Uusia paikkoja ja uusia taitoja

Koti Osnabrückissä
Uusi kaupunki, uusi perhe, uusi koti, uusi koulu ja uudet ihmiset. Onneksi pääsin aloittamaan uudessa paikassa syysloman aikaan, joten oli aikaa tutustua ensin perheeseen ja kaupunkiin ennen koulun alkua. Nyt asun isossa talossa, meillä on Saksan mittakaavalla iso puutarha ja kaksi mustaa kissaa. Perheeseen kuuluu vanhempien lisäksi kolme host siskoa joista vanhin on jo muuttanut opiskelemaan. Host isä on viettänyt koko syksyn pyöräillen ympäri Eurooppaa ja on nyt Ranskassa, suuntana koti. En siis vielä tiedä paljoakaan hänestä, mutta jouluun mennessä päästään varmasti tutustumaan. Uusi host perhe ei ole ihan tyypillinen saksalainen perhe; ei ole autoa eikä mikroa ja yleensä syödään luomutuotteista valmistettuja kasvisruokia. Uusia lempiruokia onkin kurttukaali ja kurpitsasoppa. Perhe on puolestaan tykästynyt Fazerin suklaaseen ja korvapuusteihin, jotka katosivat kovaa vauhtia heti uunista tultuaan.

Vaikka uusi kaupunki ei ole maantieteellisesti kaukana edellisestä, on muutos betoniseen Bochumiin valtava. Täällä pääsee metsään parissa minuutissa, vaikka kaupungin keskustaan ei ole kuin muutama kilometri! Kaupungin keskustasta löytyy kävelykatuja ja shoppailuparatiisi, sekä suloinen vanhakaupunki perinteisine keski-eurooppalaisine taloineen ja pikkuruisine kujineen.

Uusia paikkoja ja taitoja
Syyslomalla pääsin tutustumaan muutamaan uuteen paikkaan. Ensin matkustettiin Host äidin kanssa Pohjanmerelle tapaamaan isoäitiä. Syötiin rantaravintolassa, tuuli eikä meri ollut paikalla. Nousu- ja laskuvesi vaikuttaa Saksan rannikolla kilometritolkulla, joten kävelylle pääsi merenpohjalle! Kotimatkalla päädyttiin spontaanisti Bremenin keskustaan kohonneeseen tivoliin viilettämään vuoristorassa ja ihastelemaan pimenevää iltaa maailmanpyörästä. Toisen reissun tein yksin Hannoveriin, missä tapasin toisen suomalaisen vaihto-oppilaan. Vietettiin iloinen ja täynnä virheellistä suomenkieltä ollut päivä shoppailun ja vertaistuen parissa. Loman aikana opin myös syömään sieniä, kiipeilemään, ajamaan polkupyörällä ilman käsiä ja hyppäämään veteen pää edellä!

Koulu arkea
Koulun aloittaminen marraskuussa, kesken vilkkaimman koesuman asettaa hiukan haasteita. Uusien ihmisten, rakennuksen ja tapojen lisäksi pitäis heti olla kärryillä opiskeltavista asioista. Onneksi suurin osa opettajista on ymmärtäväisiä ja mukauttaa mun tehtäviä taitoihin sopiviksi. Toisin kun edellisessä koulussa, täällä on tarjolla lämmintä ruokaa. Joka päivä ja kahta eri sorttia, toisinaan myös salaattia!
Luokka vaikuttaa näin parin viikon jälkeen mukavalta ja aina löytyy joku jolta kysyä, ja myös joku jolla on kysyttävää Suomesta. Suurin osa oppitunneista on saman luokan kanssa, mutta liikuntakurssin jokainen saa itse valita varsin laajasta valikoimasta. Keskiviikko iltapäivisin suuntaan siis uimahallille suorittamaan kajakki-kurssia. Olo oli aika koominen siellä uima-altaassa meloessa ja harjoitellessa kaatuneesta kajakista irrottautumista.

Saunashow
Naapurissa sijaitsee kylpylä, jossa pääsee nauttimaan suomeksi nimettyjen saunojen lämmöstä. Tai pikemminkin tukahduttavasta kuumuudesta ja hämmentävistä tuoksuista. Saksalaisilla on nimittäin vähän erilainen näkemys saunomisesta. Normaalit lämpötilat löytyy vain höyrysaunasta (turkkilainen sauna) sekä vahvoilla hajustella täytetyistä saunoista. Niin sanotut normaalit saunat on kuumennettu 90 tai 95 asteeseen, eikä yhdestäkään löydy vettä. Sen sijaan tasatunnein kylpylän työntekijjät saapuvat löylykiulujen, hajusteiden ja pyyhkeiden kanssa löylyttämään lauteilla löhöilevää porukkaa. Homma alkaa tervetuliais sanoilla, jota seuraa puoli ämpärillistä vettä kiukaalle ja harjoitellun koreografian mukaan löylyn pyyhkeillä huitominen saunan joka nurkkaan. Sama toistetaan ja lopuksi saunojat antavat aplodit hyvistä löylyistä. Oli siinä pokassa pitelemistä vaikka ihoa polttikin. Kokemus tämäkin, mutta kyllä siellä ylälauteella paahtuessa tuli ikävä kunnon puulämmitteistä saunaa kotona.
Close

Kiitos mielenkiinnostasi Exploriuksen ohjelmia kohtaan! Explorius on osa Educatius Group AB:ta joka koostuu useista yhteistyökumppaneista vaihto-oppilasalalla. Educatius Group AB tarjoaa nuorille mahdollisuuksia opiskella ulkomailla ja tutustua uusiin kulttuureihin oppimisen kautta.

Yksityisyytesi on meille tärkeää ja haluamme varmistaa, että sinulla on kaikki mahdollisuudet päättää miten kommunikoimme kanssasi ja miten käytämme meille luovuttamiasi henkilötietoja.

Pystyäksemme toteuttamaan pyyntösi valitse alla olevista kohdista joko "Kyllä" tai "Ei":

 

"Tähdellä * merkityt kohdat ovat pakollisia."