Koulu Uudessa-Seelannissa

Uusiseelantilainen koulu on saanut vaikutteita niin Iso-Britanniasta kuin Australiasta. Englanti ja matematiikka ovat tavallisimmat pakolliset aineet. Näiden lisäksi valitse 4-5 muuta ainetta, joten sinulla tulee olemaan täysi lukujärjestys! Useimmissa kouluissa käytetään koulupukua.

Uuden-Seelannin koulukujärjestelmä muistuttaa brittiläistä. Lukukaudessa opiskellaan viidestä kuuteen ainetta, käytetään koulupukua ja opettajia puhutellaan muodollisesti (Mr, Mrs tai Ms). Eteläisellä pallonpuoliskolla vuodenajat ovat päinvastaiset kuin meillä, eli kesälomaa pääset viettämään joulukuusta helmikuuhun. Joulua isäntäperheesi saattaa juhlistaa grillijuhlilla, ihan vain suomalaisen vaihto-oppilaansa iloksi!

Koulusi todennäköisesti odottaa sinun opiskelevan englantia ja paikallista historiaa, muut oppiaineet voit valita melko vapaasti opintosuunnitelman rajoissa. Uuden-Seelannin viralliset kielet ovat englanti ja maori. Maorinkielen opintoja onkin tarjolla lähes kaikissa kouluissa, joissakin kouluissa voi olla myös maorikulttuurin kursseja. Koulusi rehtori saattaa edellyttää sinun ottavan yhden maorikielen tai -kulttuurin kurssin oppiaksesi jotain Uuden-Seelannin alkuperäiskulttuurista. Vieraista kieleistä tavallisimmin on tarjolla saksan, ranskan ja japaninkielen kursseja.

Uusi-Seelantilainen koulujärjestelmä
Uudessa-Seelannissa kouluvuosi jakautuu neljään lukukauteen ja lukukaudet alkavat tammikuussa, huhtikuussa, heinäkuussa ja lokakuussa. Suomalaiset oppilaat tapaavat aloittaa kouluvuoden joko tammikuun lopussa tai heinäkuussa. Koulu on alunperin muodostettu englantilaisesta mallista, brittiesikuvasta ovat jäljellä mm. koulupuvut ja se, että yhden lukukauden aikana keskitytään ainoastaan viiteen tai kuuteen aineeseen.

Koulupäivät ovat voivat olla pitkiä, aamu yhdeksästä iltapäivän neljään saakka, tosin iltapäivisin on harrastus- tai urheilutunteja. Koulupuku on useimmissa kouluissa pakollinen ja vaihto-oppilaankin on koulupuku hankittava. Puvun hankit Uudessa-Seelannissa, ohjeita ja kauppojen nimet saat koulustasi. Vaikka oletkin koulussa vaihto-oppilaana, odotetaan sinun noudattavan koulun sääntöjä siinä missä uusiseelantilaistenkin oppilaiden. Koulupuvun on siis oltava juuri annettujen ohjeiden mukainen ja opettajia on puhuteltava etuliittein Mr., Mrs. tai Ms,. varmasti erilaista kuin Suomessa, ehkä hiukan outoakin, mutta ei kannata jännittää, pian olet kuin yksi "kiweistä"!
Close
Kiitos mielenkiinnostasi Exploriuksen ohjelmia kohtaan! Vastaanotettuamme yhteystietosi lähetämme pyytämäsi materiaalit tai soitamme sinulle. Henkilötietosi säilytämme turvallisessa paikassa emmekä anna niitä kolmennelle osapuolelle. Olemalla postituslistallamme saat ajoittain tietoa tarjouksista, uutisia ja kutsuja Exploriuksen tapahtumiin. Valitse alla olevista vaihtoehdoista hyväksytkö ehdot.