Vinkkejä vaihtareille!Mun vaihtovuosi valuu loppuun, päälle viikko enää aikaa jäljellä täällä Ranskassa. Vaikka tuntuu, että tää on menny ihan hirveen nopeesti, on tapahtunu kyllä niin paljon kaikkea ja oon uskomattomia kokemuksia rikkaampana. Tuntuu että oon myös löytäny itteäni täällä ollessa. Yritän nyt palata alkuun ja miettiä mitä sanoisin itselleni, tulevalle vaihtarille, jos voisin.

1. Lähde ennakkoluulottomana. Ei kannata odottaa mitään, koska ajatukset ja oletukset vaihtovuodesta on aika varmasti ihan erilaisia, mitä se todellisuudessa tulee olemaan. Turha pettyä, kun voi yllättyä positiivisesti. Se mikä saattaa kotona vaikuttaa ’huonolta’, esim sijoituspaikka tai hostperhe, voi osottautua just parhaaks sulle.

2. Opit kielen, mutta sitä pitää uskaltaa puhua. Ranskalaiset ei meidän onneks usein puhu hyvin englantia, niin ranskaa pääset varmasti puhumaan. Ja vaikka alussa et ymmärrä, pyydä toistamaan/selittämään/esittämään, kunnes ymmärrät.

3. Puhu host-perheen kanssa, he on varmasti kärsivällisiä, vaikket alussa osaa puhua paljoa, mutta haluaa tutustua suhun ja jutella sun kanssa. Oon huomannu, että usein perheet ei haluu pitää vaihtaria, jos se ei juttele niiden kanssa. Jos tuntuu, ettet osaa, tee virheitä ja opi!

4. Pyydä kaikkia korjaamaan virheet. Ranska ei oo helppoa, eikä sitä opi yhdessä yössä. Myös ranskalaiset tekee paljon virheitä, varsinkin kirjottaessa. Pyydä host-perhettä ja kavereita korjaamaan, kun teet virheen, niin opit nopeammin. Ranskalaiset saatta ihmetellä, kun et osaa maskuliinia ja feminiiniä, mutta ei välttämättä kehtaa korjata, josset painosta/pyydä sitä :-D.

5. Saat varmasti kavereita. Niitä ei kuitenkaan tipu taivaasta, vaan pitää itse haluata tutustua, olla kiinnostunut ja pitää kiinni niistä, joiden kanssa haluat viettää aikaa. Voit myös pyytää sun kavereita esittelemään sut niiden kavereille. Lisäks jokainen vaihtari saa kavereita alueen muista vaihtareista.

6. Osallistu kaikkeen. Oli se sitten kouluretki tai kaveri joka pyytää tulemaan jätskille. Et menetä siinä mitää, vaikkei se kuulostaiskaan ihan sun lempipuuhalta. Se auttaa tutustumaan uusiin ihmisiin ja voit yllättyä.

7. Ota valinnaisia. Mä otin valinnaisliikunnan (sirkus), joka oli paras päätös, koska meillä oli tunneilla niin hauskaa ja tutustuin muiden luokkien oppilaisiin. Lisäks käytiin useilla kouluretkillä kattomassa erilaisia esityksiä yms.

8. Kaikilla tulee vaihtarikiloja, muttei niistä kannata stressata. Ne voi johtua vaan siitä, että syöt erilailla. Kaikkeahan kannattaa maistaa. Luotan kuitenkin, että ne lähtee kun palaa vanhaan elämänrytmiin Suomessa :-D.

9. Ota harrastus jo alkuvuodesta, jos haluat sellasen ottaa. Alussa se on helpompaa, muuten se helposti jää.

10. Varaudu pitkiin koulupäiviin. Kun sen tiedostaa aiemmin, ja asennoituu siihen positiivisesti, ei se haittaa, eikä tunnu niin pitkältä. Koulussa on kuitenkin suurin osa vaihtarin kavereista, ja siellä kieltä oppii parhaiten. Mä tykkäsin koulusta! Vaihtari voi ite päättää kuinka paljon opiskelee :D. Mä päätin opiskella siihen asti, että se auttaa mua ranskan oppimisen kanssa, mutten halunnu ottaa koulusta turhaa sressiä.

11. Älä mieti liikaa Suomea ja kavereita siellä, ne odottaa. Sun vaihtarielämä on vaan yks vuosi, joten nauti siitä ü.

Ei mulla muuta, kun hyvää vaihtovuotta sulle, jolla se on edessä. Siitä tulee mahtava, kun päätät niin!
- Hilla


Close

Kiitos mielenkiinnostasi Exploriuksen ohjelmia kohtaan! Explorius on osa Educatius Group AB:ta joka koostuu useista yhteistyökumppaneista vaihto-oppilasalalla. Educatius Group AB tarjoaa nuorille mahdollisuuksia opiskella ulkomailla ja tutustua uusiin kulttuureihin oppimisen kautta.

Yksityisyytesi on meille tärkeää ja haluamme varmistaa, että sinulla on kaikki mahdollisuudet päättää miten kommunikoimme kanssasi ja miten käytämme meille luovuttamiasi henkilötietoja.

Pystyäksemme toteuttamaan pyyntösi valitse alla olevista kohdista joko "Kyllä" tai "Ei":

"Tähdellä * merkityt kohdat ovat pakollisia."