Vaihto-oppilaaksi Ruotsiin!

Lähde Exploriuksen vaihto-oppilaaksi kauniiseen Ruotsiin. Ruotsi tunnetaan parhaiten metsien täyttämistä maisemista, viileästä säästä ja niin sanotuista ”fika”-tauoista, eli ruotsalaisten rakastamasta kahvittelusta.

Vaikka et olisikaan koskaan käynyt Ruotsissa, on kuitenkin hyvin todennäköistä, että olet kosketuksissa maan aikaansaannoksiin ja kulttuuriin päivittäin. Maan suhteellisen pienestä koosta huolimatta sillä on ollut massiivinen vaikutus kaupallisella ja teollisella sektorilla, kuten myös musiikin tuotannossa. IKEA, Spotify, H&M ja Tetra Pak ovat kaikki täältä lähtöisin olevia yrityksiä ja keksintöjä. Tunnistat luultavasti myös paljon ruotsalaisia muusikoita ja yhtyeitä, kuten ABBA, Avicii, Swedish House Mafia ja Zara Larsson. Jos et - muista kuunnella heidän tuotantoaan ennen matkaan lähtöä, sillä Ruotsissa opit ja kuulet varmasti vielä paljon lisää maan upeasta musiikista.

Välkommen till Sverige!

Hae vaihto-oppilaaksi


Vaihto-oppilasohjelmamme

Ruotsissa tarjoamme vaihto-oppilasohjelman Classic High School. Lue lisää Classic High School -ohjelmastamme.


Ruotsalainen lukio
Vaihto-oppilaana Ruotsissa saat ainutlaatuisen tilaisuuden elää ruotsalaisen nuoren jokapäiväistä elämää. Lukiota kutsutaan täällä nimellä “gymnasium” ja se kestää kolme lukuvuotta.

Mille vuosiluokalle sinut sijoitetaan, riippuu aikaisemmasta kouluasteestasi ja taidoistasi. Jos sinut sijoitetaan kolmannelle vuosiluokalle, pääset liittymään lukion valmistujaisjuhliin nimeltään ”studenten”, joka on suuri ja hauska juhla ja sitä juhlitaan kaikkialla Ruotsissa.

Oppiaineet ja koulun aktiviteetit

Vaihto-oppilaana Ruotsissa saat yleensä valita, millaiseen opinto-ohjelmaan haluat täällä osallistua. Vaihtoehtoina voi olla muun muassa luonnontieteisiin, yhteiskuntatieteisiin, taiteeseen tai liiketalouteen suuntautuvia opintolinjoja. Ruotsissa oppilaat eivät yleensä pääse itse valitsemaan yksittäisiä kursseja, mutta voit saada mahdollisuuden valita yhden tai kaksi vapaavalintaista oppiainetta oman opintosuuntauksesi kurssivalikoiman sisällä.

Ruotsalaiset koulut eivät yleensä järjestä kouluajan ulkopuolisia aktiviteettejä, mutta joissakin kouluissa voi olla esimerkiksi jalkapallo- tai koripallojoukkueita, joissa pääset pelaamaan lajiasi kouluajan jälkeen. Suurin osa nuorista kuitenkin menee harrastuksiin vapaa-ajallaan, eli jos haluat vaikkapa liittyä urheilujoukkueeseen tai käydä salilla, voit tehdä niin kaupungin järjestämissä harrastuskerhoissa.

Lukukaudet ja lomat

Ruotsalainen lukuvuosi on jaettu kahteen lukukauteen, joista ensimmäinen alkaa elokuussa ja toinen päättyy kesäkuussa. Kahden kuun kesäloma alkaa kesäkuussa lukuvuoden päättymisen jälkeen. Tämän lisäksi ruotsalaisissa kouluissa on viikon loma lokakuussa, yleensä kolmen viikon loma joulun ja uuden vuoden viettoa varten, viikon loma helmikuussa ja viikon loma pääsiäisenä. Lomaviikot koulusta ovat mainiota aikaa viettää laatuaikaa isäntäperheesi ja ystäviesi kanssa, mutta myös hyvä mahdollisuus osallistua matkoille ja nähdä lisää Ruotsin luontoa ja kaupunkeja.

Hae vaihto-oppilaaksi


Soft Landing Camp KööpenhaminassaVaihto-oppilasmatkasi Ruotsissa tulee alkamaan naapurimaassa Tanskassa, eli tarkemmin ottaen Kööpenhaminan värikkäässä kaupungissa. Täällä sinua odottaa suosittu Soft Landing Camp.

Kolmen päivän ajan, saat osallistua hyödyllisiin työpajoihin, tutustua Kööpenhaminan kaupunkiin ja tutustua muihin pohjoismaissa vaihto-oppilasvuottaan aloittaviin nuoriin. Leiri on mahtava aloitus vaihto-oppilasvuodellesi ulkomailla, ja hyvin arvostettu kokemus aikaisempien oppilaidemme mielestä. Alhaalla näet esimerkin siitä, miltä ensimmäiset päiväsi Kööpenhaminassa voisivat näyttää.

Päiväsi Kööpenhaminassa

Päivä 1: Saapuminen ja check-in. Aluksi pidämme tervetulotilaisuuden, jonka jälkeen syömme päivällistä ja tutustumme toisiimme paremmin.

Päivä 2: Aamupala ja työpajoja aamulla, jota seuraa kaupunkikierros Kööpenhaminassa. Vierailemme persoonallisella Nyhavnin alueella ja näemme sen kauniit värikkäät rakennukset, Pienen Merenneidon patsaan, ja ”Strøget”-ostoskadun, muiden nähtävyyksien lisäksi. Päivämme päättyy yhteiseen päivälliseen.

Päivä 3: Toinen päivä alkaa työpajoilla aamulla. Iltapäivällä kiertelemme lisää Kööpenhaminan nähtävyyksiä.

Päivä 4: Lähdön aika. Nyt vaihto-oppilasseikkailusi voi alkaa!

Saapuessasi Kööpenhaminaan, sinua vastassa lentokentällä on Exploriuksen henkilökuntaa. Yhdessä matkustamme hotelliin tai hostelliin, jossa tulet jakamaan huoneen muiden Exploriuksen vaihto-oppilaiden kanssa. Leiriin hintaan kuuluu aamupala ja päivällinen leirin jokaisena päivänä.

Hae vaihto-oppilaaksi


Vapaa-aikasi RuotsissaVihreät metsät, lumiset tunturit, kukoistavat rapsipellot tai kotoisat pienet kylät. Miltä vapaa-aikasi Ruotsissa näyttää riippuu siitä, missä päin maata tulet asumaan vaihto-oppilasvuotesi aikana, mutta tietysti myös omista kiinnostuksenkohteistasi.

Voit päästä asumaan maan pohjoisosiin, Norrlandiin, mistä löytyy paljon talviurheilumahdollisuuksia, rannikolle Kalmarin tai Halmstadin kauniisiin kaupunkeihin tai keskiaikaisiin Sigtunan, Skaran tai Visbyn kaupunkeihin, joissa saat oppia paljon lisää Ruotsin kiinnostavasta historiasta.

Kaikkien vaihto-oppilaidemme kokemukset Ruotsissa ovat erilaisia, ja voit olla varma, että saat ainutlaatuisen kokemuksen maasta, asuitpa missä päin tahansa.

Urheilu ja ”fika”-tauot

Ruotsin ilmasto tarjoaa hyvät mahdollisuudet pysyä aktiivisena vuoden ympäri. Se on täydellinen maa urheilulle ulkosalla, kuten laskettelulle, kalastukselle tai patikoimiselle, mutta myös oiva paikka sisäpelien ja -aktiviteettien harrastamiseen. Ruotsin viileän ilmaston vuoksi, lähes joka kaupungissa on käytettävissä myös kuntoilukeskus tai urheiluhalli. Suosittuja sisäaktiviteetteja ovat salibandy, voimistelu sekä kuntosalilla treenaaminen.

Toinen suosittu ajanviete Ruotsissa, joka saattaa vaikuttaa vastakohdalta urheilulle, on ruotsalainen traditio ”fika”. Ruotsalaiset tykkäävät vaihtaa kuulumisia perheen ja ystävien kanssa kahvin tai teen äärellä ja usein syödä jotain makeaa samalla, kuten “kanelbullar” tai “kladdkaka”, eli kanelipullaa tai mutakakkua. Tämä nähdään mainiona tapana pitää tauko kiireen keskellä, ja nautiskella hieman. Tulet ehdottomasti viettämään monia kahvitaukoja vaihto-oppilasvuotesi aikana Ruotsissa.


Osallistu perheesi arkeen ja juhlaan

Suosittelemme sinua osallistumaan perheesi aktiviteetteihin ja harrastuksiin koulun jälkeen ja viikonloppuisin. Perheesi voi käydä perheen lapsien urheilupeleissä, viettää aikaa luonnossa, tehdä pieniä rakennusprojekteja talonsa pihassa tai käydä matkalla lähikaupungeissa. Joka tapauksessa, avoimuus ja uteliaisuus perheesi elämäntyyliä ja uusien asioiden kokeilemista kohtaan todellakin rikastuttaa kokemustasi Ruotsissa.


Hae vaihto-oppilaaksi


Elämää Ruotsalaisessa Isäntäperheessä


Majoittumalla vaihto-oppilasmatkasi ajan isäntäperheessä saat autenttisen käsityksen ruotsalaisesta kulttuurista. Paikallisessa perheessä majoittuminen on paras tapa oppia sujuvaksi ruotsin kielen puhujaksi ja kokea ruotsalaista arkielämää.

Ruotsalaiset perheet saattavat olla hieman pidättyväisempiä kuin esimerkiksi monet eteläeurooppalaiset perheet, mutta myös käytökseltään aika samanlaisia suomalaisten perheiden kanssa, jonka tulet varmasti huomaamaan perheen ja suvun yhteisissä juhlissa ja illanvietoissa. Ole aktiivinen ja aloita keskusteluja itse, niin kotona kuin myöskin koulussa – Näin saat paljon uusia ystäviä ja tuttuja uudessa yhteisössäsi. Kunhan tutustut ruotsalaisiin, huomaat että he ovat hyvin lojaaleja ja ystävällisiä.


Juhannus ja rapujuhlat

Maan suurimmat juhlat eivät ole kovin tyypillisiä pelkästään Ruotsille. Suurin juhlapyhä on joulu, jossa juhlinta keskittyy jouluaattoon, ja tätä seuraa pääsiäinen alkukeväästä.

Ruotsille ominaisempia juhlia ovat juhannus, jota juhlitaan keskikesän aikaan kesäkuussa, sekä rapusesonki, jonka juhliminen yleensä ulottuu heinäkuun lopulta syyskuuhun. Rapujuhlia, eli ruotsalaiselta nimeltä “kräftskivor”, järjestetään rapusesongin aikaan, jolloin huone koristellaan rapukoristeilla, käytetään hauskoja hattuja, lauletaan lauluja ja tietysti syödään rapuja. Tämä on hauska ja mielenkiintoinen pieni juhla, josta tulet varmasti nauttimaan, tykkäsitpä merenelävistä tai et.

Ruotsalainen ruokakulttuuriTyypillisiä ruotsalaisia ruokalajeja ovat muun muassa lihapullat perunoiden, kastikkeen ja puolukkahillon kera, pyttipannu punajuurisäilykkeen kera sekä ”raggmunk”, eli perunasta tehdyt ohukaiset. Kasvisruokavalio on kasvattanut suosiotaan Ruotsissa viime vuosien aikana, ja useimmat ruotsalaiset lukiot tarjoavatkin yhden kasvisruokavaihtoehdon lounaalla. Monissa kahviloissa ja ravintoloissa on usein myös tarjolla monia kasvisvaihtoehtoja, varsinkin suuremmissa kaupungeissa.

Vaihto-oppilaana Ruotsissa tulet luultavasti tutustumaan perinteisiin ruotsalaisiin ruokalajeihin isäntäperheesi luona ja koulussa. Kuitenkin, syödessäsi ulkona, tulet huomaamaan, että kaupunkien ravintoloissa vallitsee kansainvälisempi ruokakulttuuri, ja pääset maistamaan ruokia esimerkiksi Japanista, Italiasta, Meksikosta, Thaimaasta ja Lähi-Idästä.


Pikafaktat: Vaihto-oppilaaksi Ruotsiin

 

  • Oppilaiden ikä: 15–18 vuotta
  • Lähtö: elokuu tai tammikuu
  • Kielivaatimukset: ei vaatimuksia
  • Viisumi: ei (Kyllä, oppilaille EU:n ulkopuolelta)
  • Aluevalinta: ei
  • Soft Landing Camp: kyllä, Kööpenhaminassa
  • Koulupäivät: normaalisti 8.25 - 14.30
  • Oppiaineet: Sekä pakollisia että valinnaisia oppiaineita
  • Vaihto-oppilasohjelmat: Classic High School 

Hae vaihto-oppilaaksi