Koronavirus tiedote

Sitä mukaa kuin tieto koronaviruksen vaikutuksista lisääntyy ympäri maailman, jaamme tilannetiedotuksia vaihto-oppilasvuoden toteutuksesta lukuvuonna 2020. Pidämme jatkuvasti yhteyttä kollegoihimme ympäri maailmaa ja seuraamme sekä Suomen että kohdemaiden viranomaisten tiedotteita ja suosituksia. Koulut ja valtiot kaikkialla odottavat innolla rajoitusten purkamista, mutta haluavat samalla varmistaa oppilaiden ja yhteiskunnan turvallisuuden. Uudet turvallisuussäännökset, esim. kasvosuojien käyttö ja fyysisen etäisyyden ylläpito saattavat olla uusi normaali vaihto-oppilaiden kohdemaissa.

Muutoksista, jotka vaikuttavat ohjelman normaaliin toteutumiseen, kerrotaan aina niin pian kuin mahdollista. Oppilaiden turvallisuus on korkein prioriteettimme, joten emme lähetä oppilaita matkaan, jos emme ole varmoja, että kohdemaa on valmis vastaanottamaan vaihto-oppilaita. Haluamme luottavaisin mielin lähettää oppilaat uuteen, jännittävään seikkailuunsa ilman, että heidän tarvitsee olla huolissaan.

Alta löydät ajankohtaista tietoa USA:n tilanteesta. Lisäämme pian päivityksiä ja tietoa myös muista kohdemaista.

Uusimmat tiedot 15.5.2020

Mikä on tämänhetkinen tilanne USA:ssa?

Tällä viikolla USA:n ulkoministeriö (State Department) ja muut vaihto-oppilasohjelmia hallinnoivat tahot ovat vahvistaneet jatkavansa valmisteluja normaaliin tapaan.

On todennäköistä, että useimmat koulut eivät aukea uudelleen ennen kuin elokuun lopussa tai syyskuun alussa. Päätökset koulujen avaamisesta tehdään osavaltioittain. Koulujen uudelleenavaamiselle mahdollisimman pian on valtavat sosiaaliset, poliittiset ja taloudelliset paineet, mutta osavaltiot haluavat varmistaa, että se tehdään turvallisesti. USA:ssa ei ole koko liittovaltion kattavaa yhteistä koulujen alkamispäivää, joten lähtöpäiväsi riippuu siitä, milloin oman koulusi lukuvuosi alkaa. Koska odotamme useimpien koulujen aukeavan viimeistään syyskuussa, lähdöt Yhdysvaltoihin saattavat ajoittua elokuun lopulta syyskuun alkuun.

Classic-ohjelmia järjestävä kumppanimme Yhdysvalloissa on todennut, että hyvin monet amerikkalaisperheet ovat kiinnostuneita toivottamaan vaihto-oppilaan tervetulleeksi kotiinsa, ja tällä hetkellä olemme isäntäperhesijoituksissa samalla tasolla kuin viime vuonna samaan aikaan. Tämä osoittaa, että perheet Yhdysvalloissa suhteutuvat luottavaisesti siihen, että oppilaat voivat saapua Yhdysvaltoihin syksyllä ja että vallitseva koronavirustilanne ei ole vaikuttanut perheiden halukkuuteen toimia isäntäperheenä vaihto-oppilaalle.

Myös Select-ohjelmien osalta seurataan koulujen avaamista osavaltioittain. F-1-ohjelma, johon meidänkin Select-ohjelmamme kuuluu, on Yhdysvalloissa osa laajaa koulutuksen sektoria, jolla on korkea taloudellinen prioriteetti. Lisäksi monet koulut ottavat hyvin mielellään vastaan lukukausimaksuja maksavia kansainvälisiä oppilaita, joten ne voivat tarvittaessa joustaa aikatauluissa, jos esimerkiksi viisumin saaminen viivästyisi.

Entäpä viisumit Yhdysvaltoihin?

Vaihto-oppilaamme saapuvat Yhdysvaltoihin joko vaihdossa olevan vierailijan viisumilla (J-1, Classic) tai opiskelijaviisumilla (F-1, Select). Molemmat kuuluvat kategoriaan ”non-immigrant visa”, mikä tarkoittaa, että USA:n hallinnon mahdolliset maahanmuutolle asettamat rajoitukset eivät koske meidän ohjelmiamme. Tämän hetken tiedon mukaan J-1- ja F-1-viisumin haltijat pääsisivät maahan kesäkuun puolesta välistä lähtien. Olemme jatkuvasti yhteydessä suurlähetystöön ja ilmoitamme teille, kun meillä on päivitettyä tietoa.

Mitä tapahtuu, jos matkustaminen syksyllä ei onnistu viranomaismääräysten takia?

Teemme tiivistä yhteistyötä hallintoviranomaisten kanssa sekä Suomessa että Yhdysvalloissa, jotta saamme ajantasaista tietoa koronavirustilanteesta ja mahdollisista matkustusrajoituksista. Sen lisäksi, että pidämme teitä ajan tasalla siitä, kuinka tilanne kehittyy, haluamme myös tarjota joustavat vaihtoehdot sen varalle, että matkustaminen estyisi viranomaismääräysten takia syksyllä 2020:

  • Voimme siirtää ohjelman alkua tammikuulle tai syksylle 2021.
  • Voimme tarjota toista kohdemaata joko Classic- tai Select-ohjelmassa.
  • Jos matkustaminen on mahdotonta viranomaismääräysten kuten rajojen sulkemisen takia, palautamme ohjelmamaksut. Tämä koskee myös tilannetta, jossa ulkoministeriö määrittelee vaihto-oppilasohjelman ”ei-välttämättömäksi matkustamiseksi”, jossa oppilaan turvallisuus on uhattuna.

Kuuluuko koronavirus vaihto-oppilaiden sairaskuluvakuutuksen piiriin?

Kyllä. Mikä tahansa onnettomuus tai sairaus, mukaan lukien liittyen koronavirukseen, joka ilmenee oppilaan vaihto-oppilasohjelman aikana, kuuluu vakuutuksen piiriin.

Kuinka mahdollinen koronaviruksen toinen aalto hoidetaan USA:ssa?

Viimeisten kuukausien aikana olemme oppineet paljon siitä, kuinka koronavirus leviää, ketkä ovat sille alttiita ja mitkä toimet ovat tehokkaita sen leviämisen hillitsemisessä. Uuden tiedon perusteella olemme kaikki sopeutuneet uuteen normaaliin. Myös me Exploriuksella olemme oppineet siitä, kuinka koronavirustilanne vaikuttaa ohjelmiimme. Mahdollisen koronaviruksen toisen aallon sattuessa se kokemuksemme perusteella vaikuttaisi ohjelmiin vain väliaikaisesti ja paikallisella tasolla. Mikäli uusia liikkumisrajoituksia tulisi voimaan, Explorius ja yhteistyökumppanimme eivät palauttaisi oppilaita kotimaahansa, ellei kyseessä olisi viranomaisten määräys.

Milloin on varmaa, toteutuvatko vaihto-oppilasohjelmat vai eivät?

Tällä hetkellä toimimme siltä pohjalta, että vaihto-ohjelmamme toteutuvat syksyllä 2020, sillä myös kohdemaillemme on tärkeää, että valmistelut jatkuvat. Ellei ole täysin varmaa, että vaihto-ohjelma EI toteudu viranomaisten asettamien määräysten tai muiden ulkoisten tekijöiden takia, Explorius tekee lujasti töitä sen eteen, että vaihto-oppilaiden haaveet ainutkertaisesta vaihto-oppilaskokemuksesta käyvät toteen. Mikäli Exploriuksen tietoon tulee jotakin, mikä estää vaihto-oppilasohjelman toteutumisen syksyllä 2020, ilmoitamme siitä asiakkaillemme välittömästi.

Jos teille herää kysymyksiä, vastaamme mielellämme.

Maailma odottaa!