Ensimmäinen jakso koulussa

Viikot Australiassa ovat kuluneet nopeasti ja kohta tuleekin jo täyteen mun ensimmäinen jakso australialaisessa koulussa! Alotin koulun täällä 24.7. eli vähän yli viikko perheeseen saapumisen jälkeen. Ennen koulun alkua kävin kuitenkin jo mun host perheen kanssa koululla tapaamassa rehtoria ja hankkimassa mulle koulupuku!

Mun koulu on katolilainen yksityiskoulu, jossa on luokat esikoulusta viimeiselle vuositasolle eli 12. Oon itse year 11, vaikka iän puolesta kuuluisinkin viimeiselle luokalle. Year 12 oppilaat kuitenkin lopettavat koulun jo lokakuussa opiskellakseen kokeita varten. Koulu on melko pieni, vaan alle 400 oppilasta ja esimerkiksi mun vuositasolla on vain noin 25 oppilasta.

Koulupuku

Koulun pääsisäänkäynti Australiassa

Koulussa on erikseen kaksi koulupukua talvea ja kesää varten sekä lisäksi liikuntaa varten oma asu. Tällä hetkellä käytetään talvikoulupukua, johon tytöillä kuuluu kauluspaita, neule, hame, sukkahousut ja nahkakengät, pojilla hameen sijasta siistit housut. Lisäksi pitkät hiukset pitää olla kiinni, koruista vain ristikoru ja pienet korvakorut on sallittu eikä meikkiä saa olla paljon. Liikuntaa varten meillä on shortsit, t-paita ja tuulitakki, ja kesäkoulupuku koostuu tytöillä mekosta ja pojilla kauluspaidasta ja shortseista.

Kurssit

Australialainen koulupuku talvella

Vaikka oppilaita onkin tosi vähän, löytyy jokaisesta oppiaineesta eri tasoja. Yleisimmät tasot on ATAR, joka on vaikein taso ja yliopistoon pyrkiville oppilaille, ja general, joka on helpompi vaihtoehto. Lisäksi esimerkiksi matikassa mun koulu tarjoaa neljä eri tasoa. Rehtori halusi laittaa mut kaikissa aineissa vaikeimmalle tasolle. Kaikilla lukion oppilailla on kuusi kurssia, joista englanti, matikka ja uskonto ovat pakolliset kaikille. Näiden kolmen lisäksi mulla on ihmisbiologiaa, liikuntaa ja yksi kurssi vain omatoimista opiskelua varten.

Uskonnon opiskelu mun katolisessa koulussa eroaa aika paljon Suomen uskonnon kursseista. Ollaan opiskeltu täällä tähän mennessä pelkästään katolilaisuuteen liittyviä asioita ja aika monet niistä perustuu enemmänkin uskoon kuin faktoihin. Englannin opiskelu on aika lähellä Suomessa äidinkieltä, mutta esimerkiksi kirjallisuutta ollaan analysoitu paljon tarkemmin. Matikassa ollaan täällä mun mielestä aika paljon Suomea jäljessä. Liikunta täällä eroaa paljon Suomesta, koska suurin osa ajasta käytetään teorian opiskelemiseen. Urheilua meillä on vain kerran viikossa yksi tuplatunti, jolloin pelataan aina netballia (australialainen koripalloa muistuttava laji).

Oon koulussa joutunut jo tekemään muutamia testejä ja projekteja. Suurimpana erona on varmaan se, että kaikki kokeet tehdään paperille ja aika on paljon lyhyempi, noin 50 minuuttia. Testit on mulla sujunut ainakin tähän asti hyvin, eikä englanniksi opiskelu ole tuottanut vähän lisääntyneen työmäärän lisäksi juuri vaikeuksia. Opettajat ovat myös ystävällisiä ja ymmärtäväisiä, vaikka suurin osa kohteleekin mua ihan samalla tavalla kuin ketä tahansa muuta oppilasta, ja teen saman työn kuin muutkin.

Muut koulun tapahtumat

NAIDOC viikon koristeita

Kouluun on kuulunut tahan mennessa vähän muutakin kuin opiskelua. Koulun kaikki oppilaat on jaettu neljään osastoon eri katolisten pyhimysten mukaan, ja kaikilla osastoilla on oma värinsä. Muutama viikko sitten koulussa vietettiin NAIDOC-viikkoa, jolloin juhlitaan Australian alkuperäisasukkaat ja heidän kulttuuriaan. NAIDOC-viikolla meillä oli koulussa kaikenlaista eri ohjelmaa, mm. aboriginaalien pitämä savuseremonia ja viikon huipennukseksi “long table lunch”, jolloin järjestäydyttiin ulos pitkien pöytien ääreen syömään lounasta oman osaston kesken, ja kaikkien piti tuoda ruokaa omasta kulttuuristaan.

Koulu on täällä ollut tosi erilaista Suomeen verrattuna. Kaikki koulun opettajat ja oppilaat ovat kuitenkin olleet tosi ystävällisiä, ja kaikkeen saa aina apua, kunhan vaan kysyy!

Tilaa ilmainen esite lukiovaihdoista