12:24 31st tammikuu 2018

Kultturierot ja sopeutuminen

Kulttuurieroihin totuttelu vaihto-oppilaana

Moi! Kirjotan teille tällä kertaa Saksan ja Suomen välisistä kulttuurieroista ja sopeutumisesta kohdemaahan ja sen tapoihin. Oon nyt ollut Saksassa vähän päälle viisi kuukautta.

Kulttuurierot ja niihin sopeutuminen on tärkeä osa vaihtovuotta. Erilaisista kulttuurieroista on helppo lukea netistä ja vaikka mistä, mutta vasta kun kohdemaahan saapuu ja siellä hetken asuu, ymmärtää mitä kaikkia eroja oikeastaan edes on. Kulttuurieroja on esimerkiksi ruoka, tavat, arkielämä ja normit.

!! Mun ei ole tässä tekstissä tarkotuksena yleistää tai luokitella saksalaisia, vaikka se siltä saattaakin kuulostaa. Kaikki on tietenkin erilaisia ja kerron tässä tekstissä vaan mun omista näkemyksistä. !!

Teitittely

Saksassa teititellään paljon. Koulussa opettajaa kuuluu teititellä sukunimellä ja jopa päiväkodissa lapset käyttävät sukunimeä hoitajistaan. Tämä oli mulle aika uusi juttu, koska Suomessa ei ole tapana teititellä melkeen ketään, mutta aika nopeesti sen oppii. Teitittelymuotoa ei kuitenkaan tule arkipäivinä Saksassa niin paljon treenattua kun sinuttelumuotoa, joten jos sen muodostaminen tuottaa hankaluuksia, voi vaikka teititellä kaveria ja pyytää häntä korjaamaan väärät muodot. (Auttaa oikeesti!)

Paljon kakkua

Saksalaiset rakastaa kakkua. Jokapaikassa myydään kakkuja ja kakkupaloja ja valikoima on aivan järkyttävän suuri, kaikkea löytyy. Suomessa oon tottunu siihen että kakkua syödään kun jollakin on synttärit, häät, kastajaiset tai rippijuhlat, siinä se. Mutta Saksassa kakku on arkipäivää :0 Eipäs tää mua kyllä haittaa, kun kakusta tykkään.

Puhelimet

Lankapuhelimet on tykättyjä, tai ainakin kännykät joissa on kotinumero. Lähes kaikilla on kotinumero, jota käytetään todella aktiivisesti. SIM-kortti liittymissä on useasti myös rajattu netti ja kun se loppuu, netin käyttö hidastuu 🙁 Mulla on prepaid-liittymä kännykässä ja kun mun nettidata loppuu, voin joko ostaa lisää tai sinnitellä hitaalla netillä loppukuukauden. Kotona on kaikilla kuitenkin WLAN joten ei haittaa vaikka netti ei liikenteessä niin nopea olekkaan.

Arkipäivää vaihto-oppilaalle

Yksi outo juttu jonka oon huomannut on että tiskit tiskataan sellasella rätillä tai tiskisienellä ja niitä ei huuhdella, vaan kuivataan saippuaisena astiapyyhkeellä.

Saksalaiset ei kävele punasia valoja päin, vaikka ne todella kiireisiä aina onkin. Suomessa ihmiset kävelee miten huvittaa, mutta täällä odotetaan aina vihreetä valoa. (mahtavaaa!) Veikkaan että tää johtuu Saksan suuresta auto- ja asukasmäärästä. (82 miljoonaa asukasta, Suomen 5,5 miljoonaan verrattuna)

Kun tilaat ravintolassa vettä, saat kuplavettä. Kävin noin kuukausi sitten mäkkärissä ja yritin ostaa kuplatonta vettä, mutta sitä ei ollut saatavilla! Kotiin kaikki vesi ostetaan pulloissa, myös kuplaton vesi, vaikka hanavesi täydellisen juomakelpoista onkin. Pulloja kuitenkin kierrätetään todella aktiivisesti!

Raha

Pidä aina käteistä mukana!! Oon jo monessa paikassa joutunu jättämään mun ostokset kauppaan, koska siellä ei voinut ostaa kortilla ja mulla ei ollut käteistä mukana. Aivan normaaleissa kaupoissa on joskus minimiraja kortilla ostamiseen 5 euroa ja lääkärissä ei pystynyt maksamaan muulla kuin käteisellä. Mä oon Suomessa tottunut maksamaan kaiken kortilla, joten vaati multa vähän totuttelua aina käydä nostamassa käteistä ennen minkään ostamista.

Sunnuntai

Sunnuntaina kaikki on kiinni. Jotkut harvat leipomot (joista saa paljon kakkua) on auki sunnuntai- aamuisin pari tuntia. Keskustassa on aivan tyhjää ja hiljaista sunnuntaisin ja koko maa näyttää ihan kuolleelta :0 Mun mielestä tää on jopa ihan kiva juttu, että yks päivä viikosta on ihan hiljanen ja rauhallinen, mutta jotenkin outo fiilis kun ruokakaupatkin ihan pimeenä koko päivän.

Mietteitä

Eroja Suomen ja saksan välillä on paljon, osa pieniä ja osa isoja. Tähän mennessä mulla ei kuitenkaan ole tullu vastaan mitään tosi isoa järkyttävää eroa ja oon mielestäni aika hyvin kaikkeen sopeutunu. Oon varma siitä et kaikki vaihtarit Saksassa huomaa erilaisia eroja, siitä riippuen missäpäin Saksaa asuu ja mihin on Suomessa tottunut. 🙂

<3 Anna-Sofia

Anna-Sofia Düsseldorfissa

Anna-Sofia Düsseldorfissa

Saksa

Unohtumaton elämys

Vaihtovuosi on ainutkertainen kokemus, joka muovaa tulevaisuuttasi. Tilaa esitteemme, josta saat apua vaihto-oppilasjaksosi suunnitteluun. Varaa sitten ilmainen tapaaminen kanssamme ja tee suunnitelmastasi totta.