Vaihto-oppilaaksi Amerikkaan

Vaihto-oppilaana Yhdysvalloissa pääset kokemaan maailman kuuluisimman koulun ja elät kuin amerikkalainen nuori!

Tilaa vaihto-oppilasesite

Koulun urheilujoukkueet, kerhot sekä tanssiaiset kuten Homecoming ja Prom, kuuluvat kaikki amerikkalaiseen kouluvuoteen.  Vaihto-oppilaana koet koulun tapahtumat kuin paikallinen nuori ja mikä parasta, jenkkikoulujen tarjoamien harrastusmahdollisuuksien myötä pääset tutustumaan muihin nopeasti.

Yhdysvalloissa on monia alakulttuureja, elämäntyylejä ja ilmastoja. Saada elää siellä vaihto-oppilaana on ainutlaatuinen kokemus ja Exploriuksen vaihto-oppilaana voit päättää millainen juuri sinun vaihto-oppilasvuodestasi (tai lukukaudesta) tulee.

Yhdysvallat on suosituin vaihto-oppilaskohteemme ja on helppo ymmärtää miksi. Amerikkalaiset ovat maineensa mukaisesti ulospäinsuuntautuneita ja ystävällisiä. Välittömät nuoret high schoolissa  ja mukava isäntäperhe saavat sinut hetkessä tuntemaan olosi kotoisaksi.

Hae vaihto-oppilaaksi


Vaihto-oppilasohjelmat USA:ssa

Exploriuksella on monta eri vaihto-oppilasohjelmaa Yhdysvalloissa. Lue lisää vaihto-oppilasohjelmistamme.


USA 2022-2023 - viimeinen mahdollisuus

Enää muutama paikka jäljellä USA-ohjelmiin lukuvuodelle 2022-2023

Meillä on tänä vuonna ennätysmäärä hakijoita Yhdysvaltoihin. Tästä syystä joudumme sulkemaan hakuajan vuodelle 2022-2023 aiemmin kuin normaalisti.  

Suosittelemme varaamaan haastattelun mahdollisimman pian, sillä paikkoja on tarjolla enää hyvin rajoitetusti.

Varmista paikkasi USA:ssa


Valitse missä Yhdysvalloissa haluat opiskella

Sinun vaihto-oppilasvuotesi – sinun valintasi!

 

Voit päästä vaihto-oppilaaksi amerikkalaiseen high schooliin vain kerran elämässäsi ja teemme parhaamme, että saat unelmiesi vaihto-oppilasvuoden. Osana tätä tarjoamme sinulle laajan valikoiman aluevalintoja Yhdysvalloissa. Aluevalinta sopii täydellisesti sinulle, joka jo näet itsesi tietyssä osavaltiossa, metropolissa tai tietyllä alueella Yhdysvalloissa.

Tutustu aluevalintoihin USA:ssa


Amerikkalainen koulu

Huolimatta siitä missä päin Yhdysvaltoja vaihto-oppilaana asut, tulet mitä suurimmalla todennäköisyydellä kokemaan "high school spirit" eli koulun yhteishengen, joska amerikkalaiskoulut ovat todella kuuluisia. Koulussa tulet näkemään asioita, joita varmasti olet nähnyt high school-aiheisissa elokuvissa. Kerhotoiminta, Prom, Homecoming ja Friday Night Football ovat kaikki asioita, jotka tapahtuvat tavallisessa amerikkalaisessa koulussa. Vaihto-oppilaana amerikkalaisessa high schoolissa sinulle ei tule olemaan tylsää hetkeä. 

Vaihto-oppilaamme sijoittuvat useimmiten junior- tai senior -luokille high schoolissa. Mille luokka-asteelle pääset on kiinni arvosanaoistasi, aeimmista opinnoistasi yhtä lailla kuin koulun säännöistä. jos olet senior, osallistut valmistujaisjuhlaan "graduation" lukuvuoden lopussa. Kuvittele ottavasi vastaan koulun myöntämä todistus pukeutuneena tyypilliseen valmistujaiskaapuun "graduation gown", jonka jälkeen kavereinesi otattet kuvia ja valmistaudutte juhliin. Voiko lukuvuodelle USA:ssa olla parempaa päätöstä?

Oppiaineet ja harrastukset

High school -oppilaana Yhdysvalloissa saat valita monista kursseista mitä opiskelet. Pakollisina aineina sinulla melko varmasti on yksi englanninkielen kursseista sekä Yhdysvaltain historiaa tai yhteiskuntaoppia. Joku koulu voi edellyttää, että opiskelet historian sijaan matematiikkaa. Muiksi kursseiksi suosittelemme valitsemaan kursseja joita Suomessa ei välttämättä ole, esimerkiksi Speech & Debate, Public Speaking ja American Literature. Kouluun kirjautuessasi käyt läpi oppiaineita yhdessä opinto-ohjaajasi kanssa, joka auttaa sinua kokoamaan itsellesi sopivan lukujärjestyksen. 

Koulut Yhdysvalloissa järjestävät paljon urheilutoimintaa, urheilulajeja voi olla oppiaineinakin. Myös koulun oppisuunnitelman ulkopuolista harrastustoimintaa on paljon tarjolla. Me Exploriuksessa ja aikaisemmat vaihto-oppilaat suosittelemme, että menet mukaan koulusi tarjoamaan urheilu- ja harrastustoimintaan. Jos saat mahdollisuuden osallistua jokkueen kuten koriksen, jalkapallon, cheerleadingin tai vaikka hiihdon "tryoutsiin" niin mukaan kannattaa ehdottomasti mennä! Tämä on loistava tapa saada kavereita ja tulla osaksi koulun yhteishenkeä.

Hae vaihto-oppilaaksi! 


Soft Landing Camp New York

Exploriuksen vaihto-oppilaat aloittavat Amerikan seikkailunsa New Yorkissa, nelipäiväisellä Soft Landing Campillä. Leirin aikana näet New Yorkin tunnetuimpia nähtävyyksiä ja valmistaudut tulevaa vaihto-oppilasvuotta varten.* Yhdessä muista maista tulevien Explorius-oppilaiden kanssa saat parhaan mahdollisen aloituksen USA:n lukuvuodelle tai -kaudelle. 

Alla on esimerkki New Yorkin leiriohjelmasta.

Leiriohjelma New Yorkissa

Explorius exchange students in new york

Päivä 1: Saapuminen Newarkiin. Hotelliin sisäänkirjautuminen ja tutustumistilaisuus

Päivä 2: Keskustelutilaisuus sopeutumisesta Amerikan kulttuuriin. Kiertoajelu Upper Manhattanilla jonka jälkeen lounas Central Parkissa. Vapaata kiertelyä jossa voit nähdä mm. Rockefeller Centerin, Fifth Avenuen, Times Squaren sekä Madison Square Gardenin.

Päivä 3: Keskustelutilaisuus Amerikan kulttuurista. Kiertoajelu Lower Manhattanilla sekä mm. 9/11 Memorial, The Statue of Liberty, Wall Street, Chinatown ja Little Italy.

Päivä 4: Lähtö isäntäperheisiin! 

*Huomaa, että Soft Landing Camp järjestetään ainoastaan syyslukukauden alussa lähteville vaihto-oppilaille.


Hawaii Reunion - Havaijille kavereiden kanssa

Mahdollisuus tavata muita vaihto-oppilaita ja ystäviä Soft Landing Campiltä sekä luoda ikimuistoisia kokemuksia Havaijin lämmössä. Lue lisää Hawaii Reunion matkasta.

Hae vaihto-oppilaaksi!


Vapaa-aikasi Yhdysvalloissa

Henkeäsalpaava luonto, kaupungin vilkkaat tiet, kaunis vuoristo tai upeat hiekkarannat. Missä päin Yhdysvaltoja asut vaikuttaa siihen miltä vapaa-ajanviettosi näyttää. Lähes kaikille vaihto-oppilaillemme yhteistä on kuitenkin se, että suurin osa vapaa-ajasta tulee vietettyä koululla tai koulun harrastuksissa. Amerikkalaisia nuoria rohkaistaan osallistumaan urheiluun ja muihin koulun kerhoihin varsinaisten akateemisten opintojen lisäksi. Tavallinen amerikkalainen koulu tarjoaakin kerhoja ja urheilua moneen makuun.

”High School spirit” eli koulun yhteishenki näkyy koulussa ja erityisesti koulun urheilutapahtumissa. Urheilutapahtumissa kannustetaan hurjasti oman koulun joukkuetta ja ”school sprit” tarttuu myös niihin, jotka eivät urheilua aktiivisesti harrasta!

Koulussa voit päästä jatkamaan oman lajisi harjoittelua, esim. koripalloa ja yleisurheilua on tarjolla lähes kaikissa amerikkalaisissa kouluissa. Tai mitä jos testaisitkin jotain aivan uutta? Amerikkalaisissa kouluissa on monenlaista muutakin toimintaa tarjolla, hio taitojasi ”Speech & Debate” -kerhossa, osallistu koulun vuosikirjan tekemiseen tai kirjoita koulun lehteen. Kun osallistut oppituntien ulkopuoliseen toimintaan pääset tutustumaan muihin nuoriin ja tulet osaksi koulun yhteishenkeä.

Suosittelemme myös, että vietät aikaa isäntäperheesi kanssa. Kotona vietetty yhteinen aika on tärkeää ja hyvä tapa luoda lähempi side isäntäperheeseen. Isäntäperheesi voi myös käydä esimerkiksi kirkossa, syömässä ulkona tai tapaamassa perhetuttuja. Mene mukaan!

Ole mieli avoimena, valmis uusiin kokemuksiin ja utelias tutustumaan amerikkalaisten elämään! Vaihto-oppilaskokemuksestasi Yhdysvalloissa tulee varmasti ikimuistoinen.

Hae vaihto-oppilaaksi!


Elämä amerikkalaisessa isäntäperheessä

Isäntäperheessä asuessasi elät kuin yksi amerikkalaisista ja saat lähituntuman amerikkalaiseen kulttuuriin. Isäntäperheesi ottaa sinut mukaan omaan arkeensa ja heidän kanssaan koet myös amerikkalaiset juhlapäivät kuten Halloween ja Thanksgiving.  Amerikkalaiset rakastavat juhlia ja niiden järjestämistä, tulet huomaamaan tämän nopeasti. Oli sitten kyseessä syntymäpäivät, halloween tai kiitospäivä voit olla varma, että joku tulee järjestämään kunnon juhlat.

Isäntäperheitä ympäri USA:ta

Isäntäperheemme asuvat eri puolilla Yhdysvaltoja ja edustavat monia eri taustoja sekä elämäntilanteita. Jotkut ovat nuoria, jotkut ovat vanhempia, joillain on lapsia ja toisilla taas ei. Yhteistä kaikille isäntäperheille on halu jakaa jokapäiväinen elämänsä ulkomailta tulevan vaihto-oppilaan kanssa. Isäntäperheesi tulee tekemään parhaansa, että viihtyisit niin heidän luonaan ja nauttisit elämästäsi Yhdysvalloissa.


 Pikafakta: vaihto-oppilaaksi Amerikkaan 

Oppilaiden ikä USA:han saapuessa: 1518,5 vuotta

Lähtö: Heinä-, elo-, syys- ja tammikuussa

Kielivaatimukset: Perusenglanninkielen taito

Englanninkielen testi: Kyllä - osa hakemusta

Viisumi: Kyllä

Aluevalinta: Kyllä

Soft Landing Camp: Kyllä, New Yorkissa

Koulupäivät: Yleensä 7.30 - 14.30

Kouluaineet: Kouluaineita on niin pakollisia kuin valinnaisaineita

Vaihto-oppilasohjelmat: Useita vaihtoehtoja

Hae vaihto-oppilaaksi!