Kysymyksiä ja vastauksia

Kuinka kauan ennen suunniteltua lähtöä pitää hakea?
Mitä aikaisemmassa vaiheessa haet, sitä parempi mahdollisuus on tulla valituksi vaihto-oppilaaksi. Suurin osa oppilaista hakee ohjelmaan noin 10-12 kuukautta ennen lähtöä, mutta suurimpaan osaan kohdemaista voi hakea vielä 4-5 kuukautta ennen lähtöäkin. Hakemuksesi voit lähettää täältä.

Mitä tapahtuu lähetettyäni hakemukseni?
Kutsumme sinut haastatteluun. Haastattelu on tärkeä osa hakuprosessia mutta ei vielä sido sinua mihinkään. Haastattelun aikana haluamme tietenkin kuulla miksi haluat lähteä vaihto-oppilaaksi, samalla sinä saat tietoa Exploriuksen tarjoamista vaihtoehdoista. Lyhyen ajan kuluttua haastattelusta saat tietää onko sinut hyväksytty vaihto-oppilasohjelmaan.

Kuinka hyvä kielitaito vaihto-oppilaalla pitää olla?
Kaikkien vaihto-oppilaaksi hakevien tulee olla opiskellut englantia vähintään 3 lukuvuotta ja arvosanojen tulee olla keskitasoa.
Kielivaatimukset muissa kuin englanninkielisissä maissa vaihtelevat, joissakin maissa aiempia opintoja maan kielessä ei vaadita ollenkaan, toisissa maissa voidaan edellyttää vähintään kahden lukuvuoden opintoja kohdemaan kielessä jo hakuvaiheessa. Kielivaatimuksista löydät lisää tietoa jokaisen kohdemaan omassa maaesittelyssä.

Voinko valita missäpäin kohdemaatani tulen asumaan?
USA:n, Ranskan, Espanjan, Irlannin  ja Iso-Britannian ohjelmissa tarjoamme lisämaksusta aluetakuuta, jolloin voit valita missä päin maata vietät vuotesi.
USA:n aluetakuupaikkoja on vain rajoitetusti, jonka vuoksi tarjoamme myös aluetoivepaikkoja, joista peritään lisämaksu siinä tapauksessa, jos toive toteutuu.

Lue lisää aluetakuista ja -toiveista kohdemaiden omilta sivuilta.

Haluaisin asua kaupungissa, voinko toivoa että minulle haetaan vain kaupunkisijoituksia?
Iso-Britannian ja Espanjan ohjelmissa tarjoamme lisämaksullisia aluetakuupaikkoja suurkaupunien läheisyydestä.
USA:n ohjemassa voit esittää aluetoiveen suurkaupunkialueelle.

Jos sinulle on hyvin tärkeätä päästä lähelle suurta kaupunkia kannattaa sinun tutustua Select High School -ohjelmiin, joissa oppilailla on enemmän valinnan vapautta kuin perinteisessä vaihto-oppilasohjelmassa. Select-ohjelmia tarjoamme USA:ssa, Kanadassa, Iso-Britaniassa, Australiassa, Uudessa-Seelanissa, Irlanissa, Ranskassa ja Espanjassa.

Mistä tiedän olenko hyvin valmistautunut vaihto-oppilasvuottani varten?
Tulet saamaan paljon tietoa ennen matkaasi Exploriukselta. Get Ready -tilaisuuksien ja kirjallisen tiedon lisäksi sinut ja vanhempasi kutsutaan yhteiseen valmennustilaisuuteen ennen lähtöäsi.

Miksi perhe haluaa ottaa vastaan vaihto-oppilaan?
Isäntäperheinä on monenlaisia perheitä. Heitä yhdistää kiinnostus vieraita kulttuureja kohtaan ja halu jakaa oma elämä ulkomaalaisen vaihto-oppilaan kanssa yhden lukuvuoden ajan.
Isäntäperheesi valitsee sinut. He eivät ole vaihto-oppilastoiminnassa mukana taloudellista etua tavoittelemassa vaan he satsaavat lukuvuoteesi ulkomailla tarjoamalla sinulle katon pään päälle ja ruoan. Isäntäperheesi odottaa sinun tekevän parhaasi ollaksesi osa perhettä.

Mitä tapahtuu jos en pidä isäntäperheestäni?
Lukuvuoden aikana ehtii tapahtua kaikenlaista ja koet varmasti myös hetkiä, jolloin sinun ja isäntäperheen tuntuu olevan vaikea ymmärtää toisianne. Aluevalvojasi ja kohdemaan toimisto ovat apunasi jos näyttää siltä, että yhteiselämä isäntäperheen kanssa ei ota sujuakseen.

Kuinka isäntäperheet valitaan?
Isäntäperheet käyvät läpi hakemusprosessin johon kuuluu hakemuspaketin täyttämisen lisäksi perheenjäsenten haastattelu isäntäperheen kotona ja aikuisten perheen jäsenien taustojen tarkistus. Hakemus käydään tarkoin läpi ja jos perhe katsotaan sopivaksi hyväksytään heidät isäntäperheeksi.

Mitä tapahtuu palatessa takaisin kotiin?
Kutsumme sinut kaikkien palanneiden vaihto-oppilaiden yhteiseen tapaamiseen. Saat tietoa erilaisista työmahdollisuuksista Exploriuksella.

Mitä ohjelmahintaan sisältyy?
Hintaan sisältyy meno-paluulennot isäntäperheesi luo ja takaisin kotimaahan, kotimaan yhteydet kansainväliselle lentokentälle Oulusta tai Rovaniemeltä, sijoitus isäntäperheeseen, sijoitus paikalliseen kouluun, valmennus ja tärkeää tietoa, Soft Landing Camp eli maahantuloleiri jokaisessa kohdemaassa. 24/7 tuki. 

Lue lisää: 
Classic -ohjelma
Select -ohjelma


Mitä lisäkustannuksia voi tulla?

Taskurahat eivät sisälly ohjelmahintaan. Taskurahaa tarvitset n. 250 euroa kuukaudessa. Koululounaat, mahdollinen koulupuku, henkilökohtaiset matkat/retket eivät sisälly hintaan. Rokotukset, terveystarkastus ja viisumi tulee kustantaa itse. Lisätietoa muista kustannuksista löydät täältä >>


Minkälaisen vakuutuksen tarvitsen?
Vakuutuksen tulee sisältää sairaudet, tapaturmat, onnettomuudet, matkatavara- ja vastuuvakuutukset. Vakuutus laskutetaan ohjelmamaksun lisäksi, paitsi USA:n, Australian ja Uuden-Seelannin ohjemissa, joissa vakuutus sisältyy ohjemahintaan. Lisää vakuutustietoja täältä.

Voinko harjoittaa urheilulajiani vuoden aikana?
Kerro hakemuksessa sellaisista harrastuksistasi joita haluaisit vaihto-oppilasvuotesi aikana jatkaa. Koulujen ja paikkakuntien tarjoamat harrastusmahdollisuudet vaihtelevat paljon, joten emme voi luvata 100% varmasti, että pääset harjoittelemaan omaa lajiasi mutta toiveesi lähtee joka tapauksessa kohdemaahan.

Jos sinulle on ehdottoman tärkeätä saada harjoittaa vakiolajiasi myös ulkomailla oleskelun aikana, tutustu Select High School ohjelmiin, joissa oppilailla on enemmän valinnanmahdollisuuksia kuin perinteisessä vaihto-oppilasohjelmassa. Select-ohjelmia tarjoamme USA:ssa, Kanadassa, Iso-Britaniassa, Australiassa, Uudessa-Seelanissa, Irlanissa, Ranskassa ja Espanjassa.

Voinko lähteä vain lukukaudeksi?
Kyllä voit. Suosittelemme kuitenkin koko lukuvuotta. Näin ehdit sisäistää uuden maan kulttuurin ja elämäntavan. Joissakin maissa koulua ei ole myöskään jaettu kahteen eri lukukauteen.

Voinko olettaa, että lukuvuosi ulkomaalaisessa koulussa korvaa täysin suomalaisen lukuvuoden?
Vaihto-oppilasvuotesi opintojen ansiosta voit saada joitakin kursseja suomalaisessa koulussa hyvitettyä. Kysy koulusi kurssihyvityskäytännöstä opintojen ohjaajalta tai rehtorilta hyvissä ajoin ennen vaihto-oppilasvuotta.

Tulenko olemaan ainoa vaihto-oppilas koulussani?
On hyvin mahdollista, että olet ainoa Explorius vaihto-oppilas koulussasi mutta koulussasi saattaa olla vaihto-oppilaita muista maista ja/tai järjestöistä.

Kuinka valitsen oppiaineet?
Koulussasi on opintoneuvoja, joka auttaa sinua lukujärjestyksesi kanssa.

Voinko itse etsiä isäntäperheeni ja osallistua Exploriuksen ohjelmaan?
Kyllä, mutta tietyin rajoituksin. Perhe ei saa olla edes kaukaista sukua sinulle eivätkä he saa puhua äidinkieltäsi kotonaan. Paikallisjärjestömme aluevalvojan tulee asua kohtuullisen lähellä tuttavaperhettäsi. Perheen pitää hakea isäntäperheeksi ja prosessin aikana selviää voidaanko heidät hyväksyä vaihto-oppilasohjelmaan ja tuleeko paikallinen koulu myöntämään sinulle vaihto-oppilaspaikan.

Voiko lukioikäinen vaihto-oppilas saada opintotukea? 
Saadakseen Kelan opintotukea tulee vaihto-oppilaalla olla ulkomailla vähintään 10 kurssia /lukukausi.

Käytännössä opintotuen saaminen on hankalaa koska Suomen lukiot tavallisesti hyväksi lukevat vain 5-10 ulkomailla suoritettua kurssia /lukuvuosi.

Älä epäröi ottaa yhteyttä jos sinulla on kysyttävää!