Koulu Japanissa.Opiskelu täyttää japanilaisnuoren elämän ja koulu on vaativa. Pystyäksesi käymään koulua Japanissa, tulee sinun osata hieman japaninkieltä jo ennen Suomesta lähtöäsi. Koulupuvut ovat pakollisia ja koulupäivät voivat olla pitkiä. Koulua käydään lauantaisin puoli päivää.


Japanissa opiskelua pidetään erittäin tärkeänä. Koulupäivät ovat pitkiä ja lauantaisinkin on lyhyt koulupäivä. Oppilaat tekevät paljon töitä koulun suhteen ja koeviikkojen aikana tuskin näet ketään kaveria, koska kaikki lukevat kuumeisesti kokeita varten.

Koulukuri on tiukempi kuin Suomessa. Opettajia puhutellaan kunnioittavasti ja heitä on kuunneltava tarkkaan. Vaihto-oppilas huomataan koulussa ja monet opettajat saattavat pysäyttää sinut käytävällä sanoakseen muutaman sanan. Kannattaa jo ennen Suomesta lähtöä opetella muutama fraasi näitä tilanteita varten! Sinusta voi tuntua hassulta kun sellaisetkin opettajat, jotka eivät opeta sinua, katsovat asiakseen antaa sinulle ohjeita. Enimmäkseen he ovat uteliaita ja kaikki toivovat, että sopeutuisit pian japanilaiseen kouluelämään.

Japanilaiseen koulujärjestelmään on otettu paljon aineksia amerikkalaisesta koulusta. Laaja ainevalikoima ja koulupäivän päättävät harrastus- ja urheilukerhot ovat amerikkalaisen mallin mukaan järjestettyjä. Aineita oppilaat eivät saa valita yhtä vapaasti kuin Amerikassa ja opettajat yleensä valitsevat ne aineet, joita vaihto-oppilaat opiskelevat. Jos kielitaitosi kehittyy vahvaksi, voit anoa siirtoa toisille kursseille.

Luonnontieteet ja taiteet ovat koulussa arvossaan. Läksyjä annetaan paljon ja monet japanilaisista kavereistasi lähtevät hyvin harvoin keskellä viikkoa ulos koska heillä kuluu paljon aikaa läksyjen tekemiseen. Japanissa nuoret mesettävät kännyköillä ja moniin kavereihin tulee pidettyä yhteyttä lähinnä vain mesen avulla. Lauantaisin lyhyen koulupäivän jälkeen ehdit viettämään aikaa kavereiden kanssa ennen kotiin menoa. Sunnuntai, joka on viikon ainoa koko perheen vapaapäivä, on varattu perheelle eli nuoret eivät yleensä sovi kaveritapaamisia sunnuntaiksi.

Japanissa hyvä koulumenestys on tärkeätä ja vaikka oletkin siellä vaihto-oppilaana, odotetaan sinunkin opiskelevan paljon. Tietenkään et pysty seuraamaan opetusta täysipainoisesti ja siitä syystä useimmat opettajat antavat sinulle mahdollisuuden opiskella itsenäisesti japaninkieltä heidän oppitunneillaan. Sinusta tämä voi tuntua tylsältä mutta opettajat katsovat antaneensa sinulle hyvän tilaisuuden kehittää kielitaitoasi, joten sinulla ei ole kuin yksi vaihtoehto; ahkera opiskelu. Vaikka opettajat eivät oppituntien aikana kyselekään kieliopintojesi edistymisestä, seuraavat he mitä tunneilla teet ja todennäköisesti testaavat kielitaitoasi juttelemalla kanssasi oppituntien päätteeksi tai koulun käytävillä.