Vaihto-oppilaaksi Irlantiin

Irlanti, lempinimeltään ”vihreä saari”, on suosittu kohde kansainvälisten opiskelijoiden parissa. Dublinin suurkaupunkielämän vastapainona ovat kaunis maaseutu vihreine laaksoineen, asumattomat rannikkoalueet ja kalastajakylät sekä mielikuvitusta kutkuttavat linnojen rauniot.

Vaihto-oppilaana Irlannissa pääset kokemaan paikallisen kulttuurin lähietäisyydeltä.Pienestä koostaan huolimatta on Irlannissa paljon kokemisen arvoisia asioita kuten hassunhauska St.Patrickin päivän juhlinta, irlantilainen musiikki, tanssi ja urheilu, kauniit maisemat lampaineen ja hevosineen sekä erilaiset tapahtumat ja festivaalit.

Hae vaihto-oppilaaksi


Vaihto-oppilasohjelmat

Lue Irlannissa olevista vaihto-oppilasohjelmistamme.


Irlantilainen koulu


Videolla Elle kertoo irlantilaisesta koulusta

Vaihto-oppilaana Irlannissa pääset kokemaan irlantilaista koulukulttuuria. Irlantilaisilla kouluilla on hyvä maine ja sen takia maahan tulee vuosittain paljon kansainvälisiä opiskelijoita. Vaihto-oppilaana irlantilaisessa koulussa sijoitut todennäköisimmin ”Transition Year” -luokalle.

Transition Year

Transition Year on ensimmäinen vuosi lukiossa Irlannin niin sanotussa “Senior Cyclessä”. Tämä ei ole yleensä yhtä rankka kuin muut vuodet mikä sopii parhaiten vaihto-oppilaille. Tuntien ollessa vähemmän stressaavia saat enemmän aikaa keskittyä englanninkielen taitosi hiomiseen ja harrastuksiin.

Muu info 

Opettajat ovat kokeneita ja luokat ovat yleisesti suhteellisen pienä, irlantilaisissa opiskeluryhmissä on keskimäärin 17 oppilasta. Englanti ja matematiikka ovat pakollisia kouluaineita mutta pääset myös itse valitsemaan oppiaineita. Yleisiä kouluaineita ovat esimerkiksi kemia, tietotekniikka, kielet sekä taloustiede.

Koulupuvut ovat pakollisia monissa yksityisissä sekä julkisissa kouluissa. Koulupuvun etuja on, ettei jokapäiväistä asua tarvitse aina suunnitella etukäteen ja koska kaikilla on samanlaiset asut, vaihto-oppilas tuntee nopeasti yhteenkuuluvuutta irlantilaisen koulunsa kanssa.

Hae vaihto-oppilaaksi


Soft Landing Camp Dublin

Suosittu Soft Landing Camp Dublinissa sisältyy vaihto-oppilasohjelman hintaan.

Soft Landing Campillä asumme kolme päivää Dublinissa ja yhdessä eri puolilta maailmaa tulevien vaihto-oppilaiden kanssa saat parhaan mahdollisen valmentautumisen Irlannin vaihto-oppilasseikkailuasi varten. Leirin ohjelmaan kuuluu luentoja ja kiertoajeluita, samalla opimme tuntemaan toisemme.

Alla näet millainen leirisi Dublinissa voi olla.

Leiriohjelma


Päivä 1
: Saapuminen Dubliniin & tervetulotilaisuus. Osallistut henkilökuntamme vetämille luennoille Irlannin kulttuurista ja historiasta. Opimme tuntemaan toisemme paremmin pelien ja yhteisen toiminnan kautta. Lounaan ja illallisen syömme yhdessä kampuksella.

Päivä 2: Työpaja ”Irish School System” aamulla, jonka jälkeen vietämme vapaa-aikaa Dublinissa. Päivällisen syömme Dublinin keskustassa, jonka jälkeen lähdemme porukalla katsomaan kaupungin hienoimpia nähtävyyksiä kuten Trinity College, St. Patrickin Katedraali, St. Stephen's Green ja The Temple Bar.

Päivä 3: Luokkatyöskentelyä aamulla ja Causey Farm -toimintaa iltapäivällä. Koe irlantilaista tanssia ja maalaiselämää! 

Päivä 4: Isäntäperheisiin lähdön aika!

Kun saavut Dubliniin Soft Landing Campin henkilökunta noutaa sinut lentoasemalta ja yhdessä muiden vaihto-oppilaiden kanssa siirrymme Dublin City University kampukselle. Asumme tällä kauniilla, Dublinin keskustassa sijaitsevalla, kampuksella Soft Landing Campin ajan. Jaat huoneesi yhden tai useamman vaihto-oppilaan kanssa. Täysihoito sisältyy hintaan Dublinissa.

*Huomaa, että Soft Landing Camp järjestetään ainoastaan lukuvuoden alussa lähteville vaihto-oppilaille.

Hae vaihto-oppilaaksi


Vapaa-aikasi Irlannissa

Vapaa-aikasi muovautuu sen mukaan missä päin Irlantia asut ja mitkä asiat sinua kiinnostavat. Kuka tietää, ehkä innostutkin ”hurlingista” eli irlantilaisesta nurmipallosta ja seuraat lajin matseja eloisassa Limerickin kaupungissa. Tai Killarneyn kauniit järvet kutsuvat sinua tai käyt Mullaghmoressa katsomassa surffareita. Irlantilaisista urheilulajeista saatat löytää itsellesi uuden harrastuksen tai jatkaa vanhaa tuttua harrastusta.

Joka tapauksessa, Irlannissa tekemistä ja koettavaa löytyy, siksi se on hyvä kohdemaa vaihto-oppilaalle.

Urheilu ja musiikki

Irlantilaisissa kouluissa on vähän, jos ollenkaan, harrastuksia ja urheilua tarjolla. Sen takia suosittelemme, että pian saapumisesi jälkeen osallistut jonkun paikallisen urheilujoukkueen tai harrastuskerhon toimintaan. GAA, Gaelic Athletic Association, voi olla loistava paikka uuden harrastuksen löytämiseksi. Nimensä mukaisesti GAA edistää irlantilaisia urheilulajeja sekä irlantilaista musiikkia, tanssia, jopa iirin kieltä.

Miksi et ottaisi yhteyttä GAAn paikallisyhdistykseen ja kokeilisi miltä tuntuu harrastaa peri-irlantilaista lajia? Näin pääset nopeasti kiinni paikallisesta kulttuurista ja opit tuntemaan ”the locals”.

Todennäköisesti sinun on mahdollista opiskella musiikkia ja taideaineita irlantilaisessa koulussasi. Monet irlantilaiset nuoret soittavat jotain soitinta, sinun kannattaakin käyttää tilaisuus hyväksesi ja ilmoittautua joillekin musiikkikursseille niin pääset hiomaan taitojasi vaihto-oppilaana ollessasi. Etsi itsellesi sopiva musiikki- tai taidekurssi vaikka et olisi mitään aiemmin soittanutkaan etkä taideaineitakaan tunne kovin hyvin. Saatat löytää itsesi opettelemassa pianon tai bodhranin, irlantilaisen rummun soittamista. Samalla tutustut muihin nuoriin koulussassi.

Hae vaihto-oppilaaksi


Elämä irlantilaisessa isäntäperheessä 

Perheyhteisöllä on suuri merkitys irlantilaisessa kulttuurissa. Isäntäperheesi tuskin tulee näkemään sinua vieraana vaan ennemminkin uutena perheenjäsenenä. Isäntäperheesi luona pääset näkemään irlantilaista elämäntapaa ja kulttuuria lähietäisyydeltä. Perheet Irlannissa ovat usein isoja ja viettävät mielellään paljon aikaa keskenään. Osallistu isäntäperheesi arjen toimiin ja elämään mahdollisimman paljon varsinkin vaihto-oppilasjaksosi alussa. Tulet huomaamaan, että he suuresti arvostavat kiinnostustasi irlantilaiseen kulttuuriin ja heidän elämäntyyliinsä.

Irlanti on tunnettu perunaruoistaan kuten perunaletuista sekä perunaleivästään. Pääset myös kokemaan tunnetut juhlat kuten St. Patrickin päivä tai iirin kielellä "Lá Fhéile Pádraig". St.Patrickin päivä on vapaapäivä ja tulet varmasti muistamaan tämän juhlan pitkään.

Howya! Tá Gaeilge agat?

Isäntäperheesi Irlannissa puhuu englantia, mutta iso osa väestöstä puhuu myös iiriä. Opettele iiriksi ainakin: “Howya” (moi), "tá Gaeilge agat?" (puhutko iiriä?), "sláinte" (kippis). “the jacks” (wc) ja “gas” (hauskaa). Irlannissa tulet opiskelemaan ja puhumaan englantia mutta voi olla hauskaa oppia hiukan iirin kieltäkin siinä sivussa.

Hae vaihto-oppilaaksi


Pikafakta: vaihto-oppilaaksi Irlantiin

Ikävaatimus: 1418 vuotta

Lähtö: Elo- tai tammikuu

Kielivaatimukset: Perustaidot englanninkielessä

Englanninkielen testi: Ei

Viisumi: Ei

Aluevalinta: Kyllä

Soft Landing Camp: Kyllä, Dublinissa

Koulupäivät: Normaalisti 8.45 - 15.45

Kouluaineet:  Niin pakollisia kuin valinnaisaineita

Matkustelu: Koulu ja paikallisedustaja voivat järjestää matkoja retkiä. Nämä ovat lisämaksullisia toimintoja.

Vaihto-oppilasohjelmat: Useita vaihtoehtoja

Hae vaihto-oppilaaksi