Vaihto-oppilaaksi Norjaan

Kaikki puhuvat nykyään Norjasta, ja ollessasi vaihto-oppilaana täällä, voit viimein ymmärtää syyn. Norja on epäilemättä yksi maailman kauneimmista maista ja kuin suoraan Instagram-kuvista, ja sen luonto on vertaansa vailla. Kauniit vuonot ja jäätiköt sekä keskikesän aurinko ja revontulet ovat vain muutamia upeita näkyjä, joita Norja tarjoaa. Jos rakastat viettää aikaasi ulkoilmassa tai olet kiinnostunut talviurheilusta kuten laskettelusta tai hiihdosta, on tämä juuri oikea paikka sinulle.

Pakkaa mukaan talvikenkäsi ja toppatakki, ja valmistaudu seikkailuun lumoavassa Norjassa!

Hae vaihto-oppilaaksi


Vaihto-oppilasohjelmamme

Norjassa, tarjoamme vaihto-oppilasohjelman Classic High School. Lue lisää Classic High School -ohjelmastamme.


Norjalainen lukio

Vaihto-oppilaana Norjassa saat autenttisen kokemuksen siitä, millaista on elää lukiolaisen elämää paikallisten norjalaisten tavoin. Lukiota kutsutaan täällä nimellä “videregående” ja se kestää kolme vuotta. Sinut sijoitetaan vuosiluokalle, joka sopii parhaiten ikääsi ja aikaisempaan opiskelutaustaasi.

Jos olet katsonut suosittua norjalaista TV-ohjelmaa nimeltään SKAM, tulet luultavasti tunnistamaan “russefeiring”-juhlat, joita järjestetään kevätlukukauden aikana lukioissa. Se on iso ja hauska juhla ympäri Norjaa, missä koulun vanhimmat oppilaat osallistuvat aktiviteetteihin ja juhlivat pian päättyvää lukio-opiskeluaan. Vaikka et saisikaan itse olla ”russ”, on juhlien traditioita silti hauska seurata myös sivusta.

Oppiaineet ja koulun aktiviteetit

Vaihto-oppilaat Norjassa saavat yleensä valita oman opintolinjansa. Vaihtoehtoina voi olla muun muassa tieteet, yhteiskuntatieteet, kielet, liiketalous tai taide. Norjalainen koulujärjestelmä antaa paljon vapauksia oppilaille ja vuorovaikutus oppilaiden ja opettajien välillä on usein avoin ja rento.

Pakollisiin oppiaineisiin kuuluvat yleensä matematiikka, englanti, norja, historia ja liikunta. Et yleensä pääse itse valitsemaan opiskelemiasi kursseja, mutta voit saada mahdollisuuden valita yhden tai kaksi vapaavalintaista oppiainetta oman opintolinjasi valikoiman sisältä. Jos saat tämän mahdollisuuden, suosittelemme valitsemaan kurssin, jota ei voi opiskella omassa kotimaassasi.

Norjalaiset koulut eivät yleensä järjestä koulun ulkopuolisia aktiviteettejä oppilaille. Jos haluat harrastaa urheilua tai liittyä vaikkapa johonkin kerhoon, täytyy sinun tehdä tämä omalla ajallasi yksityisissä harrastekerhoissa.

Lukukaudet ja lomat

Norjalainen lukuvuosi on jaettu kahteen lukukauteen: ensimmäinen lukukausi kestää elokuusta joulukuuhun, ja toinen taas tammikuusta kesäkuun loppuun. Kesä- ja elokuun välissä oppilaat viettävät kesälomaa. Tämän lisäksi norjalaisissa kouluissa on viikon loma lokakuussa, yleensä kahden viikon loma joulun ja uuden vuoden viettoa varten, viikon loma helmikuussa ja viikon loma pääsiäisenä. Lomaviikot ovat hyvää aikaa tutustua paremmin Norjan kaupunkeihin ja myös sen kauniiseen luontoon osallistumalla matkoille tai retkille.

Hae vaihto-oppilaaksi


Soft Landing Camp Kööpenhaminassa


 
Lähtiessäsi vaihto-oppilaaksi Norjaan saat myös mahdollisuuden tutustua Tanskaan Exploriuksen suositulla Soft Landing Campillä heti vaihto-oppilasvuotesi aluksi. Valmistaudumme yhdessä muiden joka puolelta maailmaa tulevien vaihto-oppilaiden kanssa tätä jännittävää vuotta varten Kööpenhaminan värikkäässä kaupungissa.

Alhaalla näet esimerkin siitä, miltä ensimmäiset päiväsi Kööpenhaminassa voisivat näyttää.

Päiväsi Kööpenhaminassa

Päivä 1: Saapuminen ja check-in. Aluksi pidämme tervetulotilaisuuden, jonka jälkeen syömme päivällistä ja tutustumme toisiimme paremmin.

Päivä 2: Aamupala ja työpajoja aamulla, jota seuraa kaupunkikierros Kööpenhaminassa. Vierailemme persoonallisella Nyhavnin alueella ja näemme sen kauniit värikkäät rakennukset, Pienen Merenneidon patsaan, ja ostoskatu Strøgetin, muiden nähtävyyksien lisäksi. Päivämme päättyy yhteiseen päivälliseen.

Päivä 3: Toinen päivä alkaa työpajoilla aamulla. Iltapäivällä vierailemme suositussa huvipuisto Tivoli Gardensissa. Tivoli Gardens on todellakin lumoava paikka, ja mahtava vierailukohde ollessasi Kööpenhaminassa. Jos haluat, voit ostaa lippuja huvipuistolaitteisiin omalla rahalla.

Päivä 4: Lähdön aika. Nyt vaihto-oppilasseikkailusi voi alkaa!

Saapuessasi Kööpenhaminaan, sinua vastassa lentokentällä on Exploriuksen henkilökuntaa. Yhdessä menemme hotelliin tai hostelliin, jossa tulet jakamaan huoneen muiden Exploriuksen vaihto-oppilaiden kanssa. Leiriin hintaan kuuluu aamupala ja päivällinen leirin jokaisena päivänä.

Hae vaihto-oppilaaksi


Vapaa-aikasi Norjassa

Syvät rannikkojäätiköt, korkeat lasketteluystävälliset vuoret, modernit kaupungit tai kodikkaat pikkukaupungit. Miltä vapaa-aikasi Norjassa näyttää, riippuu siitä, missä päin maata tulet asumaan vaihto-oppilasvuotesi aikana, mutta tietysti myös omista kiinnostuksenkohteistasi. On kuitenkin varmaa, että Norjassa sinulla on mahdollisuus kokeilla monia ulkoilma-aktiviteettejä.

Urheilu ja harrastukset

Keväällä ja kesällä, Norjalaiset tykkäävät käydä patikoimassa (“gå på tur”), ja talvi taas on monilla omistettu laskettelulle ja hiihdolle. Monet harrastavat laskettelua Norjan kauniissa vuoristossa, mutta normaali hiihto on kuitenkin suositumpaa täällä. Monet norjalaiset perheet omistavat myös mökin (“hytte”), jonne perhe menee viettämään kesä- tai talvilomiaan. Hytte on täydellinen paikka mennä, kun haluat harrastaa urheilua luonnossa, mutta myös rentoutua perheen kesken.

Norjan viileän ilmaston vuoksi, lähes joka kaupungissa on käytettävissä myös kuntoilukeskus tai urheiluhalli. Monen muun maan tavoin suosituimpia sisälajeja ovat jalkapallo, käsipallo ja koripallo. Jos haluat osallistua urheilukerhoihin tai muuhun harrastustoimintaan, isäntäperheesi tai paikallisedustajasi voi auttaa sinua olemaan yhteydessä paikallisiin kerhoihin.

Osallistu perheesi arkeen ja juhlaan

Suosittelemme sinua osallistumaan isäntäperheesi aktiviteetteihin ja harrastuksiin koulun jälkeen ja viikonloppuisin. Tämän avulla opit tuntemaan isäntäperheesi ja myös uuden kotimaasi. Avoimuus ja uteliaisuus perheesi elämäntyyliä ja uusien asioiden kokeilemista kohtaan todellakin rikastuttaa kokemustasi Norjassa.

Hae vaihto-oppilaaksi


Elämää norjalaisessa isäntäperheessäMajoittuminen norjalaisen isäntäperheen luona on paras tapa saada syvempi ymmärrys norjalaisesta yhteiskunnasta ja saavuttaa sujuva kielitaito norjan kielessä. Perheen kanssa asuessasi saat mahdollisuuden harjoittaa kielitaitojasi joka päivä, ja saat myös luoda syvällisiä ystävyyssuhteita uuden perheesi kanssa.

Itsenäiset norjalaiset

Huomaatkin varmaan pian Norjassa asuessasi, että täällä nuoret saavat paljon vapauksia ja heidät kasvatetaan tekemään asiat itsenäisesti. Heidän oma-aloitteisuuttaan arvostetaan, ja vanhemmat luottavat nuorten tekemiin valintoihin myös vapaa-ajalla.

Voitkin varautua, että tulevalla isäntäperheellä on myös samanlainen suhtautuminen sinuun. Sen sijaan että perhe näkisi sinut lapsena, he näkevät sinut nuorena aikuisena, jonka on otettava vastuuta tekemisistään. Kotityöt yleensä jaetaan tasaisesti perheenjäsenien kesken, ja sinun odotetaan auttavan erilaisissa kotitöissä, kuten oman huoneesi siivouksessa tai päivällisen valmistamisessa.

Norjalaiset juhlapäivät ja lomat

Asuessasi paikallisessa perheessä saat myös autenttisen ymmärryksen maan pyhä- ja juhlapäivistä. Norjassa juhlitaan niin perinteisiä kristillisiä juhlapäiviä kuten joulua ja pääsisäistä, mutta myös muita maan sisäisiä juhlapäiviä. Yksi juhlapäivä erottuu muista, ja se on Norjan kansallispäivä “17. mai”, jota juhlitaan nimensä mukaan 17. toukokuuta joka vuosi.

Kansallispäivänä norjalaiset pukeutuvat norjan perinteisiin kansallispukuihin ja juhlivat aikaisesta aamusta yöhön asti. Tällöin järjestetään myös paraateja, joissa kaikenikäiset ihmiset osallistuvat juhlallisuuksiin ja heiluttavat Norjan lippuja. Tämä on hauska ja vain Norjalle ominainen juhla, josta nautit varmasti ollessasi vaihto-oppilaana täällä. Tämä on sitä todellista norjalaista meininkiä!


Pikafaktat: Vaihto-oppilaaksi Norjaan

  • Oppilaiden ikä: 14–18 vuotta
  • Lähtö: elokuu tai tammikuu
  • Kielivaatimukset: ei
  • Viisumi: ei
  • Aluevalinta: ei
  • Soft Landing Camp: kyllä, Kööpenhaminassa
  • Koulupäivät: normaalisti 8 - 15
  • Oppiaineet: sekä pakollisia että valinnaisia oppiaineita
  • Vaihto-oppilasohjelmat: Classic High School 

Hae vaihto-oppilaaksi