Explorius stipendiaatit

Milla ja Eevi lähtivät Exploriuksen stipendeillä vaihtoon vuonna 2019. 

Milla Australiassa

Milla
 
Olin vuosia haaveillut vaihtoon lähtemisestä. Olin katsonut pitkään eri mahdollisuuksia ja huomasin, että Exploriuksen nettisivuilla oli ilmoitus mahdollisuudesta hakea stipendiä Australiaan kesäksi. Ilmoituksen nähdessäni mietin, että tähän minun täytyy ehdottomasti hakea.

Tein hakemusta pitkään ja panostin siihen hyvin paljon. Kun selvisi, että minut oli valittu olin todella innoissani ja onnellinen. Olin myös samalla hyvin hämmentynyt, sillä en ollenkaan osannut odottaa, että viettäisin kesäni 2019 Australiassa!

Minulle löytyi isäntäperhe Queenslandin osavaltiosta pienestä 6500 tuhannen asukkaan kaupungista nimeltään Chinchilla. Chinchilla sijaitsee Itärannikon suurkaupunki Brisbanesta noin 300 kilometriä sisämaahan. Chinchillasta käytetään välillä nimeä “melon capital” sillä Chinchilla tuottaa 25% Australian meloneista. Tulen käymään valtion koulua ja koulussa on noin 650 oppilasta. Koulu yleisesti vaikuttaa mukavalta ja odotan innolla uusiin oppiaineisiin tutustumista.

Australiassa on näin Suomen kesäkuukausien ajan talvi, joten kouluissa on muutaman viikon talviloma. Isäntäperheeni kertoi myös innoissaan, kuinka he haluavat näyttää minulle loman aikana eri paikkoja.

Mielestäni parasta Australiaan lähdössä on se, että tulen kokemaan niin paljon kaikkea uutta. Odotan innolla uusiin ihmisiin ja kulttuuriin tutustumista. Lisäksi olisi hauska tietää, että mitä ihmiset tietävät/ajattelevat Suomesta ja tuoda Australiaan kuvaa Suomesta.

Australia on toisella puolella maapalloa. Kesä Australiassa on varmasti ainutlaatuinen kokemus, jonka tulen muistamaan aina.

 

Eevi Yhdysvalloissa

Explorius

Oon aina unelmoinut vaihto-oppilaaksi pääsemisestä, mutta se ei oo vielä ollut mahdollista.

En kuitenkaan missään vaiheessa luopunut unelmasta päästä vaihto-oppilaaksi, joten jatkoin kaikkien mahdollisten vaihtojärjestö -sivujen selailuja ja vertailuja. Huomasin Exploriuksen ilmoituksen stipendien jaosta. Aattelin, että tässä olisi mun viimenen ja ainoa mahdollisuus iänkin puolesta päästä high school -vaihtoon. Annoin kaikkeni kun tein hakemukset ja sitten toivoin vain parasta.

Myöhemmin, mun synttäripäivänä, mulle soitettiin ja kerrottiin että mut on valittu Explorius USA stipenditaatiksi 2019, ainoana Suomesta. Eihän siinä osannut mitään sanoa, vain itkeä ja nauraa samaan aikaan. Siitä alkoi sitten kiireinen kuukausi täytellessä hakupaketin papereita ja todistuksia terveystarkastuksista, koulusta ja vaikka mistä ja sitten vaan jännittämään host-perheen löytymistä… Vähän aikaa sitten sain tiedon, että mulle on löytynyt perhe Oregonin osavaltiosta, missä vietän 10 kuukautta! Host perheeseen kuuluu äiti ja isä sekä kaks kissaa. <3

Ja miksi just USAan? Amerikka on niin iso maa, minne mahtuu paljon erilaista nähtävää ja koettavaa. En kyllä suoraan sanottuna tiedä kovinkaan paljoa USAsta, moni asia onkin yllättänyt hakuprosessin aikana. Ja onhan kaikki niin paljon suurempaa kuin täälä Suomessa. On jännää tavata oma host-perhe ekaa kertaa ja myös mielenkiintosta kokea nyt se toinen puoli: olla itse se vaihtari eikä host-perhe. Moni sanoo amerikkalaisten olevan kilttejä ja lämminhenkisiä. Muutenkin oon aina valmis oppimaan ja kokemaan kaikkea uutta ja jännää!

Suurin intohimoni on uusien kielien opiskelu, erilaisten kulttuurien kokeminen ja matkustaminen sekä uusiin ihmisiin tutustuminen. En välitä niin paljon ”turistilomista” hotelleissa muiden turistien keskellä, vaan haluan elää, tehdä, syödä ja puhua kuten paikalliset ja heidän kanssa! Se auttaa ymmärtämään ihmisiä ja heidän taustojaan sekä maailmannäkemyksiään paremmin.

Mulla on paljon tulevaisuuden unelmia, mutta ei kuitenkaan mitään selkeää suunnitelmaa, mutta ei se oo tarpeenkaan, joskus asiat vain tapahtuu. Haluan työskennellä ihmisten kanssa ympäri maailmaa erityisesti kehittyvissä maissa erilaisissa auttavissa töissä. Oon ihan varma, että tänkaltanen sukellus uuteen kulttuuriin vaihto-oppilaana auttaa todella paljon mun tulevaisuudessa.

Näiden ja monien muitten asioitten takia haluan vaihtariksi. Se on ainutlaatuinen mahdollisuus parantaa kielitaitoa, omaa rohkeutta toimia uusissa tilanteissa, auttaa ymmärtämään kulttuurien tuomia eroja ja ihmisten käytöstä. Oon myös varma, että vaihtokokemus on niin paljon erilaisempi nyt lukio-ikäsenä, kuin myöhemmin vähän vanhempana.

Eevi :)

”Kun haluat jotain koko maailmankaikkeus auttaa sinua saavuttamaan sen” - Paulo Coelho

 

Tilaa ilmainen esite lukiovaihdoista