Classic High SchoolOn mahdotonta kuvailla mitä kaikkea Japani on, mutta voit olla varma siitä, ettei Japani ole millään tavoin kuten Suomi tai kuin mikään muukaan tuntemasi maa. Japanilaiset ovat ystävällisia mutta varautuneita ja vie paljon aikaa ennen kuin voit sanoa todella tuntevasi heitä. Vaihto-oppilaiden japanilaiset odottavat olevan iloisia ja ulospäinsuuntautuneita ja puheliaisuus on hyvä ominaisuus vaihto-oppilaalle Japanissa!


Japanilaiset ovat kuuluisia kohteliaisuudestaan ja vaihto-oppilailta odotetaan myös kohteliasta käyttäytymistä. Kohteliaisuuteen kuuluu etteivät varsinkaan nuoret vanhempien aikana ensimmäisenä ilmaise mielipiteitään aivan kaikista asioista. Suomalaisena sinulle voi olla outoa myös se, että japanilaiset vanhemmat ja nuoret eivät keskustele keskenään asioista siten kuten olet ehkä Suomessa tottunut, vaan hyvin usein vanhemmat yksikantaan kertovat lapsilleen mitä näiden tulee tehdä.

Vaihto-oppilaana Japanissa sinun on opittava oma-aloitteisuutta ja rohkeasti selvitettävä asioitasi esimerkiksi koulussa. Käyttäytymistä säätelevät monenlaiset näkymättömät sosiaaliset säännöt ja diplomaatin kykysi kehittyvät toimiessasi japanilaisten kanssa. Sinulta odotetaan puheliaisuutta, et kuitenkaan saa olla vaativa; ympärilläsi olevat ihmiset olettavat sinulla olevan huumorintajua mutta sinun täytyy varoa ettet koskaan pilaile kenenkään kustannuksella; koulussa sinulta odotetaan täysipainoista osallistumista mutta vajavaisen kielitaidon takia sinun tulee käyttää paljon aikaa oppitunneilla itsenäiseen kielen opiskeluun.

Japanilaisessa koulussa on paljon harrastustoimintaa tarjolla ja harrastusten avulla pääsetkin nopeasti tutustumaan japanilaisiin nuoriin. He ovat yleensä hyvin kiinnostuneita vaihto-oppilaista ja osa tuleekin pian juttelemaan. Isäntäperheesi ilahtuu jos huomaa sinun todella yrittävän oppia japaninkieltä ja koulussakin saat kannustusta kun pyrit käyttämään japaninkieltä jatkuvasti. Japanilaiset tietävät, ettei heidän kieltään ole helppo oppia ja heidän mielestään ainoa oikea ratkaisu on opiskella ahkerasti. Siksi ahkerasti opiskelevaa kannustetaan.

Elämä vaihto-oppilaana Japanissa on varmasti kaikkea muuta kuin mitä kuvittelet sen olevan. Iloinen ja myönteinen asenne, sisukas japaninkielen opiskeleminen ja aito kiinnostus kulttuuriin auttavat sinut pitkälle!