Isäntäperheemme

 

 

1. Monia erilaisia perheitä

2. Miten isäntäperheet valitaan

3. Isäntäperhe valitsee sinut

4. Korvaukset

5. Usein kysyttyä

6. Ryhdy isäntäperheeksi

Isäntäperheelläsi on tärkeä osa vaihto-oppilasjaksosi aikana. He ovat avanneet kotinsa sinulle ja heidän kauttaan saat kosketuksen isäntämaasi arkeen ja kulttuuriin.

Monet vanhoista vaihto-oppilaistamme pitävät edelleen yhteyttä isäntäperheidensä kanssa – jopa vuosia vaihto-oppilasjakson päättymisen jälkeen. Isäntäperheestäsi ulkomailla voi tulla todellinen toinen perhe, jonka luona tulet myöhemminkin vierailemaan ja jonka kutsut Suomeen luoksesi. Jos isäntäperheelläsi on lapsia, tulet todennäköisesti näkemään heidät “jenkkisiskoinasi” tai “brittiveljinä” eli sinulla on heidän kanssaan aitoa sisaruutta muistuttava suhde.

Käytämme paljon resursseja etsiessämme parhaimpia isäntäperheitä vaihto-oppilaillemme. Perheitä, jotka ovat omistautuneita, ystävällisiä ja turvallisia. Tiedämme kokemuksesta, että maantieteellistä sijaintia tärkeämpää on se, millaisessa kodissa asut.

Siksi parhaimpien mahdollisten isäntäperheiden löytäminen vaihto-oppilaillemme on meille tärkeätä.

Monia erilaisia perheitä

Kaikki isäntäperheet ovat erilaisia ja tyypillistä Explorius -perhettä on mahdoton tarkasti kuvailla. Isäntäperheen vanhemmat voivat olla nuorempia tai vanhempia kuin omat vanhempasi, joillakin on perheillä on lapsia, toisilla taas ei ja mukana on joitakin sinkkujakin*. Jotkut perheet asuvat maaseudulla, toiset kaupungissa, joku käy kirkossa, joku ei kuulu mihinkään uskontokuntaan, joku on jalkapallofani, joku toinen taas ... varmasti ymmärsitkin jo!

Isäntäperheitä on monenlaisia mutta yksi asia heille on yhteistä, he ovat aidosti kiinnostuneita sinusta ja toivottaneet sinut tervetulleeksi kotiinsa antaakseen sinulle tilaisuuden kokea arkielämää kohdemaassasi. He ovat kiinnostuneita nuorisosta ja kulttuurivaihdosta ja yhtä lailla kuin sinäkin haluat oppia “isäntämaastasi”, haluaa isäntäperheesi oppia jotain Suomesta.

* Tyttöoppilaita ei koskaan sijoiteta yksin asuvan miehen luokse

Hae vaihto-oppilaaksi


Miten isäntäperheet valitaan

Perheet hakevat isäntäperheiksi ja käyvät läpi vastaavanlaisen hakumenettelyn kuin sinä vaihto-oppilaana. Kohdemaissa toimiva henkilökuntamme järjestää kotikäynnit, joiden aikana perheenjäsenet haastatellaan. Kotikäynnin tarkoituksena on oppia tuntemaan perhettä, heidän syitään hakea isäntäperheeksi ja kuulla mitä he odottavat isäntäperhetoiminnalta.

Kotikäynnin aikana tutustutaan perheen taloon ja varmistetaan, että se vastaa vaatimuksiamme ja että siellä on huone ja sänky sinulle.*

Perheeltä pyydetään suositukset ja aikuisille perheenjäsenille tehdään rikostaustatarkistus. Tämän jälkeen perheen hakemusta arvioidaan, onko perhe sopiva isäntäperheeksi, onko heillä oikeat motiivit ja asenne. Kun kaikki tarkistukset on tehty ja perhe on hyväksytty mukaan toimintaan, voivat he ryhtyä isäntäperheeksi innokkaalle vaihto-oppilaalle.

Ennen kuin vaihto-oppilaat saapuvat perheille on valmentava kokous, samantapainen kuin Get Ready –kokoukset, joihin sinä voit osallistua Suomessa.

*Jotkut vaihto-oppilaat saattavat jakaa huoneen suurinpiirtein samanikäisen “host”-sisaruksen kanssa. Sinulla on varmasti oma sänky.

Hae vaihto-oppilaaksi


Isäntäperhe valitsee sinut

Vaihtarin kiitospäiväillallinen isäntäperheen kanssa

Henkilökuntamme pyrkii hakemusten ja profiilien perusteella löytämään mahdollisimman hyvin yhteen sopivat isäntäperheet ja vaihto-oppilaat. Lopullisen päätöksen siitä kenet isäntäperhe ottaa luokseen tekee aina perhe itse.

Isäntäperheesi toivottaa sinut tervetulleeksi kotiinsa sen perusteella mitä he ovat sinusta saaneet tietää hakemuksessasi. Siksi on tärkeätä, että olet hakemuksessasi rehellinen ja annat itsestäsi mahdollisimman paikkansapitävän kuvauksen sekä kerrot mitä vaihtojaksoltasi odotat.

Joillakin isäntäperheillä on selkeä kuva vaihto-oppilaasta, joka sopisi heidän perheeseensä parhaimmin. Jos he, esimerkiksi, asuvat hevostilalla, he todennäköisesti haluaisivat vaihto-oppilaan, joka on tottunut hevosiin. Joillekin perheille on tärkeätä, että vaihto-oppilas harrastaa samaa urheilulajia kuin perheen omat teini-ikäiset lapset.

Monet isäntäperheistä ovat yksinkertaisesti kiinnostuneita tietyistä kulttuureista ja haluavat vaihto-oppilaan heitä kiinnostavasta maasta.

Ole utelias ja avoin

Olemme varmoja, että löydämme sinulle isäntäperheen, joka sopii profiilisi mutta on tärkeätä, että olet avoin myös uusille asioille. On mahdollista, että isäntäperheesi pitää patikoinnista luonnossa mutta sinä et ole koskaan tehnyt tätä – nyt sinulla on tilaisuus kokeilla uutta harrastusta! Entä jos isäntäperheesi rakastaa koripalloa mutta sinä et ole katsonut yhtäkään korispeliä? Osallistu ja nauti!

Vaihdon aikana pääset kokeilemaan uusia asioita ja todella tulemaan osaksi uutta kulttuuria. Jos isäntäperheesi olisi liian samanlainen kuin oma perheesi Suomessa, saattaisit jäädä jostain paitsi. Olemalla avoin ja positiivinen tulet helposti toimeen isäntäperheesi kanssa ja sopeudut heidän elämäntapaansa hyvin.

Hae vaihto-oppilaaksi


Korvaukset

Maksetaanko isäntäperheille vaihto-oppilaan ottamisesta kotiinsa? Monet kysyvät tästä ja vastaus tähän useimmiten on, että isäntäperheet eivät saa korvausta. Haluamme isäntäperheiden ottavan sinut vastaan koska heitä kiinnostaa kulttuurivaihto, ei rahan takia.

Edellä olevaan on joitakin poikkeuksia, joista haluamme sinun tietävän.

Classic High School & Combo High School

Vaihto-oppilaiden ehdottomasti eniten suosima ohjelma on Classic High School ja mitä tulee isäntäperhekorvauksiin, pätee Classiciin ja Comboon samat ehdot.

Näissä vaihto-oppilasohjelmissa isäntäperheet eivät saa korvausta vaihto-oppilaan vastaanottamisesta. Poikkeuksena ovat Iso-Britannia, Irlanti, Espanja ja joissakin tapauksissa Japani.

Iso-Britannia

Isossa-Britanniassa on kauan järjestetty kielikursseja, joihin kuuluu majoitus isäntäperheessä. Kielikurssien isäntäperheet ovat aina saaneet korvausta isäntäperheenä toimimisesta ja siksi näiltä alueilta on käytännössä mahdotonta löytää isäntäperheitä, jotka edes harkitsisivat vaihto-oppilaan ottamista luokseen kokonaiseksi lukukaudeksi tai –vuodeksi ilman mitään kulukorvauksia. Joten, Isossa-Britanniassa on jo pitkään ollut tavallista, että vaihto-oppilaiden isäntäperheet saavat osittaista kulukorvausta.

Tämän ymmärtää sitäkin taustaa vasten, että Isossa-Britanniassa sähkö-, lämmitys- ja vesikustannukset henkeä kohden ovat melko korkeat. Kulukorvaus auttaa näissä kustannuksisssa.

Irlanti

Irlannissa on myös totuttu ympäri maailmaa tuleviin kielikurssilaisiin, jotka maksavat majoituksesta isäntäperheille. Irlannissakin yksityistalouksien vesi- ja energiakulut ovat korkeita. Näin ollen Irlannissakin on tavallista, että vaihto-oppilaiden isäntäperheet saavat osittaista kulukorvausta.

Espanja

Espanjalaiset ovat vieraanvaraisia mutta maan taloudellisen tilanteen takia sellaisia perheitä ei juurikaan ole, joiden talous sallisi vaihto-oppilaan mukanaan tuoman kustannusten nousun. Jotta espanjalainen isäntäperheesi voi huolehtia sinusta murehtimatta kasvaneita kustannuksia, saavat he kulukorvausta.

Japani

Japanissa meillä on monta yhteistyökumppania, joista osalla on tapana maksaa isäntäperheille kulukorvausta. Tähän vaikuttaa paljon se, mille alueille he oppilaita sijoittavat. On siis mahdollista, että japanilainen isäntäperheesi saa pientä korvausta mutta suurin osa japanilaisista isäntäperheistä ei saa kulukorvauksia.

Select High School 

Select High School –ohjelmassa mukana olevat isäntäperheet saavat kulukorvausta vaihto-oppilaiden ylläpidosta.

Miksi näin? Select –koulut sijaitsevat suosituilla alueilla, joihin saapuu nuoria lukioihin ja mahdollisesti myös yliopistoihin eri puolilta maailmaa. Kun valitset itsellesi koulun tai koulupiirin, jota haluat käydä, on alueella olevien isäntäperheiden määrä rajallinen ja isäntäperhekorvauksella varmistamme sen, että saat hyvän isäntäperheen kohtuullisen matkan päässä koulustasi.

Emme kuitenkaan halua Select –ohjelmaan mukaan isäntäperheitä, joiden ainoa motiivi olla mukana toiminnassa olisi raha. Siksi myös Select –isäntäperheet käyvät läpi pitkän hakumenettelyn.

Summer High School

Isäntäperheet Kanadan ja Australian Cairnsin Summer High School -ohjelmassa saavat kulukorvausta. 

Hae vaihto-oppilaaksi


Usein kysyttyä 

Japanilainen isäntäperhe Asakusassa

Vaihto-oppilaana toisessa kulttuurissa isäntäperheessä asuminen on ainutlaatuinen tilaisuus, joka ei tule toistumaan myöhemmin elämässäsi.

Alla on joitakin tavallisia kysymyksiä isäntäperheessä asumisesta. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä meihin, vastaamme mielellämme.

Olenko ainoa vaihto-oppilas isäntäperheessäni?

Todennäköisesti kyllä mutta jotkut isäntäperheet toivottavat kaksi vaihto-oppilasta tervetulleeksi luokseen. Tällöin saat suurinpiirtein samanikäisen “host”-sisaruksen.

Isäntäperhe ei kuitenkaan voi ottaa luokseen kahta samaa kansallisuutta tai samaa äidinkieltä puhuvaa vaihto-oppilasta.

Jos sinulle tulee vaihto-oppilassisko tai –veli, suhtaudu asiaan positiivisesti. Vaihto-oppilassisarukset tulevat yleensä läheisiksi ja käyttäytyvät toisiaan kohtaan kuten sisarukset muutenkin. Ja on mukavaa, että kotona on joku, joka ymmärtää sinun kokemuksiasi vaihto-oppilaana koska hän on itsekin samassa tilanteessa.

Voinko asua tuttavan luona?

Kyllä voit.

Tuttavaperheesi on kuitenkin käytävä sama hakumenettely läpi kuin kaikkien isäntäperheiden.

Joidenkin muidenkin edellytysten on täytyttävä ennen kuin tuttavaperheesi voi olla isäntäperheenämme. Heidän tulee asua alueella, joka on lähellä yhtä paikallisedustajistamme, perheen kotikieli ei voi olla sama kuin äidinkielesi etkä sinä voi olla perheelle edes kaukaista sukua*.

*Select –ohjelmassa on mahdollista asua sukulaisen luona, ota yhteyttä jos haluat lisätietoja.

Mistä kustannuksista isäntäperheeni vastaa? 

Isäntäperheesi hoitaa ruokailut kotona* ja majoituksen. Sinä vastaat henkilökohtaisista kustannuksistasi, esimerkiksi shampoo ja muut hygieniatarvikkeet, vaatteet yms.

Isäntäperheesi voi pyytää sinut mukaansa ravintolaan tai kahvilaan. Ole aina varautunut maksamaan oma osasi jos syötte ulkona ja pidä sitä mukavana yllätyksenä, jos niin ei käykään.

*Erityisruokavalio voi aiheuttaa poikkeuksia.

Mitä minulta odotetaan isäntäperheessä?

Tämä on pitkälti kiinni isäntäperheesi tavoista ja tottumuksista. Pidä kuitenkin huoli siitä, että siivoat jälkesi ja tarjoat apuasi kotiaskareissa. Heti saavuttuasi on hyvä jutella isäntäperheen kanssa tavanomaisista kotitöistä mahdollisten väärinymmärrysten välttämiseksi.

Voit olettaa, että sinun odotetaan pitävän huoneesi siistinä, huolehtivan pyykistäsi ja auttavan perheen yhteisten oleskelualueiden siistinä pidossa. Isäntäperheesi huolehtii ruokaostoksista ja ruoanlaitosta.

Keittiössä kannattaa tarjota apua, ehdota vaikka valmistavasi suomalainen ateria tai lempiruokaasi koko perheelle. Tällaiset ehdotukset otetaan varmasti ilolla vastaan.

Mitä tapahtuu jos isäntäperheeni lähtee matkalle?

Useimmiten vaihto-oppilaamme matkustavat isäntäperheiden mukana. Jos kyseessä on pitkä ja/tai ulkomaille suuntautuva matka, selvitämme silloin yhdessä paikallisjärjestön ja vanhempiesi kanssa miten sinä voisit matkalle osallistua.

Jos käy niin, ettet syystä tai toisesta voi osallistua isäntäperheesi matkalle, tulet heidän matkansa aikana asumaan Tervetuloperheen luona. Sinä et saa jäädä yksin isäntäperheesi kotiin yön yli.

Mikä on Tervetuloperhe?

Tervetuloperheet ottavat vaihto-oppilaita luokseen lyhyeksi ajaksi, esim. silloin jos isäntäperhe on matkoilla.

Voinko asua muualla kuin isäntäperheessä?

Kyllä voit. Boarding School –ohjelmassa asut koulun kampuksella. Kaikissa muissa vaihto-oppilasohjelmissamme asut isäntäperheessä.

Voinko vaihtaa isäntäperhettä? 

Isäntäperhettä ei voi vaihtaa ennen lähtöä. Jos isäntäperheessä ollessa tulisi erimielisyyksiä, on tärkeätä, että pyrit keskustelemaan isäntäperheesi kanssa ja kerrot omista tuntemuksistasi. Suurin osa asioista selviää puhumalla. Paikallisedustajasi on apunasi ja voit aina ottaa häneen yhteyttä kun tarvitset jonkun, jolle puhua ja kertoa miltä sinusta tuntuu.

Jos sinun ja isäntäperheesi välillä olisi erimielisyyksiä, autamme teitä kaikkia ratkaisemaan tilanteen parhaalla mahdollisella tavalla. Jos tilanne käy vaikeaksi ja vaikuttaa kielteisesti vaihto-oppilasoleskeluusi, luonnollisesti autamme sinua vaihtamaan isäntäperhettä.

Puhu kanssamme avoimesti ja voit olla varma, että asiat kääntyvät parhain päin vaikka jonain hetkenä ei siltä tuntuisi. Kuten sanottu, tiedämme isäntäperheen olevan tärkeä osa kokemustasi ja teemme parhaamme, että voit nauttia elämästäsi uudessa maassa.

Kuinka kokeneita isäntäperheet ovat?

Monilla isäntäperheistämme on ennenkin ollut vaihto-oppilaita. Joillekin perheille, aivan kuten sinullekin, tämä kokemus on aivan uutta. Kummassakin on omat hyvät puolensa.

Kokeneen isäntäperheen etuja on, että he tietävät mitä tarkoittaa olla hyvä isäntäperhe ja mitä vaihto-oppilaat vaihtojaksoltaan saattavat odottaa. Useimmiten he antavat aikaisempien vaihto-oppilaittensa yhteystietoja, joilta voit sitten kysyä heidän kokemuksistaan ja saada vinkkejä omaa vaihto-oppilasseikkailuasi varten.

Aivan uuden isäntäperheen etuja on, että he kokevat vaihtojakson eri vaiheet ensimmäistä kertaa yhdessä sinun kanssasi. Tästä kokemuksesta tulee kummallekin ainutlaatuinen, koska teillä ei ole vastaavaa aiempaa kokemusta mihin verrata. Yhdessä koetut asiat lähentävät ja luovat muistoja.

Oli isäntäperheesi sitten kokenut tai ei, olemme varmoja, että vaihto-oppilasjaksosi ulkomailla on hyvä kokemus.

Hae vaihto-oppilaaksi

Ryhdy isäntäperheeksi

Brazilian exchange student in Helsinki

Mitä jos ryhtyisitkin isäntäperheeksi?

Mukavien isäntäperheiden etsiminen ei koskaan pääty täällä Suomessakaan. Isäntäperhetoiminnassamme on mukana Tervetuloperheitä sekä isäntäperheitä, jotka ottavat vaihto-oppilaita luokseen kolmeksi, viideksi tai kymmeneksi kuukaudeksi.

Vaihto-oppilaita Suomeen tulee eri puolilta maailmaa, ja isäntäperheenä yhtä jaksoisesti viisi tai kymmenen kuukautta toimineella perheellä on mahdollisuus saada alennusta oman lapsensa vaihto-oppilasohjelmasta.

Isäntäperheenä toimiminen on antoisa ja hieno kokemus, jonka koko perhe tulee muistamaan pitkään. Lue lisää isäntäperhetoiminnasta.

Hae vaihto-oppilaaksi