Select High School


Tasokkaat koulut hyvillä alueilla

Kanadaan voit lähteä Select High School vaihto-oppilaaksi. Valitset mieleisesi koulupiirin listaltamme ja me haemme sinulle koulupaikan. Kun koulupiiri on vahvistanut ottavansa sinut oppilaakseen, haetaan sinulle koulupiiristä sopiva isäntäperhe. 

Kanadan alueet

Nova Scotia

Itärannikolla sijaitseva Nova Scotia on Kanadan lämpimin provinssi. Vaikka provinssi on maan pienin, se on miljoonan asukkaan väkiluvullaan maan tiheimmin asuttu. Nova Scotia on saavuttanut hyvän maineen korkealaatuisen koulutuksen ja elämänlaadun takia. Ohjelmassamme on mukana yli 90 koulua, joilla on Kanadan monipuolisin kurssitarjonta muun muassa luonnontieteissä, vieraissa kielissä sekä historiassa, taidetta ja urheilua unohtamatta. Ystävälliset paikalliset ottavat sinut avosylin vastaan ja pian huomaat sukeltaneesi syvälle paikalliseen kulttuuriin!

Ontario

Ontario on Kanadan koulutuksen, hallinnon ja talouden keskus. Ontarion provinssissa asuu 40 % maan asukkaista. Se on Kanadan väkirikkain alue. Opiskelet historiallisessa pääkaupungissa Ottawassa, jonka läpi virtaa Rideaun kanava, joka talvella jäätyessään muuntuu maailman suurimmaksi luisteluradaksi. Pääset nauttimaan kaupungin upeasta tunnelmasta, lukuisista kahviloista, museoista ja kaupoista.

Alberta

Albertan Medicine Hat sijaitsee kolmen tunnin ajomatkan päässä Calgarysta. Se on Kanadan aurinkoisin kaupunki, sillä aurinkoisia päiviä on enemmän kuin missään muualla Kanadassa. 61 000 asukkaan Medicine Hat on yksi maan turvallisimmista kaupungeista. Harrastusmahdollisuudet ovat erinomaiset ja hyvän julkisen liikenteen takia kaupungissa on helppo liikkua. Medicine Hatin kouluissa on panostettu harrastusmahdollisuuksiin. Uima-altaat, luistinradat, urheilukentät ja skeittipuistot antavat puitteet monenlaisten lajien harrastamiseen.

Brittiläinen Kolumbia

Brittiläisen Kolumbian kuulusin kaupunki on Vancouver, lempinimeltään pohjoisen Hollywood, sillä monet elokuvat ja TV-sarjat on kuvattu siellä. Brittiläinen Kolumbia on tunnettu kauniista luonnostaan ja upeista ulkoilumahdollisuuksistaan. Curling, hiihto, purjehdus, maastopyöräily ja golf ovat vain muutama esimerkki lukuisista provinssin harrastusmahdollisuuksista. Koulut järjestävät runsaasti vapaa-ajantoimintaa ja retkiä.

New Foundland and Labrador

Kanadan nuorin provinssi tunnetaan ihmisten ystävällisyydestä ja vieraanvaraisuudesta. Provinssi on yksi maailman turvallisimpia alueita ja tarjoaa paljon tekemistä luonnosta kiinnostuneille ihmisille. Useimmat provinssin kaupungit sijaitsevat meren rannalla. 

Koulunkäynti

Kanadalainen koulujärjestelmä on jaettu 12 vuosikurssiin. High School tarkoittaa neljää viimeistä vuotta. Useimmiten oppilaamme sijoitetaan 10, 11. tai 12. -vuosikurssille riippuen iästä, koulumenestyksestä ja koulun toimintatavoista. Haasteita kaipaavien oppilaiden on mahdollista osallistua AP eli ”Advanced Placement”-kurssille, jossa kanadalaiset oppilaat keräävät opintopisteitä yliopistoa varten.

Opinnot

Koulujen kurssivalikoima on erinomainen ja koulujen akateeminen taso näkyy hyvissä PISA-tuloksissa. Akateemisten opintojen vastapainoksi pääset mukaan oppisuunnitelman ulkopuoliseen toimintaan. Urheilusta kiinnostuneille on tarjolla laaja valikoima lajeja rugbysta ja kanadalaisesta jalkapallosta soutuun ja tietenkin jääkiekkoon. Urheilun vastapainoksi kouluissa on tarjolla paljon muutakin toimintaa kuten musiikkia, taideaineita ja keskustelukerhoja.

Select High School vaihto-oppilaana voit pyytää koulusijoitusta sen mukaan mitä oppiaineita haluat opiskella ja/tai mitä lajeja haluat harrastaa, olit sitten millä tasolla tahansa omassa lajissasi. 

Kouluarki

Koulupäivät ovat melkein kuin kotona, sinulla on oppitunteja maanantaista perjantaihin yhdeksän ja puoli neljän välisenä aikana. Muuten kanadalainen high school poikkeaa suomalaisesta. Koulussasi voi olla pukeutumissäännöt, teitittelet opettajia (Mr, Mrs tai Ms) ja lounaat ostat koulun kahvilasta tai tuot kouluun omat evääsi. Opiskeltavia aineita on kerrallaan viidestä kuuteen, näiden lisäksi on tärkeätä, että oppilaat osallistuvat koulun harrastustoimintaan.

Kouluelämää

Koulut tarjoavat koulun jälkeen erilaisia harrastusaktiviteetteja. Kouluilta löytyy muun muassa teatteri- ja valokuvauskerhoja, riippuen hieman koulustasi. Urheilulajien tarjonta vaihtelee kouluittain ja paikkakunnittain, mutta myös vuodenaika vaikuttaa tarjontaan. Yleisiä urheilulajeja ovat muun muassa jääkiekko, lentopallo, koripallo ja rugby. Osaa harrastuksista et välttämättä edes tunnista – mene silti mukaan, tämä on mahdollisuutesi kokeilla jotakin uutta!

Paikalliset opettajat ovat useimmiten todella ystävällisiä. He rohkaisevat oppilaita osallistumaan tunneilla ja ajattelemaan luovasti eikä vain opettelemaan tekstejä ulkoa. Vaikka opettajia puhutellaan muodollisesti, ovat oppilaiden ja opettajien keskinäiset suhteet mutkattomia. Oppituntien lisäksi opettajia näkee myös koulun harrastustoiminnassa ja monet opettajat ovat aktiivisia myös paikallisessa yhteisössä.

Harrastukset

Vaihto-oppilaat huomataan kouluissa ja paikalliset nuoret tulevat herkästi juttelemaan kanssasi. Ensi alkuun voi olla vaikea ymmärtää kaikkea mitä he sanovat, mutta yritä osallistua keskusteluun parhaasi mukaan. Kanadalaiset nuoret harrastavat paljon ja heidän koulupäivänsä tavallisesti päättyy koulun harrastus- ja urheilutoiminnan tunteihin, jotka ovat loistavia tilaisuuksia tutustua paikallisiin nuoriin. Nuorille ei ole paljon harrastuksia koulun ulkopuolella tarjolla ja siksi on tärkeätä, että sinä vaihto-oppilaana osallistut koulun tarjoamiin kerhoihin tai joukkueisiin, muuten voit jäädä kaikesta mukavasta paitsi!

Harrastustoiveesi pyritään ensi sijaisesti täyttämään koulun toimesta. Kanadalaiset koulupiirit tarjoavat paljon erilaisia lajeja ja tulet kuulemaan moneen kertaan saman rohkaisun "osallistu koulun tarjoamaan toimintaan!". Kanadalainen opinto-ohjaajasi tulee ehdottamaan joukkueita tai kerhoja, joihin kannattaa mennä mukaan. Osallistu, vaikka laji tai kerho olisi täysin uutta sinulle! 

Kesällä ja keväällä suosittuja harrasteita nuorten keskuudessa ovat retkeily, vaeltaminen, purjehdus, melominen, uiminen sekä vesihiihto. Kesällä pääseekin nauttimaan upeasta luonnosta hauskan tekemisen parissa. Talvella ja syksyllä suosittuja harrastuksia ovat jalkapallo, hiihto, lumilautailu sekä laskettelu, luistelu sekä totta kai kelkkailu. Koulun harrastetoiminnan avulla pääset nopeimmin tutustumaan kanadalaisiin nuoriin. 

Isäntäperhe

Kun olet saanut koulupaikan, aloitetaan sinulle sopivan isäntäperheen etsiminen koulupiiristä. Koulupiireillä on useita isäntäperheitä, jotka ottavat vastaan kansainvälisiä lukio-opiskelijoita joka vuosi. Kaikki perheet eivät jatka isäntäperheinä useita vuosia, joten on myös mahdollista, että sinä olet isäntäperheesi ensimmäinen vaihto-oppilas.

Select High School -isäntäperheille maksetaan vaihto-oppilaasta huolehtimisesta ja koulupiireillä on tärkeätä, että perheet ovat kiinnostuneita muista kulttuureista ja haluavat ottaa vaihto-oppilaan osaksi omaa perhe-elämäänsä.  Isäntäperheet saavat koulutusta ja opastusta paikalliselta, koulun tai koulupiirin nimeämältä yhteyshenkilöltä. Sama yhteyshenkilö tulee sinullekin tutuksi Kanadassa oleskelusi aikana.

Englanninkielisessä hakupaketissa sinulta kysytään toiveistasi ja tämän hetkisestä elämästäsi Suomessa. Näiden kysymysten avulla koulupiiri pyrkii löytämään perheen, joka olisi mahdollisimman yhteensopiva kanssasi. Isäntäperheelläsi saattaa olla toinenkin ulkomaalainen lukio-opiskelija sinun lisäksesi. Jos näin on, saat asiasta ajoissa tietoa.