Vaihto-oppilaaksi Japaniin

Konnichiwa! Ole omaperäinen ja vietä vaihto-oppilasvuosi Japanissa. Opi japania, pääse sisälle jännittävään uuteen kulttuuriin ja koe täysin erilainen vaihto-oppilasvuosi.

Opiskelemalla lukiossa Japanissa ja jakamalla vapaa-aikasi huolehtivaisen japanilaisen perheen ja uusien ystävien kanssa tulet saamaan ainutlaatuisen käsityksen japanilaisesta yhteiskunnasta, jollaista ei voi saada pelkkänä turistina. Maan huomaavaiset ja ystävälliset asukkaat ovat iloisia saadessaan toivottaa sinut tervetulleeksi Japaniin ja saadessaan esitellä sinulle heidän jokapäiväistä elämäänsä – ”Nipponin tapaan”.

Tervetuloa Japaniin!

Hae vaihto-oppilaaksi


Vaihto-oppilasohjelmamme

Japanissa, tarjoamme Classic High School -vaihto-oppilasohjelmamme. Lue lisää Classic High School -ohjelmastamme.


Japanilainen lukioVaihto-oppilaana Japanissa pääset kokemaan nuoren elämää täysin uudessa kulttuurissa. Arjen eläminen Japanissa aivan kuin muutkin paikalliset nuoret on korvaamaton kokemus. Koulupuvut, järjestyksen ja kurin arvostus ja hiragana-aakkoset odottavat sinua japanilaisessa lukiossa.

Voit myös varautua saavasi paljon huomiota ja kysymyksiä uteliailta luokkatovereiltasi ensimmäisinä koulupäivinäsi. Valmistaudu matkaasi opiskelemalla japanin perusteita etukäteen, jotta voit kysyä luokkatovereiltasi kysymyksiä ja vastata myös heidän kysymyksiinsä.

Oppiaineet ja koulun aktiviteetit

Luokkakoot japanilaisissa lukioissa ovat usein melko suuria, ja usein yhteen ryhmään kuuluu jopa 30-40 oppilasta. Sinut sijoitetaan siihen luokkatasoon, joka vastaa aikaisempia opintojasi ja ikääsi parhaiten. Oppilaat täällä opiskelevat oppiaineita kuten matematiikkaa, yhteiskuntaoppia, tiedeaineita, englantia, japania ja myös yhtä tai kahta estetiikkaan liittyvää oppiainetta. Valinnaisia oppiaineita on usein hyvin vähän.

Japaniin tulevien vaihto-oppilaiden odotetaan olevan aktiivisia tunneilla ja työskentelevänsä koulumenestyksensä eteen, myöskin muissa aineissa kuin japanin kielessä. Kukaan ei odota sinun tietävän kaikkea heti, mutta on tärkeää, että yrität parhaasi ja ilmaiset kiinnostuksesi opiskeltavaa ainetta kohtaan.

Monet japanilaiset koulut tarjoavat laajan kirjon urheilumahdollisuuksia ja muita koulun ulkopuolisia aktiviteettejä, joihin voit osallistua koulun jälkeen. Miksi et siis kokeilisi judoa tai liittyisi origami-klubiin? Koulun tarjoamiin aktiviteetteihin osallistuminen on mahtava tilaisuus löytää ystäviä ja tulla osaksi yhteisöä.

Lukukaudet ja lomat

Japanilaisessa lukiossa on kolme lukukautta. Kouluvuosi alkaa huhtikuussa ja päättyy maaliskuussa. Vaihto-oppilaana, tulet aloittamaan opintosi Japanissa huhtikuussa tai elokuun ja syyskuun aikana.

Kesäloma heinä- ja elokuun aikaan kestää noin kuusi viikkoa. Sinulla on myös 2-3 viikon talviloma joulu- ja tammikuun aikaan, ja myös kevätloma maalis- ja huhtikuun aikaan. Lomaviikot ovat mainio mahdollisuus tutustua Japaniin paremmin osallistumalla matkoille tai retkille.

Hae vaihto-oppilaaksi


Soft Landing Camp Tokiossa

Ensimmäinen kosketuksesi tähän kiehtovaan maahan on suositulla Soft Landing Campillä Tokion kaupungissa. Tämä leiri on täydellinen aloitus vaihto-oppilasvuodellesi Japanissa!

Leirillä pääset tutustumaan muihin nuoriin, jotka ovat myös saapuneet Japaniin viettämään vaihto-oppilasvuottaan. Leirillä saat lisää tietoa japanilaisesta kulttuurista, koulujärjestelmästä ja pääset myös kokeilemaan kalligrafiaa. Tämän lisäksi kiertelemme kaupunkia ja katselemme nähtävyyksiä.

Vapaa-aikasi Japanissa

Vaihto-oppilas japanilaisten kavareiden kanssa syömässä

Sinulla tulee olemaan paljon nähtävää ja koettavaa vaihto-oppilasmatkasi aikana Japanissa. Missä päin maata tulet asumaan määrittää sen, millaisen ilmaston ja elämäntavan tulet vaihto-oppilasmatkasi aikana kokemaan. Kiitoksena maan suhteellisen pienen maantieteellisen koon ja hyvin toimivan joukkoliikenteen, et tule kuitenkaan koskaan olemaan kovin kaukana suuremmasta kaupungista tai rannikosta.

Alakulttuurit ja japanilaiset traditiot

Japanilla on todellakin jotain tarjottavaa jokaiselle. Jos olet esimerkiksi kiinnostunut animesta tai mangasta, tai japanilaisesta populaarikulttuurista yleisesti, tulet rakastamaan täällä elämistä. Ja vaikka et olisikaan kiinnostunut näistä ennen vaihto-oppilasvuottasi, tulet ehdottomasti nauttimaan eri alakulttuureihin tutustumisesta matkasi aikana. Japanissa onkin monia tunnusomaisia alakulttuureita. Sinusta voi olla kiinnostavaa nähdä, miten koulukaverisi ilmaisevat tyyliään muun muassa pukeutumisen, musiikin ja elämäntapansa avulla.

Japani maana tarjoaa erinomaisen valikoiman uutta teknologiaa ja modernia elämäntyyliä, mutta myös paljon uniikkeja traditioita, joita voi löytää vain täältä. Vaihto-oppilasvuotesi aikana voit vierailla useissa temppeleissä, osallistua teeseremonioihin, tai aloittaa vaikkapa origami-, ikebana-, tai kalligrafiakurssin. Voit myös vierailla museoissa ja näin saat mahdollisuuden oppia paljon lisää Japanin monivaiheisesta historiasta ja perimätiedosta.

Hae vaihto-oppilaaksi


Elämää japanilaisessa isäntäperheessä

Kun vietät vaihto-oppilasvuotesi Japanissa, pääset tutustumaan huolehtivaiseen japanilaiseen isäntäperheeseen. Uusi perheesi on iloinen saadessaan toivottaa sinut tervetulleeksi kotiinsa ja voidessaan esitellä sinulle tätä erityistä ja kiehtovaa maata. Asumalla japanilaisessa perheessä saat kokea maan kulttuurit ja traditiot aivan uudella tavalla. Tulet huomaamaan eroavaisuuksia omaan kulttuuriisi muun muassa pöytätavoissa, tervehtimisessä, ja tapakulttuurissa.

Ole utelias, avaramielinen, ja kysy kysymyksiä isäntäperheeltäsi, jos et ole varma, miten toimia uudessa tilanteessa. Sosiaalinen kanssakäyminen isäntäperheesi kanssa valmistaakin sinua jokapäiväiseen elämääsi Japanissa. Tiesitkö vaikkapa sitä, että Japanissa ihmiset eivät kättele toisiaan ja syömäpuikkojen päiden nuoleminen koetaan epäsopivana tekona?

Isäntäperheitä joka puolella Japania

Isäntäperheemme asuvat joka puolella Japania, jopa vetovoimaisissa kaupungeissa kuten Tokiossa, Kiotossa, ja Kobessa. Perheet asuvat usein melko pienissä taloissa tai asunnoissa. Tyypillisesti japanilaiseen perheeseen kuuluu äiti, isä ja yksi tai kaksi lasta, mutta tietysti kaikki isäntäperheemme ovat erilaisia. Jotkut ovat naimisissa, jotkut sinkkuja, joillakin on lapsia ja jotkut ovat lapsettomia. Kaikille isäntäperheillemme yhteistä on kuitenkin halu opettaa sinulle lisää heidän kulttuuristaan ja kuulla lisää myös sinun kulttuuristasi.


Pikafaktat: Vaihto-oppilaaksi Japaniin

  • Oppilaiden ikä: 15–18 vuotta
  • Lähtö: huhtikuussa tai elo-syyskuussa
  • Kielivaatimukset: kyllä, suosittelemme perustasoa japanin kielessä ja ideogrammien perustuntemusta.
  • Viisumi: kyllä
  • Aluevalinta: ei mahdollinen
  • Soft Landing Camp: kyllä, Tokiossa
  • Koulupäivät: normaalisti 8.30 - 15.30
  • Oppiaineet: sekä pakollisia että valinnaisia oppiaineita
  • Matkat: muutamia matkoja vuoden aikana järjestetään ylimääräistä maksua vastaan
  • Vaihto-oppilasohjelmat: Classic High School 

Hae vaihto-oppilaaksi