Koronavirustiedotteet

Tällä sivulla pidämme teidät ajan tasalla koronaviruksen aiheuttamista poikkeusjärjestelyistä ja vaihto-oppilasohjelmien toteutumisesta syksyllä 2021. 

Maailmanlaajuinen yhteistyö

Explorius on osa luotettua ja maailmanlaajuisesti johtavaa kansainvälisen koulutuksen organisaatiota, Educatius Groupia. Educatius Group järjestää nuorisovaihtoa eri puolilla maailmaa vaihto-oppilaille yli 60 eri maasta. Muodostamme yhdessä maailmanlaajuisen ryhmän, jonka tavoitteena on mahdollisimman onnistunut, turvallinen ja palkitseva kokemus vaihto-oppilaillemme. 

Me Exploriuksella olemme jatkuvasti yhteydessä kollegoihimme ympäri maailmaa ja seuraamme kohdemaidemme viranomaisten viestintää ja ohjeistuksia. Yhteiskunnat ja koulut ympäri maailmaa ovat pyrkineet pysymään avoimina, mutta myös varmistamaan opiskelijoiden ja muiden kansalaisten turvallisuuden. Kuten Suomessa, muissakin maissa esimerkiksi pidetään kasvosuojaimia ja huolehditaan turvallisista etäisyyksistä kouluissa ja muilla julkisilla paikoilla.  

Mikäli tilanne kohdemaassa muuttuu siten, että vaihto-oppilasohjelmiin tulee merkittäviä muutoksia, ilmoitamme siitä teille viipymättä. Vaihto-oppilaiden turvallisuus on meille ensiarvoisen tärkeää, joten oppilaat eivät matkusta maihin, jotka eivät ole valmiita vastaanottamaan kansainvälisiä opiskelijoita. Haluamme, että vaihto-oppilaamme voivat turvallisesti ja luottavaisin mielin lähteä elämänsä seikkailuun. 

Uusimmat tiedot 6.11.2020 

Yleistä tietoa koronaviruksen vaikutuksista 

Mitä tapahtuu, jos matkustaminen syksyllä ei onnistu viranomaismääräysten takia?

Teemme tiivistä yhteistyötä hallintoviranomaisten kanssa sekä Suomessa että kohdemaissa, jotta saamme ajantasaista tietoa koronavirustilanteesta ja mahdollisista matkustusrajoituksista. 

Sen lisäksi, että pidämme teitä ajan tasalla siitä, kuinka tilanne kehittyy, haluamme myös tarjota joustavat vaihtoehdot sen varalle, että matkustaminen estyisi viranomaismääräysten takia syksyllä 2021:

  • Voimme siirtää ohjelman alkua tammikuulle tai syksylle 2022.
  • Voimme tarjota toista kohdemaata joko Classic- tai Select-ohjelmassa.
  • Jos matkustaminen on mahdotonta viranomaismääräysten kuten rajojen sulkemisen takia, palautamme ohjelmamaksut. Tämä koskee myös tilannetta, jossa ulkoministeriö määrittelee vaihto-oppilasohjelman ”ei-välttämättömäksi matkustamiseksi”, jossa oppilaan turvallisuus on uhattuna.

Kuuluuko koronavirus vaihto-oppilaiden sairaskuluvakuutuksen piiriin?

Kyllä. Mikä tahansa onnettomuus tai sairaus, mukaan lukien liittyen koronavirukseen, joka ilmenee oppilaan vaihto-oppilasohjelman aikana, kuuluu vakuutuksen piiriin kaikissa kohdemaissa. 

Kuinka koronaviruksen toinen aalto hoidetaan?

Viimeisten kuukausien aikana olemme oppineet paljon siitä, kuinka koronavirus leviää, ketkä ovat sille alttiita ja mitkä toimet ovat tehokkaita sen leviämisen hillitsemisessä. Uuden tiedon perusteella olemme kaikki sopeutuneet uuteen normaaliin. Myös me Exploriuksella olemme oppineet siitä, kuinka koronavirustilanne vaikuttaa ohjelmiimme. Koronaviruksen uuden aallon sattuessa se kokemuksemme perusteella vaikuttaisi ohjelmiin vain väliaikaisesti ja paikallisella tasolla. Mikäli uusia liikkumisrajoituksia tulee voimaan, Explorius ja yhteistyökumppanimme eivät palauta oppilaita kotimaahansa, ellei kyseessä ole viranomaisten määräys. 

Oppilaat maailmalla syksyllä 2020

Koronavirustilanteesta huolimatta oppilaamme maailmalla ovat pysyneet terveinä ja tyytyväisinä. Monet koulut noudattavat hybridistrategiaa ja opetuksen järjestämisessä otetaan huomioon muutokset alueellisessa tilanteessa.

Käy tutustumassa oppilaiden kokemuksiin seuraamalla Exploriuksen Instagramia ja oppilasblogeja!

Yhdysvallat

Vaikka Yhdysvalloissa valtion rajat pysyvät kiinni turisteilta ja muulta ei-välttämättömältä matkustamiselta EU:sta, Yhdysvaltojen ulkoministeriö, State Department, myönsi heinäkuussa 2020 EU:sta saapuville kansainvälisille opiskelijoille erityisluvan saapua maahan J-1- tai F-1-viisumilla [lähde]

Heinäkuusta lähtien Yhdysvaltojen lähetystöt ympäri Eurooppaa alkoivat jälleen järjestää viisumihaastatteluja vaihto-opiskelijoille ja usein asettivat ne etusijalle. Haluamme tähdentää, että ohjelmiimme osallistuvat vaihto-oppilaat pääsevät hakemaan J-1- ja F-1-viisumeita ja voivat siis matkustaa Yhdysvaltoihin tammikuussa ja sekä syksyllä 2021.

Kumppanimme Yhdysvalloissa otti vastaan satoja oppilaitamme Euroopasta syksyllä 2020, vaikka monet muut järjestöt eivät toteuttaneet ohjelmia tänä vuonna. Vaikka koronavirustilanne USA:ssa vaihtelee alueittain ja joillakin paikkakunnilla noudatetaan opetuksessa hybridistrategiaa tai siirrytään välillä etäopetukseen, oppilaamme ovat olleet pysyneet terveinä ja päässeet jo kokemaan myös normaaliin vaihto-oppilasohjelmaan kuuluvia elämyksiä. 

Sijoitustakuu 

Jos varaat kauttamme vaihto-oppilasohjelman, takaamme sijoituksen USA:ssa. Koska järjestämme itse ohjelmat USA:ssa, voimme taata paikan, vaikka alkuperäinen isäntäperhe tai koulupaikka jostakin syystä peruuntuisi.

Kanada

Vaikka rajat Kanadassa ovat kiinni, 20. lokakuuta alkaen kansainvälisille opiskelijoille on myönnetty erityislupa saapua maahan. Kanadaan voi siis lähteä vaihto-oppilaaksi tammikuussa tai syksyllä 2021. Puolet Kanadan provinsseista on jo avautunut ja olemme luottavaisia, että muutkin avautuvat lähiviikkoina. Listan avoimista provinsseista löytää IRCC:n (Immigration, Refugees and citizenship Canada) sivuilta. Kollegamme Kanadassa antavat meille säännöllisesti lisätietoa provinsseista, jotka eivät ole vielä listalla. Olethan yhteydessä meihin, jos haluat uusimmat päivitykset kustakin provinssista.

Vaihto-oppilaat tarvitsevat maahan päästäkseen opiskeluluvan (study permit), jonka saaminen kestää joitakin viikkoja.

Iso-Britannia 

Iso-Britannian rajat ja koulut ovat auki kansainvälisille opiskelijoille. Kouluissa on käytössä erilaisia tehokkaita keinoja koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi ja turvallisen opiskeluympäristön takaamiseksi. Kansalaisia koskevat säädökset vaihtelevat alueittain. Oppilaamme Britanniassa noudattavat näitä määräyksiä ja ovat terveitä ja tyytyväisiä.

Kuten tänä vuonna, myös ensi vuonna on mahdollista lähteä vaihtoon Iso-Britanniaan. Yli kuuden kuukauden oleskelua varten tulet tarvitsemaan opiskelijaviisumin. Jos haluat lähteä alle kuudeksi kuukaudeksi, tarvitset vain vierailijaviisumin, jota varten saat tarvittavat asiakirjat saapuessasi Britanniaan. Autamme ja neuvomme sinua totta kai hakuprosessin ja vaihto-ohjelmasi kaikissa vaiheissa. 

Irlanti

Rajat ja koulut ovat auki Irlannissa. Koronavirukseen on kouluissa varauduttu muun muassa yhdistelemällä lähi- ja etäopetusta, lisäämällä hygieniatietoisuutta sekä porrastamalla välitunteja ja lounasaikoja.

Irlantiin voit hakea vaihto-oppilaaksi syksylle 2021. Odotamme paikkojen täyttyvän ensi vuodelle nopeasti, sillä Irlannin ohjelmille on kova kysyntä.

Australia ja Uusi-Seelanti 

Valtioiden rajat ovat edelleen kiinni sekä Australiassa että Uudessa-Seelannissa eikä vielä ole vahvistettu, milloin ne aukeavat. Ohjelmien alkamisajat saattavat viivästyä syksyllä 2021, mutta olemme optimistisia sen suhteen, että rajat aukeavat ajoissa ja ohjelmat voidaan toteuttaa. Seuraamme tilannetta tarkasti ja saamme jatkuvasti tilannepäivityksiä kollegoiltamme Australiasta ja Uudesta-Seelannista.

Saksa 

Rajat ja koulut ovat auki eurooppalaisille oppilaille Saksassa. Joissakin kouluissa on käytössä lähi- ja etäopetuksen yhdistelmä, jotkut oppitunnit pidetään ulkona ja kouluissa edellytetään maskin käyttöä. Kuten muissakin kohdemaissamme, Saksassa isäntäperheet ja koulut ovat olleet erittäin sitoutuneita ottamaan vastaan vaihto-oppilaita.

Italia

Rajat ja koulut ovat auki myös Italiassa. Kouluilla on erityisjärjestelyjä, esimerkiksi hybridiopetusta tai koulun alkamisajan myöhentämistä sekä joitakin joukkuelajien ja muiden aktiviteettien rajoituksia.

Ranska ja La Réunion

Rajat ja koulut ovat auki sekä Ranskassa että La Réunionin saarella. Molemmissa edellytetään kasvomaskin käyttöä, käsien pesua sekä turvallisten etäisyyksien pitämistä. Säädökset voivat vaihdella alueittain.

Espanja 

Koulut Espanjassa ovat pysyneet auki joustavin säädöksin riippuen alueellisista eroista maan sisällä. Käytössä olevia turvatoimia ovat muun muassa lähi- ja etäopetuksen yhdistelmät, kasvomaskien käyttö, pienemmät luokkakoot sekä väliaikaiset ja paikalliset rajoitukset urheilussa ja harrastustoiminnassa. Mikäli koulussa havaitaan koronatapauksia, luokka on karanteenissa 10–14 päivää, minkä aikana oppilaat opiskelevat kotoa käsin. 

Espanjaan on saapunut kauttamme tänä vuonna normaali määrä vaihto-oppilaita ja kaikille on onnistuttu löytämään isäntäperheet ja koulupaikat. Vaihto-oppilaiden kokemukset Espanjassa ovat olleet erittäin positiivisia poikkeuksellisesta tilanteesta huolimatta.

Japani

Japani on avannut rajansa vaihto-oppilaille ja viisumeita myönnetään normaalisti. Maahantulo kuitenkin vaatii todistuksen negatiivisesta koronatestistä, joka on otettu korkeintaan 48 tuntia ennen lennon lähtöä. Lisäksi vaatimuksena on kahden viikon karanteeni, jonka yhteistyökumppanimme on järjestänyt hotellissa. Koulut ovat Japanissa normaalisti lähiopetuksessa ja isäntäperheet ovat olleet aktiivisia ottamaan vastaan oppilaita. Japanin kulttuuriin on jo ennen koronaa kuulunut maskin käyttö, joten kouluissa ja yleisillä paikoilla kaikki käyttävät tottuneesti kasvomaskeja.

Japanin vaihto-ohjelmat alkavat maaliskuussa ja syyskuussa. Vielä ehdit hakea maaliskuun 2021 lähtöön jos kiirehdit!

Sitä mukaa kuin saamme tiedotteita ja päivityksiä kollegoiltamme ja viranomaisilta kohdemaissa, pidämme teidät ajan tasalla.

Jos teille herää kysymyksiä, vastaamme mielellämme.

Maailma odottaa!