuminen sellaista, kun Hollywood –elokuvat ja sarjat antaa käsittää.

Väärinkäsityksiä

Elikkä täällä oon törmännyt tosi useasti juttuihin, jotka oon leimannut heti väärin tehdyiksi, tai ylipäätään vääriksi. On pitänyt opetella uudenlainen ajattelutapa, jotta ei satuttaisi esimerkiksi host-perheen tai koulukavereiden tunteita. Monet asiat, kuten perus kotityöt tehdään koti-Suomessa tietyllä tavalla ja aluksi olikin vaikeaa olla kommentoimatta asioita, jotka näin paremmin hoidetuiksi toisella tapaa. Itse opin pitkän kaavan kautta ja pari kertaa ihan typeristä asioista kysyin ja huomautin ja sain negatiivisia katseita. Ylipäätään kaikkialla maapallolla vanhempia tulee kunnioittaa, mutta täällä Yhdysvalloissa, sanoisin, että heitä kunnioitetaan esimerkiksi olemalla kyseenalaistamatta heitä ja oikeastaan aikuisia ei niin sanotusti kiinnosta mitä mieltä lapset ovat tietyissä asioissa.

I am good thanks, how are you

Päivittäin törmään myös kysymykseen ‘Hi! How are you?’. Tämä kysymys kysytään vain ja ainoastaan muodollisuuden vuoksi! Nyt kun tiedän paremmin, niin en ikinä enää menisi vastaamaan siihen, rehellisesti! Kuulostaa hieman erikoiselta ehkä, mutta oikeassa elämässä ei täällä kellään ole aikaa tai mielenkiintoa jäädä kuuntelemaan koko elämäntarinaasi ja mitä söit aamupalaksi. Hyvä ja kohtelias vastaus kuuluu, että ‘Hi. I am good thanks, how are you?’ Tietenkin koulupäivän jälkeen kotona host-perhettäsi varmasti oikeasti kiinnostaa!

Niin sanottu small talk täällä todellakin myös paranee, jos ei sitä vielä Suomessa ole oppinut. Kauhean monen kanssa ei syvällisiä jaaritella, mutta siitäkin kannattaa kuitenkin nauttia.

High School elämä


Koululounas

Leffoissa ja sarjoissa annetaan aina käsitys siitä täydellisestä High School elämästä! Ei se kuitenkaan ole ihan tuulesta revitty, nimittäin kyllä täällä on niitä suosittuja jenkkifutispelaajia, jotka seurustelevat cheerleadingia harrastavien tyttöjen kanssa. Mutta osa seurustelusuhteista on suomalaisesta näkökulmasta täällä erittäin lapsellisia. Tekstailua ja toisen hehkuttamista sosiaalisessa mediassa ja that’s it.

Myöskin treffeillä käynti on ehkäpä suositumpaa täällä. Itsekin saanut monia treffikutsuja, mutta suurimman osan oon kohteliaasti torjunut. Omasta koulustani löytyy yli 2000 oppilasta, joten on täällä ihan niin sanotusti normaalejakin ihmisiä. Kaikki ei todellakaan harrasta joko jenkkifutista tai sitten soita bändissä. Monet ei harrasta mitään tai käyttää aikansa kerhoissa. En itse tiedä kerhoista paljoa, koska aika ei ole riittänyt osallistumiseen.

Hassut kysymykset

Tässä vielä erikoisimmat ja hauskimmat kysymykset mitä olen saanut amerikkalaisilta! ‘Onko teillä normaaleja kotieläimiä, niin kun koiria ja kissoja?’ ja ‘Maistuuko teidän vesi samalta?’. Myöskin ihmisten reaktiot, kun kerron olevani Suomesta ja heillä ei ole hajuakaan mistä tämmöinen maa tai ‘osavaltio’ löytyy ovat hauskoja!’

Tilaa ilmainen esite high school -ohjelmista