Vaihto-oppilaaksi Italiaan

Vaihtovuosi Italiassa on loistava valinta. Lumoavassa Italiassa saat kokea vaihtelevan ilmaston, monipuolisen luonnon ja erilaisia tapoja elää. Maasta löytyy kauniita keskiaikaisia kaupunkeja, huimaavan korkeita vuorijonoja Alpeilla ja upeita rantoja länsirannikolla. Italiassa on siis todellakin jokaiselle jotakin!

Kun lähdet vaihto-oppilaaksi Italiaan, saat nauttia elämästä yhdessä maailman ihastuttavimmassa maassa. Italian kaupungit Venetsia, Firenze ja Rooma tunnetaan kolmena maailman romanttisimpana kaupunkina ja yhtä hurmaavaa on myös italian kieli. Jos arvostat kauneutta ja estetiikkaa, Italia on juuri oikea paikka sinulle.

Valmistaudu vaihto-oppilasvuoteen täynnä upeita maisemia ja nähtävyyksiä, iloisia italialaisia keskusteluja ja herkullista italialaista pizzaa – parasta pizzaa maailmassa!

Hae vaihto-oppilaaksi


Vaihto-oppilasohjelmamme

Tarjoamme erilaisia vaihto-oppilasohjelmia Italiassa. Lue lisää tarjoamistamme ohjelmista. 


Valitse alueesi missä asut Italiassa

Haluatko kokea Campanian ikonisen alueen, josta löydät Amalfin rannikon, Napolin ja Vesuvius -vuoren? Vai haluatko nauttia rantaelämästä Sardiniassa? Sinun vaihto-oppilasvuotesi - sinun valintasi! Tutustu aluevalintoihimme Italiassa.

Tutustu aluevalintoihin


Käy koulua Italiassa

Vaihto-oppilaana italialaisessa koulussa pääset kokemaan, millaista on elää kuin aito italialainen nuori. Taitosi italian kielessä kehittyvät päivä päivältä ja koulussa myös saat paljon uusia ystäviä. Koulunkäynti Italiassa on jännittävä kokemus, joka kehittää sinua niin akateemisesti kuin sosiaalisestikin.

Koulun oppiaineet ja aktiviteetit

Italiassa kaikki koulun oppiaineet ovat pakollisia. Mahdollisia oppiaineita koulussa voi olla vaikkapa matematiikka, italialainen kirjallisuus, liikunta ja englannin kieli. Pakolliset oppiaineet ovat koulukohtaisia ja koulu valitsee sinulle oppiaineet puolestasi. Koska olet vaihto-oppilas koulu saattaa helpottaa lukujärjestystäsi ja antaa sinun jättää välistä vaikeimmat oppiaineet, jotta voit keskittyä paremmin esimerkiksi italian kielen opintoihisi.

Italiassa kouluviikot kestävät yleensä maanantaista perjantaihin, mutta jotkin koulut pitävät tunteja myös lauantaisin.

Suurin osa kouluista ei tarjoa kouluajan ulkopuolisia aktiviteettejä, kuten urheilua tai taidekerhoja. Sen sijaan italialaiset nuoret liittyvät kaupungin ylläpitämiin harrastusseuroihin.

Monet koulut myös järjestävät oppilailleen muutaman päivän pituisia matkoja kevään aikana. Matkalle voidaan lähteä ympäri Italiaa, mutta myös muihin Euroopan maihin. Jos sinun italialainen koulusi järjestää tällaisen matkan vaihto-oppilasvuotesi aikana, mene mukaan, koulun järjestämä matka on edullinen tapa nähdä lisää Italiaa tai Eurooppaa!

Lukukaudet ja lomat 

Italialainen lukuvuosi on jaettu kahteen lukukauteen. Ensimmäinen lukukausi alkaa syyskuussa ja toinen tammikuun keskivaiheilla tai sen lopussa. Vaihto-oppilaana aloitat koulunkäynnin Italiassa syyskuussa.

Useimmissa kouluissa on kahden viikon joululoma, viikon pääsiäisloma ja kesäloma kesäkuusta syyskuuhun. Tämän lisäksi koulusta on vapaata kansallisten vapaapäivien aikana. Italiassa myös juhlitaan erilaisia pyhäpäiviä riippuen kaupungista ja asuinalueesta. 

Hae Italiaan kouluun


Soft Landing Camp Milanossa

Vaihto-oppilasmatkasi alkaa Milanon historiallisesta kaupungista. Kahden päivän aikana sinulla on mahdollisuus tutustua Milanon kauniiseen kaupunkiin ja myös valmistautua uuteen elämääsi Italiassa. Näin saat parhaan alun vaihtovuodellesi yhdessä muiden suomalaisten ja kansainvälisten vaihto-oppilaiden kanssa.

Alla näet esimerkin siitä, millaisia päiväsi Milanossa voisivat olla.

Päiväsi Milanossa

Päivä 1: Saapuminen ja tervetulokokous. Tämän jälkeen lähdemme retkelle Comon järvelle Milanon ulkopuolelle, jonka jälkeen palaamme takaisin Milanoon päivälliselle.

Päivä 2: Vierailemme kuuluisalla Duomon aukiolla, jonka jälkeen voit valita joko nähtävyyskierroksen kaupungin kattojen yllä tai visiitin Milanon kuuluisalle muotialueelle. Iltapäivällä menemme Hop on Hop off bussikierrokselle ja näemme Milanon kuuluisimmat nähtävyydet. Tämän jälkeen vapaa-aikaa on varattu shoppailulle ja nähtävyyksille. Illalla syömme päivällistä yhdessä.

Päivä 3: Aika aloittaa seikkailusi Italiassa ja lähteä Milanosta kohti tulevaa kotikaupunkiasi ja isäntäperhettäsi!

Saapuessasi Soft Landing Campille Milanoon sinua vastassa lentokentällä on Exploriuksen henkilökuntaa. Menette yhdessä hotelliin tai hostelliin, jossa jaat huoneen yhden tai useamman Exploriuksen vaihto-oppilaan kanssa. Aamupala kuuluu matkan hintaan, kuten myös lounas ja päivällinen leirin kahtena ensimmäisenä päivänä.


Kielikurssi Italiassa

Paranna kielitaitoasi tehokkaasti ja valmistaudu vaihtovuoteesi parhaalla mahdollisella tavalla osallistumalla tarjoamallemme kielikurssille Milanossa, Italiassa, juuri ennen Soft Landing Campin alkua. Lue lisää italian kielikurssista.

Hae vaihto-oppilaaksi


Vapaa-aikasi Italiassa

Miten vietät vapaa-aikaasi Italiassa, riippuu paljon omista kiinnostuksen kohteistasi ja alueesta, missä tulet asumaan vaihto-oppilasvuotesi aikana. Jokaisen vaihto-oppilaamme kokemus on omanlaisensa, ja voitkin olla varma, että myös sinun matkastasi tulee ainutlaatuinen.

Paras tapa tulla osaksi uutta yhteisöäsi on viettää paljon aikaa isäntäperheesi ja uusien ystäviesi kanssa ja näin saada uusia rutiineja päiviisi. Jalkapalloturnauksissa käynti, ajanvietto rannalla ja shoppailu voivat olla joitakin asioita, joita teet vapaa-ajallasi Italiassa. Avoin mieli ja uteliaisuus uusien ystäviesi ja isäntäperheesi elämäntyyliä kohtaan tuovat sinulle monia uusia elämyksiä ja näin saat kaiken irti vaihto-oppilasvuodestasi Italiassa.

Urheilu ja harrastukset 

Ski i Italia

Italian leuto ilmasto tarjoaa hyvän mahdollisuuden pysyä aktiivisena ja harrastaa urheilua tai yleensä liikuntaa läpi vuoden. Voit nauttia luonnossa liikkumisesta vaikkapa laskettelemalla tai patikoimalla. Voit myös aloittaa aivan uuden harrastuksen, kuten koripallon pelaamisen urheiluseurassa, tai jatkaa jo sinulle entuudestaan tuttua harrastusta.

Koulut Italiassa eivät yleensä tarjoa kouluajan ulkopuolisia liikunta- tai harrastuskerhoja, vaan voit liittyä kotikaupunkisi järjestämiin harrastuskerhoihin ja -seuroihin. Isäntäperheesi auttaa sinua kerhojen etsimisessä ja yhdessä voitte löytää sopivan harrastuksen juuri sinulle.

Jalkapallo on Italian suosituin urheilulaji. Italian maajoukkue onkin voittanut siinä neljä maailmanmestaruutta, joka tekee Italiasta yhden menestyneimmistä maista jalkapallossa. Jalkapalloharrastuksen aloittamiselle tai jatkamiselle ei olekaan koskaan ollut parempaa aikaa! Tykkäsitpä itse pelata tai et, on Serie A:n kannustaminen varmasti hauska ajanviete vaihto-oppilasvuotesi aikana. Jos saatkin mahdollisuuden mennä katsomaan jalkapalloturnausta stadionille, ei tarjouksesta kannata kieltäytyä. Jalkapallo onkin hieno tapa tutustua italialaiseen kulttuuriin ja kokea itsensä osaksi italialaista yhteisöä.

Hae vaihto-oppilaaksi


Elämää italialaisessa perheessä

Asumalla italialaisessa perheessä skoet italialaista elämänmenoa aidoimmillaan. Viettämällä aikaa isäntäperheesi kanssa pääset vaivattomasti osaksi uutta yhteisöäsi ja tutustut samalla italialaiseen kulttuuriin. Pääset harjoittamaan kielitaitojasi, opit lisää italialaisista perinteistä ja tavoista ja pääset nauttimaan monista kotitekoisista italialaisista herkuista. Parasta on kuitenkin, että saat kokea itsesi osaksi uutta italialaista perhettäsi, joka on innokas näyttämään sinulle heidän tapansa elää.

Italialainen perhe- ja ruokakulttuuri

Italialaiset ovat tunnetusti hyvin perhekeskeistä kansaa. Perheet usein kokoontuvat yhteen viettämään aikaa esimerkiksi ruuanlaiton merkeissä. Asuminen tiiviissä ja lämminhenkisessä italialaisessa isäntäperheessä tarjoaakin sinulle oivan mahdollisuuden tutustua perheen elämään ja kulttuuriin, tavata uusia ystäviä ja harjoitella italian kielen taitojasi.

Italia on tunnettu myös rikkaasta ruokakulttuuristaan, ja ruoka onkin perheen lisäksi toinen italialaisen kulttuurin perusta. Isäntäperheesi valmistaa kaikki ateriasi vaihto-oppilasvuotesi aikana. Näin saatkin tilaisuuden maistaa italialaisen keittiön herkkuja suoraan kotonasi. Valmistaudu vuoteen täynnä herkullisia pasta-annoksia, uunissa valmistettua pizzaa, bruschettaa, ilmakuivattua kinkkua, tiramisua ja paljon muuta. Muista kuitenkin, että isäntäperheesi haluaa varmasti myös oppia lisää Suomesta, joten muista kertoa omasta kulttuuristasi heille. Tutustuta perheesi vaikkapa suomalaiseen hevimusiikkiin, opeta heille hyödyllisiä tai hauskoja fraaseja suomeksi ja leivo heidän kanssaan pullaa tai karjalanpiirakoita.


 

Pikafaktat: vaihto-oppilaaksi Italiaan

Oppilaiden ikä: 15-17 vuotta
Lähtö: Syyskuussa
Kielivaatimukset: Ei ole
Viisumi: Ei tarvitse
Aluevalinta: Kyllä
Soft Landing Camp: Kyllä, Milanossa 
Koulupäivät: Normaalisti klo 8.00 - 14.00
Oppiaineet: Koulukohtaisia pakollisia aineita
Vaihto-oppilasohjelmat: Useita vaihtoehtoja 

Hae vaihto-oppilaaksi