Elämä vaihto-oppilaana

kolme vaihto oppilas grand canyonilla kurkottelee taivaaseen

Emilian kokemuksia vaihto-oppilaselämästä USA:ssa:

Koulu Yhdysvalloissa

Amerikkalainen High School on hyvin erilainen kuin suomalainen. Oppilaita koulussani on noin 1200, kun Suomessa lukiossani oppilaita on alle 800. Opppitunnit alkavat joka päivä 7.37 ja päivä loppuu 14.41. Nyt ensimmäisellä trimesterillä minulla on ollut biologiaa, family relations, algebraa, köksää ja englantia ja jokainen oppitunti kestänyt 71 minuuttia. Itse aineet ovat olleet paljon helpompia kuin Suomessa, ja arvosanani ovatkin olleet tähän menessä kaikki A:ta. Ainut vaikeampi puoli joka tulee mieleen on se että läksyjä tulee joka päivä paljon. Koulun jälkeen läksyihin menee helposti aikaa yli tunti. Kokonaisuudessaan pidän koulun käynnistä täällä kuitenkin, ja opettjat ovat olleet kaikki todella mukavia ja kiinnostuneita.

Meillä on täällä koulussa myös pukukoodi; hameet eivät saa olla lyhyempiä kuin polviin asti ja toppeja ei saa käyttää yksistään. Silti voin kyllä sanoa että melkeinpä kukaan ei noudata tätä pukukoodia. Vielä marraskuussakin näkee koulussa tyttöjä joilla on minishortsit jalassa, vaikka ulkona olisi vain 0 astetta. Kouluruokailu on sitten taas täysin eri asia kun siellä koto-Suomessa. Kouluruoka ei ole ilmainen ja tarjolla on aina hampurilaisia, pizzaa, subeja, sipsejä, nachoja ja kaikkea muuta roskaruokaa. On myös tietenkin mahdollista ostaa salaattia ja "terveellisempää" ruokaa, mutta sanotaanko että yli 99 prosenttiä valitsee pizzan joidenkin rehujen yli. Itse olen kuitenkin yrittänyt viedä kouluun aina kotoa lounaan, koska se on käynyt paljon halvemmaksi ja myös terveellisemmäksi. Täällä olessani olen kuitenkin oppinut arvostamaan suomalaista koulusysteemiä paljon enemmän!

Vapaa-aika
Täällä nuoret viettävät paljon aikaa koulun urheilulajien parissa. Itse harrastin 2 kuukautta cheerleadingiä. Cheerleading on mahtava tilaisuus tutustua muihin oppilaisiin, ja sainkin paljon uusia kavereita. Nyt kun en tällä hetkellä harrasta mitään, olen aina koulun jälkeen tullut kotiin ja viettänyt aikaa isäntäperheni kanssa. Viikonloppuisin olen käynyt kavereitten kanssa elokuvissa, shoppailemassa tai syömässä. Hauskaa on kutienkin ollut. Syskyllä kävin myös paljon koulun jalkapallopeleissä. Siellä oli porukkaa aina todella paljon, ja tunnelma huipussa. Yleensä pelien jälkeen oli koulun järjestämät tanssit, jonne mentiin kaveriporukalla. Myös isäntäperheeni on käyttänyt minua ja saksalaista host-sisartani Aleinaa lähikaupungeissa. Pari viikkoa sitten olimme käymässä Bay cityssä vesipuistossa, ja hauskaa oli!


Elämä Amerikassa
Isäntäperheeseeni kuuluu täällä host-äiti Julie, kolme host-sisarta Alissa 17, Alexa 14 ja saksalainen vaihto-oppilas Aleina, kaksi host-veljeä Ian 11 ja Eli 4. Elämä on hyvin erinlaista, koska Suomessa minä olen ainut lapsi ja täällä yksi kuudesta. Vaihtelu on kuitenkin ollut ihan kiva. Tulen erittäin hyvin toimeen kaikkien kanssa, varsinkin vanhimman host-sisareni. Rakastan host-perhettäni täällä, ja voin vaan kuvitella kuinka raskasta tulee lähteminen olemaan. Onneksi siihen kuitenkin on vielä päälle 6 kuukautta aikaa. Talo jossa asun nyt, on myös todella iso. Minä ja Aleina jaamme huoneen ja meillä on oma pesuhuone/vaatehuone, joka on kaksi kertaa minun Suomi-huoneeni kokoinen. Kyllä on kelvannut! Vaikka koti-ikäväkin on iskenyt aina välillä, siitä on päässyt yli ja luulen että nyt kun joulu ja kokeet ovat lähestymässä ei minulla ole aikaakaan ikäväöidä kotia. Kaiken kaikkiaan olen nauttinut täällä olostani, ja kaikille joilla on mahdollisuus ja rohkeutta lähteä vaihto-oppilaasti, voin suositella lämpimästi!

Atlantin toiselta puolelta kuittaa
Emilia