Vaihto-oppilaaksi Saksaan


Vaihto-oppilasvuoden viettäminen Saksassa on mahtava tilaisuus saada aito kokemus tästä jännittävästä maasta. Asumalla saksalaisessa isäntäperheessä ja käymällä paikallista koulua saat ainutlaatuisen ymmärryksen saksalaisesta kulttuurista ja voit oppia puhumaan saksan kieltä sujuvasti.

Saksan kieltä osaavana voit kommunikoida miljoonien ihmisten kanssa läpi Keski-Euroopan. Tämä on taito, joka tulee avaamaan sinulle ovia ja voi mahdollistaa sinulle vaikkapa unelmiesi työpaikan tulevaisuudessa. Saksa on tunnettu vahvasta kansantaloudestaan, ja vaihto-oppilaana Saksassa pääset nauttimaan laadukkaasta koulutuksesta, korkeasta elintasosta ja ystävällisten ihmisten seurasta.
 
Willkommen in Deutschland!

Hae vaihto-oppilaaksi


Vaihto-oppilasohjelmamme

Tarjoamme erilaisia vaihto-oppilasmatkoja Saksassa. Lue lisää tarjoamistamme ohjelmista ja koulunkäynnistä Saksassa.  

Valitse missä päin Saksaa opiskelet

Mikä kiinnostaa eniten, pohjois-, etelä- vai itä-Saksa? Exploriuksessa sinulla on mahdollisuus valita vaihto-oppilasvuoden aikainen asuinalueesi Saksassa. Tutustu aluevalintoihimme ja varmista paikkasi jo tänään! 


Saksalainen koulu

Vaihto-oppilaana Saksassa pääset kokemaan, millaista on elää kuin aito saksalainen nuori. Saksalaisessa lukiossa oppitunnit ovat yleensä vapaamuotoisempia ja sinulla on mahdollisuus osallistua aktiivisesti tunnin kulkuun ja siellä käytäviin keskusteluihin. 

Kaikki oppituntisi ovat saksan kielellä, mutta opettajasi ja luokkatoverisi tukevat ja auttavat sinua opinnoissasi. Tuletkin huomaamaan, kuinka kielitaitosi paranee päivä päivältä, ja pian pystyt itsekin osallistumaan luokkahuoneen keskusteluihin. 

Koulun oppiaineet ja aktiviteetit

Kurssitarjonta Saksassa määräytyy luokka-asteen, kaupungin ja osavaltioiden, eli ”Bundeslandien”, mukaan. Perinteisten oppiaineiden, kuten matematiikan, saksan kielen, vieraiden kielien, tiedeaineiden ja historian ohella suurin osa kouluista tarjoaa valikoiman valinnaisia kursseja. Koulusi voi tarjota vaikkapa tietotekniikan opintoja, kuorotoimintaa, valokuvausta, tanssia ja erilaisia urheilulajeja. 

Jotkut koulut voivat myös tarjota muutamia kouluajan ulkopuolisia aktiviteettejä ja vapaaehtoisia opiskeluryhmiä iltapäivisin. Koulun järjestämiin aktiviteetteihin osallistuminen on hyvä tapa löytää uusia ystäviä ja oppia lisää uudesta yhteisöstäsi. Uteliaalla ja avoimella asenteella saat parhaan kokemuksen vaihto-oppilasvuodestasi Saksassa. 

Lukukaudet ja lomat

Kouluvuosi alkaa saksalaisissa kouluissa yleensä heinäkuun ja syyskuun välillä kuuden viikon mittaisen kesäloman jälkeen. Ensimmäinen lukukausi loppuu tammikuussa, ja sen jälkeen alkaa toinen lukukausi. Kouluissa on kesäloman lisäksi yleensä 1-2 viikon syysloma, 2-3 viikon joululoma, yhden viikon loma helmikuussa ja 2-3 viikon loma pääsiäisen aikaan.

Lomaviikkojen aikana voit osallistua matkoille ja tehdä retkiä isäntäperheesi ja ystäviesi kanssa. Lomapäivien tarkka määrä riippuu kuitenkin osavaltiosta, missä koulusi sijaitsee.


Soft Landing Camp Mannheimissa

 
Vaihto-oppilasmatkasi alkaa Soft Landing Campillä Mannheimin kaupungissa, lounais-Saksassa. Kolmen päivän aikana sinulla on mahdollisuus tutustua viehättävään Mannheimin kaupunkiin, viettää aikaa muiden Exploriuksen vaihto-oppilaiden kanssa ja valmistautua uuteen elämääsi Saksassa. Yhdessä valmistaudumme parhaalla mahdollisella tavalla tulevaan seikkailuusi.
 
Alla näet esimerkin siitä, millaisia päiväsi Mannheimissa voisivat olla.

 

Päiväsi Mannheimissa

Päivä 1: Saapuminen Frankfurtin lentokentälle ja kuljetus majapaikkaamme Mannheimissa. Tiedossa on rento päivä, jolloin tutustumme toisiimme ja osallistut myös alkuorientaatioon.

Päivä 2: Työpaja aamulla saksalaisesta kulttuurista, tavoista ja traditioista. Iltapäivällä menemme katsomaan nähtävyyksiä. Tutustumme Mannheimin kaupungin keskustaan ja myöhemmin luvassa on barbeque-illallinen Luisenparkissa.

Päivä 3: Työpaja aamulla saksalaisesta kouluelämästä, kommunikaatiosta ja vapaa-ajan aktiviteeteistä. Iltapäivällä näemme lisää nähtävyyksiä. Vierailemme Heidelbergin linnassa ja menemme veneajelulle Neckarin järvelle.

Päivä 4: Aika aloittaa vaihto-oppilasvuotesi Saksassa ja lähteä Mannheimista kohti tulevaa kotikaupunkiasi ja isäntäperhettäsi! Seikkailu alkakoon!
Saapuessasi Soft Landing Campille Mannheimiin sinua vastassa lentokentällä on Exploriuksen henkilökuntaa. Menette yhdessä hotelliin tai hostelliin, jossa majoitut yhdessä muiden Exploriuksen vaihto-oppilaiden kanssa. Aamupala, lounas ja päivällinen kuuluvat matkan hintaan leirin jokaisena päivänä.

Kielikurssi Mannheimissa

Paranna kielitaitoasi tehokkaasti ja valmistaudu vaihtovuoteesi parhaalla mahdollisella tavalla osallistumalla tarjoamallemme kielikurssille Mannheimissa, Saksassa, juuri ennen Soft Landing Campin alkua. Lue lisää Saksan kielikurssista.

Hae vaihto-oppilaaksi


Vapaa-aikasi Saksassa

 
 
Suurkaupunkeja, idyllisiä pikkukyliä, vihreitä mäkiä, ja virtaavia jokia. Saksa on maa, joka tarjoaa monenlaisia maisemia ja elämäntyylejä. Miten vietät vapaa-aikaasi Saksassa, riippuu paljon alueesta, missä tulet asumaan vaihto-oppilasvuotesi aikana ja tietysti omista kiinnostuksenkohteistasi.

Paras tapa tulla osaksi uutta yhteisöäsi on viettää paljon aikaa isäntäperheesi ja uusien ystäviesi kanssa koulun jälkeen ja viikonloppuisin. Tämä on erityisen tärkeää vaihto-oppilasmatkasi alussa, kun olet vasta alkanut tutustumaan isäntäperheeseesi, koulukavereihisi ja saksalaiseen elämäntapaan. Voit jopa päästä osallistumaan koulun järjestämille retkille, jolloin pääset näkemään lisää, mitä tämä kaunis maa voi tarjota.

Urheilu ja harrastukset

Kuten monissa Keski-Euroopan maissa, myös Saksassa jalkapallo on maan suosituin urheilulaji. Urheiluharrastuksen aloitus, oli se sitten jalkapallo tai joku muu laji, on hyvä tapa saada uusia ystäviä. Pelasitpa jalkapalloa itse tai et, on jonkun Bundesliigan joukkueen kannustaminen varmasti hauska ajanviete vaihtovuotesi aikana. Tunnelma jalkapallostadionilla ja kaupungissa pelin aikana on jännitystä täynnä, ja jalkapallosta puhuminen onkin hyvä keskustelunaloittaja Saksassa.

 

Saksassa on myös pitkät perinteet musiikinopetuksessa, joten Saksassa sinulla on oiva tilaisuus jatkaa musiikkiharrastustasi. Voithan tietysti myös aloittaa aivan uuden harrastuksen musiikin parissa, esimerkiksi laulamalla kuorossa tai opettelemalla soittamaan jotakin instrumenttia. Vaihto-oppilasvuosi onkin mahtava tilaisuus kokeilla jotakin aivan uutta!

 

Hae vaihto-oppilaaksi


Elämää saksalaisessa perheessä

 
Isäntäperheessä asuessasi saat kokea, millaista elämä Saksassa on aidoimmillaan. Pääset maistamaan kaikkia perinteisiä saksalaisia ruokia kuten erilaisia makkaroita ja sauerbrateria ja opit lisää alueesi tavoista ja traditioista. Isäntäperheessä asumalla pääset integroitumaan uuteen yhteisöösi vaivattomasti.

 

Koska kuulet myös saksan kieltä joka päivä uudessa kodissasi, opit puhumaan saksaa nopeammin ja sujuvammin kuin voit edes kuvitella. Kielitaitosi kehittyy parhaiten, jos osallistut keskusteluihin perheesi kanssa ja yrität alkuvaikeuksista huolimatta puhua saksan kieltä aina kuin mahdollista. Muista kysyä perheeltäsi heidän kuulumisiaan ja kerro myös lisää itsestäsi perheellesi. Arkikeskustelujen kautta voitkin kehittyä saksan kielen puhumisessa helposti ja huomaamattasi.

 

Huolella valitut isäntäperheet

Saksalaiset isäntäperheemme ovat kaikki erilaisia ja he asuvat ympäri Saksaa. Joissakin perheissä on lapsia ja lemmikkejä, jotkut asuvat isoissa taloissa maaseudulla ja jotkut taas asunnoissa isommissa kaupungeissa. Kaikille perheille yhteistä on kuitenkin kiinnostus kansainvälisyyteen ja vieraisiin kulttuureihin ja he haluavat varmasti tietää lisää sinusta ja kotimaastasi. Tutustuta uusi isäntäperheesi siis vaikkapa suomalaiseen iskelmämusiikkiin, opeta heille hauskoja fraaseja suomeksi ja leivo heidän kanssaan pullaa tai karjalanpiirakoita. 

 

Pikafaktat: vaihto-oppilaaksi Saksaan

 • Oppilaiden ikä: 15-17 vuotta
• Lähtö: Elokuu
Kielivaatimukset: Ei vaatimuksia, mutta suosittelemme alkeistaitoja saksassa
• Viisumi: Ei tarvitse
Aluevalinta: Ei mahdollinen
• Soft Landing Camp: Kyllä, Mannheimissa
Koulupäivät: Normaalisti klo 8-15
Oppiaineet: Sekä pakollisia että valinnaisia oppiaineita
• Vaihto-oppilasohjelmat: Useita vaihtoehtoja