Saksassa joulun odotus alkaa joulumarkkinoilta!

Tässä vaiheessa vaihtari vuotta saksalaisuus alkaa normaalisoitua ja kaiken näköiset kulttuurierot ja uudet jutut tuntuu ihan tutuilta. Kun miettii mitä viimeisen kuukauden aikana on tapahtunut, on vaikeaa kirjoittaa siitä kokonainen teksti. Joulun odotus täällä on ollut ihan normaalia arkea koulun ja harrastusten parissa. Mutta kun ryhtyy tarkemmin pohtimaan tätä joulukuuta, huomaa että eihän yhtään mikään ole niinkun Suomessa olisi. Täällä pöydällä kököttää adventtikranssi kynttilöineen, perinteinen joulujuoma on lämmin punaviini eikä perinteisiä jouluruokia tai herkkuja näy missään.
(Ei edes perinteisiä saksalaisia, sillä joulu on joka kaupungissa ja kodissa omanlaisensa ilman yhteisiä perinteitä)

Weihnahtsmarkt
Joulumarkkinat on Saksan joulutortut ja porkkanalaatikko; jokaiselle tuttu joulun merkki. Vähänkään suuremmassa kylässä joulumarkkinat on kuukauden mittainen ruuan ja käsitöiden karnevaali höystettynä karuselleillä, valoilla ja kuusilla. Kuukauden aikana on päässy aika hyvin tutustumaan kyseiseen ilmiöön, ensin täällä kotikaupungissa Osnabückissä, sitten paikallisen järjestön jäsjetämällä reissulla Mannheimiin ja Schwetzingeniin sekä koordinaattorin kanssa Dortmundissa. Vielä on vuorossa Münster host siskon ja kaveriporukan matkassa. Vaikka kaikki markkinat onkin varsin samanlaisia, samat tuotteet ja ruuat myynnissä kaupungista riippumatta on jokaisilla ihan oma fiiliksensä.

Osnabrückissä pääsin ensimmäistä kertaa näkemään joulumarkkinat marraskuun lopussa. Syksyisestä säästä huolimatta joulufiilis tarttuu, kun ympärillä kulkee ihmisiä tonttulakeissa hymyt huulilla. Mannheimissä pääsin tapaamaaan jälleen ne yli 40 muuta vaihtaria, joiden kanssa vietettiin ensimmäiset saksan viikot. Oli ihanaa palata tuttujen ihmisten kanssa tuttuun kaupunkiin ja kierrellä pimenevässä illassa manteleiden tuokuisella torilla. Koordinaattorin kanssa vietetty päivä oli sunnuntai, koko kaupunki oli siis markkinoilla koska kaupat on pyhinä suljettu. Dortmundista löytyy myös valtavan kokoinen joulukuusi, joka on oikestaan monesta pienestä puusta kasattu vuori keskellä pieniä kojuja. Saksalaiset joulumarkkinat on tunnettu juttu muuallakin; Hollantilaisia saapuu joka viikonloppu bussilasteittain tutustumaan markkinoiden antiin (Ja vastaavasti saksalaiset ajavat Hollantiin paikallisille joulumarkkinoille). Viikonloppuisin joulumarkkinat ovat siis varsin lämmin kokemus, koska paikalle ahtautuu niin paljon ihmisiä ettei liikkumatilaa ole juuri lainkaan.

Uusia ja vanhoja harrastuksia
Suomesta tuttu harrastus, jota on ollut helppo jatkaa täällä Saksassa on partio. Se teettää kuitenkin tekemistä vain yhdelle illalle viikossa, joten pienen googlailun jälkeen päädyin mukaan musiikkiteatterin videoprojektiin. Ensimmäisen tapaamisen aikana tutustui taas moniin uusiin ihmisiin ja löysin oman paikkani kameran takaa. Joululoman aikana suunnitellaan ja käsikirjoitetaan, loman jälkeen alkavat todelliset treenit ja kuvaukset. Alussa keneltäkään ei odoteta huipputaitoja, vaan koulutus ja uuden oppiminen on osa projektia, pääsenkin siis kuulemaan ammattilaiselta ohjeita ja vinkkejä videon kuvaamiseen ja editointiin!

Host perhe kasassa -hetken
Viime kirjoituksessa kerroin host isän reissusta euroopan ympäri polkupyörällä. Nyt on reissu ohi ja kaikki pari tuhatta valokuvaa ja tarinaa ihasteltu yhdessä läpi. Koska host isän työt jatkuvat vasta ensi vuonna, on nyt ollut aikaa istua alas ja käydä monia antoisia keskusteluja niin reissun kokemuksista kuin politiikasta ja Suomestakin. Seuraavana seikkailu vuorossa on keskiimmäinen host sisko, joka lähtee keväällä Costa Ricaan työskentelemään jooga-keskukseen sekä reilaamaan. Onneksi reissu loppuu ennen mun Suomeen paluuta, joten hyvästejä ei vielä parin kuukauden päästä tarvitse jättää.
Close

Kiitos mielenkiinnostasi Exploriuksen ohjelmia kohtaan! Explorius on osa Educatius Group AB:ta joka koostuu useista yhteistyökumppaneista vaihto-oppilasalalla. Educatius Group AB tarjoaa nuorille mahdollisuuksia opiskella ulkomailla ja tutustua uusiin kulttuureihin oppimisen kautta.

Yksityisyytesi on meille tärkeää ja haluamme varmistaa, että sinulla on kaikki mahdollisuudet päättää miten kommunikoimme kanssasi ja miten käytämme meille luovuttamiasi henkilötietoja.

Pystyäksemme toteuttamaan pyyntösi valitse alla olevista kohdista joko "Kyllä" tai "Ei":

 

"Tähdellä * merkityt kohdat ovat pakollisia."