Huomioitavia asioita

 

Passi
Varmista, että passisi on voimassa vähintään 6kk paluun jälkeen. Eurooppaan matkustavat vaihto-oppilaat voivat käyttää passin sijasta myös matkustukseen tarkoitettua henkilöllisyystodistusta, jonka on oltava voimassa vähintään 6kk paluun jälkeen.

Viisumi
Kaikki Euroopan ulkopuolelle matkustavat oppilaat tarvitsevat viisumin. Ohjeet viisumin hakemiseen tulevat meiltä lähempänä lähtöä. Huomioi kuitenkin, että viisumin hakemiseen voi mennä 4 viikkoa aikaa, jonka aikana et voi matkustaa ulkomaille.

Muuttoilmoitus
Kaikkien yli 3 kuukautta ulkomailla asuvien tulee tehdä muuttoilmoitus maistraattiin. Henkilön on ilmoitettava myös tilapäinen asuinpaikkansa maistraatille jos asuminen kestää yli kolme kuukautta, kotikuntalaki 7 §.

Yli 15-vuotias voi tehdä itse muuttoilmoituksensa. Vaihto-oppilaat tekevät tilapäisen muuttoilmoituksen. Maistraatista neuvotaan merkitsemään ulkomaan oleskelun päättymispäivämäärä muuttoilmoitukseen. Jos paluupäivämäärään tulee pieniä, muutaman päivän muutoksia, ei näistä tarvitse ilmoittaa erikseen.

Kela
Kelaan tehdään ilmoitus ulkomaan oleskelusta vaikka et töitä ulkomailla teekään. Jos et työskentele ulkomailla ja oleskelusi kestää enintään vuoden, kuulut Suomen sosiaaliturvan piiriin. 

Eurooppalainen sairaanhoitokortti
Eurooppaan matkustavien on tulee hankkia eurooppalainen sairaanhoitokortti Kelasta.

Matkustusilmoitus
Tämän ilmoituksen teko ei ole pakollista mutta suositeltavaa, koska tällä tavoin Suomen edustusto kohdemaassa saa vaihto-oppilaan tiedot. Matkustusilmoitus tehdään ulkoasiainministeriön sivuilla.